Delo (Slovenia)

Znani občinski gradbinec bo obnovil tudi Palačo Cukrarna

Med šestimi ponudniki izbrano podjetje Makro 5 Gradnje – Projekt ocenjen na okoli deset milijonov evrov

- Manja Pušnik

Gradbeno podjetje Makro 5 Gradnje, ki pospešeno končuje gradnjo Športnega centra Ilirija, je na občinskem razpisu ponudilo najnižjo ceno za rekonstruk­cijo Palače Cukrarna in prizidavo. Za dela, ki naj bi se končala prihodnje leto, bodo prejeli dobrih 6,7 milijona evrov (z DDV). Prenovljen­a stavba, ki bo postala osrednji mladinski center v Ljubljani, se bo s programom in ponudbo dopolnjeva­la z Galerijo Cukrarna in Centrom Rog.

Na javno naročilo za obnovo Palače Cukrarna in prizidavo, ki ga je Mestna občina Ljubljana objavila na začetku marca, je prispelo kar šest ponudb. Nanj so se prijavile znane gradbene družbe, in sicer VG5, Lesnina MG Oprema, Dema Plus in Strabag iz Ljubljane ter koprski Makro 5 Gradnje in novomeški CGP. Ker so bile ponudbe previsoke, saj so znašale od 7,4 milijona evrov do 8,5 milijona evrov (brez DDV), so se na magistratu odločili za pogajanja. Tako so se ponujene cene gradbincev precej znižale, nekatere tudi za več kot milijon evrov. Koprski Makro 5 Gradnje je ceno s prvotnih dobrih 7,6 milijona evrov (brez DDV) znižal na okoli 5,2 milijona evrov (brez DDV) in bil na koncu izbran za najugodnej­šega ponudnika. Končna cena z davkom je znašala dobrih 6,7 milijona evrov.

Prostor za Mlade zmaje

Iz letošnjega občinskega proračuna je razvidno, da je obnova Palače Cukrarna ocenjena na 10,3 milijona evrov. Letos bodo porabili nekoliko več kot pol milijona evrov, največ oziroma približno 4,5 milijona evrov bo iz mestne blagajne porabljeni­h prihodnje leto in leta 2026. »V prenovljen­em objektu bo zaživel program za mlade, ki bo v določenem delu ohranjal zgodovinsk­i spomin na območje, v večjem delu pa bo vnašal nove in sodobne vsebine, ki so pomembne za kulturni razvoj in dostopnost kulturnih dobrin v Ljubljani,« so zapisali v občinskem proračunu.

Tako je dobrih 585 tisočakov letos predvideni­h za izdelavo projektne dokumentac­ije ter za gradbeno-obrtniška, inštalacij­ska dela ter strokovni nadzor. Rekonstruk­cija in prizidava bosta sicer potekali po arhitektur­nih načrtih biroja Scapelab IN, v prenovljen­i palači pa bodo prostor dobili mladi, stari od 15 do 29 let, ki se bodo lahko tam družili in povezovali. Na magistratu so se namreč odločili, da bodo Palačo Cukrarna namenili mladim oziroma osrednjemu mladinskem­u centru Mreže mladinskih centrov Ljubljana, ki ga bo upravljal javni zavod Mladi zmaji. Na občinski spletni strani je mogoče razbrati, da bodo v tej stavbi, kjer je bil upravni del nekdanje tovarne sladkorja, delovali različni programi, kot so: mladinsko, izobraževa­lno, digitalno in medijsko središče mladih ter mestni inkubator za mlade.

Aplikacija Erar razkriva, da Makro 5 Gradnje z MOL sodeluje od marca leta 2003, v zadnjih enajstih letih pa je podjetje od občine prejelo že več kot 219 milijonov evrov. Eden izmed največjih gradbenih poslov v Ljubljani je gotovo gradnja Športnega centra Ilirija, saj bo isto podjetje za opravljena dela (po kar dvanajstih sklenjenih aneksih k osnovni gradbeni pogodbi) prejelo dobrih 54 milijonov evrov (z DDV). Gradnja največjega športnega objekta v prestolnic­i naj bi se končala jeseni.

Koprski gradbinci bodo zgradili tudi prvega od treh kampusov ljubljansk­e medicinske fakultete na Vrazovem trgu (temeljni kamen so položili februarja), oktobra lani so končali obnovo Centra Rog, leta 2022 so namestili tudi sodobno zasnovano streho nad letnim gledališče­m Križanke, pred štirimi leti pa so zgradili prizidek k Zdravstven­emu domu Ljubljana Bežigrad. Med stanovanjs­kimi projekti, ki so jih zaključili, so tudi Rezidenca Celovška ter stanovanjs­ko-poslovna objekta na Dalmatinov­i in Nazorjevi v središču mesta.

Obnova in prizidava bosta potekali po arhitektur­nih načrtih biroja Scapelab IN, v prenovljen­i palači pa bodo prostor dobili mladi.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Palača Cukrarna, ki bo postala osrednji mladinski center, se bo s programom in ponudbo dopolnjeva­la z Galerijo Cukrarna in Centrom Rog.
Foto Voranc Vogel Palača Cukrarna, ki bo postala osrednji mladinski center, se bo s programom in ponudbo dopolnjeva­la z Galerijo Cukrarna in Centrom Rog.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia