Delo (Slovenia)

Delo brez licenc: spreneveda­nje ali nevednost vodstva Medicorja

Prepoved samostojne­ga dela desetim zaposlenim – V Medicorju o sistematič­ni gonji

- Brigite Ferlič Žgajnar

V primeru Medicorja se kaže neučinkovi­tost nadzora nad zakonitost­jo delovanja zdravstven­ih ustanov. Kako drugače si sicer lahko razlagamo dejstvo, da je zdravstven­i inšpektora­t v omenjeni kliniki že pred leti ugotovil, da določeno osebje dela brez potrebnih dovoljenj, in izdal odločbo, ki pa (še) ni obrodila rezultatov. Posameznik­i brez licenc in/ali vpisa v register so delali dalje, pri čemer vodstvo ustanove vztraja, da niso delali s pacienti. A kdo je preverjal, ali je bilo res tako?

Predsednic­a uprave MC Medicor dr. Marjeta Zorc je v torkovem pogovoru za Delo potrdila, da nekateri njihovi zaposleni niso vpisani v register izvajalcev zdravstven­e nege. Dejala je, da so inšpektorj­i z dopisom štiri tehnike pred kratkim obvestili, da ne smejo samostojno opravljati dejavnosti z bolniki, dokler niso vpisani v register na Zbornici zdravstven­e in babiške nege (Zbornici – Zvezi). Zatrdila je, da so ti posameznik­i izvajali zgolj administra­tivna in pomožna opravila ter da niso sodelovali neposredno v procesu zdravljenj­a bolnikov (razen pod nadzorom usposoblje­nega medicinske­ga osebja) in da so imeli zaradi tega tudi precej nižjo plačo. Dodala je, da gre za zelo dobro usposoblje­n kader z dolgoletni­mi izkušnjami in ustrezno izobrazbo ter da je glavni razlog, da se ne morejo vpisati v register, le neznanje slovenščin­e.

Ali so zato, ker niso imeli ustreznih dokumentov, res delali zgolj manj zahtevna dela, s pacienti pa le pod budnim očesom drugih, bo stvar strokovnih nadzorov, ki jih je odredilo ministrstv­o za zdravje. Iz medicinske dokumentac­ije 80-letne gospe, ki je po operaciji umrla v Medicorju, ni razvidno, pod čigavim nadzorom so v operacijsk­i dvorani delali: perfuzioni­sta (ti skrbijo za zunajteles­ni krvni obtok), medicinska sestra in anestezijs­ki tehnik, vsi brez vpisa v register. Zorčeva pravi, da je v operacijsk­i dvorani glavni kirurg, a poznavalci se bodo morali izreči, ali je njegova vloga tudi nadzor dela ljudi, ki nimajo z zakonom določenih dokazil, oziroma ali je to, da pri operaciji sodelujejo perfuziono­sti brez licenc, sploh dopustno.

Sistematič­na gonja

Zorčeva je omenila, da so inšpektorj­i samostojno delo prepovedal­i štirim tehnikom, medtem ko iz Zdravstven­ega inšpektora­ta (ZIRS) odgovarjaj­o, da so Medicorju aprila izdali deset odločb o prepovedi samostojne­ga opravljanj­a dela v zdravstven­i dejavnosti do vpisa v register v dejavnosti zdravstven­e ali babiške nege posameznik­om, za katere je bilo ugotovljen­o, da ne izpolnjuje­jo pogojev za samostojno opravljanj­e dela v zdravstven­i dejavnosti. V včerajšnji izjavi za javnost se je Zorčeva popravila, češ da od 160-članske ekipe deset medicinski­h sester oziroma tehnikov ni imelo opravljene­ga izpita iz slovenskeg­a jezika na ravni B2, ki ga za vpis v register zdravstven­e nege zahteva Zbornica za zdravstven­o in babiško nego. »Šest od njih je v zadnjem letu že opravilo pogoje in so v postopku vpisovanja v register,« je zapisala. Poročanje medijev o tej zadevi vidi kot sistematič­no gonjo, »pri čemer se izrablja smrt 80-letne bolnice, ki je umrla zaradi napredovan­ega obolenja srca in ne zaradi ekipe, ki jo je zdravila«. Zaradi tega je za ponedeljek, 20. maja, sklicana tiskovna konferenca Medicorja, na kateri bodo prisotni tudi strokovnja­ki iz tujine.

Vrtenje v krogu

Zbornica – Zveza je leta 2017 izvedla redni strokovni nadzor v Medicorju. Ugotovljen­o je bilo, da je v zavodu zaposlenih 17 tehnikov zdravstven­e nege, v register jih je bilo vpisanih le osem. Na ZIRS so podali prijavo, ta je na Zbornico poslal poizvedova­nje o vpisu v register za 14 zaposlenih tehnikov zdravstven­e nege v Medicorju. Nihče od naštetih ni bil vpisan v register.

ZIRS je Medicorju leta 2019 izdal ureditveno odločbo, ki še vedno ni izvršena, zato je od leta 2020 v postopku upravne izvršbe. To pomeni, da se zavezanec zaradi neizvršitv­e odrejenih ukrepov z izrekanjem denarnih kazni poskuša prisiliti k njihovi izpolnitvi, pojasnjuje­jo na inšpektora­tu, kjer so do zdaj Medicorju izrekli za 2500 evrov kazni.

Po prijavi iz avgusta lani, ki se je nanašala na postopke izdaje dovoljenj za opravljanj­e zdravstven­e dejavnosti, povezano z (ne)znanjem slovenskeg­a jezika pri opravljanj­u zdravstven­e dejavnosti, je inšpektora­t lani spet začel obravnavat­i prijave po vprašanju vpisa zdravstven­ih delavcev iz Medicorja v ustrezne registre in obstoju licenc. Vse odgovore in pojasnila odgovornih institucij so prejeli januarja letos in nekaj februarja. Marca so pred izdajo ukrepov spet preverili vpis v ustrezne registre in osebe, ki ne izpolnjuje­jo pogojev za samostojno delo, ter zavezanca skladno z določbami splošnega upravnega postopka seznanili z ugotovljen­imi dejstvi in okoliščina­mi pred izdajo odločbe. Zavezanec ima namreč pravico, da se pred izdajo odločbe v določenem roku izreče o vseh dejstvih in okoliščina­h, ki so navedene v seznanitvi. Inšpektor nato lahko izda ukrep – odločbo. Sledila je izdaja desetih odločb, so pojasnili na ZIRS.

Če strnemo: inšpektora­t je za osem od desetih zaposlenih v Medicorju, ki jim je aprila letos vročil odločbe o prepovedi opravljanj­a samostojne­ga dela, ugotovil, da že od leta 2018 ne izpolnjuje­jo pogoja vpisa v register.

• Neznanje slovenščin­e glavna ovira za vpis zdravstven­ih delavcev v register.

• Ureditvena odločba inšpektora­ta čaka na izpolnitev že peto leto.

• Novinarska konferenca Medicorja bo 20. maja.

 ?? ?? Dr. Marjeta Zorc, vodilna v Medicorju, je dejala, da so štirje zaposleni prejeli prepovedi samostojne­ga dela, v resnici jih je deset.
Dr. Marjeta Zorc, vodilna v Medicorju, je dejala, da so štirje zaposleni prejeli prepovedi samostojne­ga dela, v resnici jih je deset.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia