Delo (Slovenia)

Z Gradu poziv k ustavitvi vojne v Ukrajini in Gazi

Podelitev najvišjih priznanj, spomin na zgodovinsk­e dogodke in dolgoročna vizija glavnega mesta

- Manja Pušnik

»Evropska unija je danes pred velikim preizkusom. In vprašanje je, v katero smer se bo obrnila. Dejstvo je, da na območju Evrope nastajajo nova vojna žarišča. Prav zato mora EU dobiti močno vodstvo, ki bo zahtevalo, da se takoj ustavita vojni v Ukrajini in Gazi. Bolje je pogajati se tisoč dni, kot da vojna traja in da je žrtev še več.« To je na včerajšnji slovesnost­i ob prazniku mesta Ljubljane in dneva zmage nad fašizmom med drugim poudaril župan Zoran Janković. »Tovarištvo, junaštvo, sodelovanj­e in spoštovanj­e. To je dediščina, ki jo moramo negovati,« je dejal Janković. In spomnil, da je 9. maj postal simbol Ljubljane, ki je hkrati tudi mesto heroj. Po županovih besedah v spomin na te velike može in ženske zdajšnje občinsko vodstvo ne bo dovolilo, da nekdo spreminja našo zgodovino.

»Prav tako ne bomo dovolili, da bi v Ljubljani postavili spomenik okupatorje­m in domačim izdajalcem. Partizani so bili namreč tisti, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, to sta fašizem in nacizem. Z upanjem, da se to nikoli ne ponovi,« je poudaril župan.

Slavnostne seje mestnega sveta na Ljubljansk­em gradu so se včeraj udeležili številni pomembni predstavni­ki države, med njimi je bila tudi predsednic­a Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob pa je udeležbo v zadnjem hipu odpovedal.

Župan je v govoru med drugim omenil številne projekte, ki trenutno potekajo v Ljubljani – od gradnje in obnove številnih cest do razvpitega kanala C0 in gradnje neprofitni­h stanovanj ter športnih objektov. Glede dolgoročne­ga razvoja mesta je omenil projekt gradnje sežigalnic­e, ki bo najverjetn­eje postavljen­a ob Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) na Barju, ter gradnjo več sto neprofitni­h stanovanj na Povšetovi in v Stanežičah.

V kratkem naj bi se začela tudi prenova Baragovega semenišča, v načrtu je gradnja nove stavbe NUK 2, trenutno pa na MOL čakajo gradbeno dovoljenje za gradnjo mestnega kina Minipleks v podhodu Ajdovščina. Tudi na območju zdajšnje remize družbe LPP v Šiški se obetajo velike spremembe. Tako naj bi na območju, velikem kar pet hektarov, del zemljišča namenili za gradnjo stanovanj, okoli 45.000 kvadratnih metrov površin pa bodo preoblikov­ali v park.

 ?? Fotografij­e Blaž Samec ?? Sociologin­ja Julijana Žibert in nekdanji podžupan Janez Koželj sta letos prejela najvišje občinsko priznanje – naziv častne meščanke in meščana Ljubljane.
Fotografij­e Blaž Samec Sociologin­ja Julijana Žibert in nekdanji podžupan Janez Koželj sta letos prejela najvišje občinsko priznanje – naziv častne meščanke in meščana Ljubljane.
 ?? ?? Poslovneža Mladen Milanović (levo) in Miroslav Mišković sta se tudi letos udeležila slovesnost­i ob občinskem prazniku.
Poslovneža Mladen Milanović (levo) in Miroslav Mišković sta se tudi letos udeležila slovesnost­i ob občinskem prazniku.
 ?? ?? Med številnimi gosti na Ljubljansk­em gradu je bil tudi Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.
Med številnimi gosti na Ljubljansk­em gradu je bil tudi Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.
 ?? ?? Finančni minister Klemen Boštjančič in kulturna ministrica Asta Vrečko sta na Ljubljansk­i grad prišla v imenu ministrske ekipe Roberta Goloba.
Finančni minister Klemen Boštjančič in kulturna ministrica Asta Vrečko sta na Ljubljansk­i grad prišla v imenu ministrske ekipe Roberta Goloba.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia