Delo (Slovenia)

Izraelska ofenziva na Rafo se širi

Izčrpani in stradajoči prebivalci Gaze nimajo dostopa do humanitarn­e pomoči

- Pripravil Pr. Zr. Boštjan Videmšek

Izraelska vojska je, potem ko je zasedla in izpraznila vzhodni del mesta Rafa tik ob egiptovski meji, včeraj sprožila topniške napade tudi na zahodni del mesta, kjer živi okoli 400.000 ljudi. Iz Rafe je po podatkih agencije Združenih narodov za palestinsk­e begunce (UNRWA) od ponedeljka, ko je Izrael sprožil ofenzivo na mesto, ki je v resnici največje taborišče za razseljene ljudi na svetu, zbežalo že 80.000 ljudi. A to je šele začetek novega poglavja groze.

Ljudje, ki bežijo iz Rafe, kamor so se v zadnjih sedmih mesecih iz severne in osrednje Gaze zatekli pred brutalnimi izraelskim­i napadi, se večinoma zatekajo med ruševine bližnjega, do tal porušenega Han Junisa, in na nekaj kilometrov oddaljeno obalno območje, kjer ni na voljo nikakršne infrastruk­ture za življenje. Niti za preživetje ne.

Dejstvo, da je izraelska vojska v torek zjutraj s tanki zasedla palestinsk­o stran mejnega prehoda z Egiptom, čez katerega je na območje Gaze prihajala glavnina humanitarn­e pomoči, je ob stopnjujoč­i se izraelski ofenzivi in ponovnem bombardira­nju osrednjega dela palestinsk­e enklave še dodatno zaostrilo najhujšo humanitarn­o katastrofo našega časa – in pri tem je treba vedeti, da je velika izraelska vojaška operacija v Rafi še v povojih. »Izraelska zasedba mejnega prehoda Rafa je zadušila humanitarn­o pomoč,« so včeraj dejali predstavni­ki Združenih narodov.

Iz Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO) so včeraj sporočili,

Iz Svetovne zdravstven­e organizaci­je so sporočili, da je v njihovih še delujočih bolnišnica­h v Gazi na voljo le še za tri dni goriva.

da je v njihovih še (omejeno) delujočih bolnišnica­h v Gazi na voljo le še za tri dni goriva, ki omogoča njihovo delovanje. Sever Gaze je že več mesecev odrezan od humanitarn­e pomoči – strada že več sto tisoč ljudi. Vse hujše so tudi težave s pitno vodo: včeraj je pri obratu za razsoljeva­nje vode na jugu Gaze izbruhnil pretep med obupanimi, sestradani­mi, dehidriran­imi in izčrpanimi ljudmi na begu iz Rafe. Humanitarn­e groze ne bo omilila ladijska dostava pomoči s Cipra, ki se je z odprtjem ameriškega vojaškega pomola ponovno zagnala (ladja Sagamore proti Gazi pluje pod ameriško zastavo).

Bidnova časovnica

Humanitarn­e groze – kaj šele vojne – ne bo zaustavila niti odločitev ameriškega predsednik­a Joeja Bidna, ki je v sredo zvečer dejal, da bodo Združene države Izraelu prenehale pošiljati orožje, s katerimi bi lahko ta izvedel frontalen napad na Rafo (Biden je imel v mislih velike bombe, ki so namenjene uničevanju mest). »Če bodo šli v Rafo, jim ne bom dostavil orožja, s katerim so do zdaj obračunava­li z mesti,« je v intervjuju za ameriško televizijs­ko mrežo CNN med drugim dejal Biden.

Ta odločitev je bila sprejeta absolutno prepozno – skoraj 35.000 življenj prepozno. Je pa izjava ameriškega predsednik­a, sicer tesnega zaveznika Izraela, močno razburila vrh izraelske politike: razpoke med Tel Avivom in Washington­om so se v zadnjih dneh povečale, potem ko je Hamas sprejel pogoje za prekinitev ognja, Izrael pa se je kljub temu odločil za sprožitev kopenske ofenzive na Rafo. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je tako včeraj dejal, da se bo vojna v Izraelu nadaljeval­a do popolnega uničenja Hamasa. »Nobena vojna ni bolj pravična od te,« je prvi mož izraelske diplomacij­e zapisal na omrežju x.

• Ljudje se večinoma zatekajo med ruševine do tal porušenega Han Junisa.

• Velika izraelska vojaška operacija v Rafi je še v povojih.

• Razpoke med Tel Avivom in Washington­om so se v zadnjih dneh povečale.

 ?? Foto Ahmad Gharabli/AFP ?? Izraelski glavni bojni tanki so pripravlje­ni na vstop v južni del Gaze.
Foto Ahmad Gharabli/AFP Izraelski glavni bojni tanki so pripravlje­ni na vstop v južni del Gaze.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia