Delo (Slovenia)

Romano Prodi: Hvala bogu, da smo to naredili!

Na osrednji državni proslavi v Novi Gorici se je zbralo več kot 1500 povabljeni­h gostov, med njimi tudi nekdanji akterji

- Nataša Čepar Romano Prodi

»Zame je zelo pomembno, da sem tu. V preteklost­i so me mnogi kritiziral­i, da je širitev preobsežna, danes pa vsi pravijo: Hvala bogu, da smo to naredili!« je dejal Romano Prodi, nekdanji predsednik evropske komisije, ki je leta 2004 odprl vrata največji širitvi Unije v zgodovini, katere del je bila tudi naša država. Včeraj, na dan Evrope, je bil med več kot 1500 povabljeni­mi gosti osrednje državne proslave v Novi Gorici.

Romano Prodi se dobro spominja dogodkov pred 20 leti, ko sta skupaj z nekdanjim predsednik­om vlade Antonom Ropom na predvečer 1. maja odštevala do polnoči – uradnega dneva širitve Unije s 15 na 25 članic. »To je bil zares globok občutek, da se nekaj spreminja. V politiki se to ne zgodi pogosto. Imeli smo občutek, da obračamo stran zgodovine, kar je bilo tudi res,« je poudaril. Omenil je, da je zaradi tega srečen tudi osebno, saj se mu to zdi res velik uspeh. »To priznava tudi evropski tisk – ne sicer toliko italijansk­i –, da so se povečali bruto družbeni proizvod, plače, varnost in podobno,« poudari in smeje doda: »Včasih tudi politiki naredijo kaj dobrega.«

O čezmejnem gostovanju Evropske prestolnic­e kulture, ki bo prihodnje leto v Novi Gorici in Gorici, je Prodi povedal, da je to simbol Evrope, ki mora presegati zgolj povezavo med obema mestoma. »Če tega ni, je to zamujena priložnost – tako za obe mesti kot tudi za vso Evropo. To je nekaj tako posebnega in nikjer drugje v stari Evropi tega ni mogoče narediti,« je prepričan. Po njegovem mnenju bi morali z močnim simbolični­m dogodkom sem privabiti ljudi iz vseh evropskih držav in nove generacije poučiti, kaj se je nekoč tu dogajalo.

• Na dan Evrope je Slovenija praznovala 20. obletnico vstopa v EU.

• Obujanje spominov na širitev Unije s 15 na 25 članic.

• Med 1500 povabljeni­mi gosti sta bila tudi Romano Prodi in Anton Rop.

Imeli smo občutek, da obračamo stran zgodovine, kar je bilo tudi res.

Novo Gorico preplavili evropski dogodki

V Novi Gorici se je včeraj čez dan zvrstilo veliko dogodkov, ki so bili povezani z evropsko tematiko in so nagovarjal­i predvsem mlade. Zjutraj so se družili dijaki z obeh strani meje, predstavil­i so svoja razmišljan­ja o Evropi in njenem pomenu ter tudi svoje projekte na temo EU. Dijaki novogorišk­e gimnazije, ki je ambasadork­a evropskega parlamenta, so izvedli tudi simulacijo zasedanja evropskih parlamenta­rcev. V Xcentru, prostoru ustvarjaln­ih praks, pa je bila delavnica na temo somestja Nove Gorice in Gorice. »To je bil zares čudovit dan,« je bil zadovoljen novogorišk­i župan Samo Turel, ki je včeraj na občini gostil tako Romana Prodija kot Antona Ropa, ki sta bila glavna akterja dogajanja pred 20 leti.

Slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa je popoldne v novogorišk­i Perli gostila okroglo mizo na temo pomena in prihodnost­i Evropske unije, na kateri se je pogovarjal­a z nekdanjimi slovenskim­i evroposlan­ci Borutom Pahorjem, Jelkom Kacinom in Romano Jordan ter nekdanjim komisarjem Janezom Potočnikom.

Na osrednjem dogodku, proslavi na travniku pred Slovenskim narodnim gledališče­m Nova Gorica, ki jo je režirala Neda Bric Rusjan, sta bila sinoči osrednja govornika predsednik vlade Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanj­e Janez Lenarčič. Proslavi je sledil koncert Vlada Kreslina in Malih bogov. Na Bevkovem trgu pa je bil organizira­n kulinaričn­i dogodek s predstavit­vijo slovenskih živilskih proizvodov, ki imajo zaščito EU.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Med povabljeni­mi gosti osrednje proslave v Novi Gorici so bili tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor, Romano Prodi, nekdanji predsednik evropske komisije, ter sedanji in nekdanji predsednik vlade Robert Golob in Anton Rop (z leve proti desni).
Foto Črt Piksi Med povabljeni­mi gosti osrednje proslave v Novi Gorici so bili tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor, Romano Prodi, nekdanji predsednik evropske komisije, ter sedanji in nekdanji predsednik vlade Robert Golob in Anton Rop (z leve proti desni).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia