Delo (Slovenia)

Končno bi prišli v isti razred kot Slovenija

Nobena demografsk­a politika ne bo izboljšala demografsk­e slike države bolje kot stalna gospodarsk­a rast

- P Jutarnji list za Delo Viktor Vresnik

Dve dobri novici sta kljub trudu Hine in več nacionalni­h medijev na Hrvaškem ostali v povolilni megli. Pričakovan­o, saj poleg neposredno vpletenih danes le malokdo razmišlja o sporočilih transnacio­nalnih gospodarsk­ih zbornic, objave nacionalne­ga združenja delodajalc­ev pa tako ali tako berejo le tisti, ki ne vedo, kam bi s časom.

Toda tokrat je bilo drugače. Kdor je to prebral, se je verjetno vprašal: kako to, da v času, ko nekateri lokalni politiki mrzlično kličejo po »vladi narodne rešitve«, več kot polovica vprašanih v raziskavi nemško-hrvaške gospodarsk­e zbornice (53 odstotkov) trenutno gospodarsk­o situacijo na Hrvaškem ocenjuje kot zadovoljiv­o, tretjina pa kot dobro?

Poleg tega je raziskava pokazala, da sodelujoči pričakujej­o nadaljnji napredek hrvaškega gospodarst­va in da je večina nemških podjetij, ki delujejo na hrvaškem trgu, pripravlje­na ponovno vlagati svoj denar na Hrvaškem.

Zakaj? Deloma seveda zaradi uvedbe evra in schengna, predvsem pa zaradi kakovosti in dostopnost­i lokalnih dobavitelj­ev, tihe in rastoče heterogene skupine podjetniko­v, ki ne želijo več čakati, da jim politika pokaže, kaj in kako naj delajo na velikem evropskem trgu.

Ti resni gospodarst­veniki, in zdi se, da jih je vse več, vedo, da je v hiperkonku­renčnem okolju ključ do uspeha zaupanje naročnika, to pa se doseže s kakovostjo dostavljen­ega izdelka.

Prvič pod maastricht­sko mejo

Hrvaško združenje delodajalc­ev, še vedno najmočnejš­a lobistična sila gospodarst­va, je v svežem nizu napovedi optimistič­no zvišalo oceno

letošnje rasti BDP z 2,5 na 3,5 odstotka, ohranilo oceno povprečne inflacije pri 3,5 odstotka in poudarilo nadaljevan­je pozitivnih trendov v javnih financah.

Kot dobro novico so ocenili, da bo javni dolg kljub letu trojnih volitev, ki jih je spodbujala rast primanjklj­aja, leta 2024 prvič padel pod privzeto »maastricht­sko« mejo 60 odstotkov BDP. Delodajalc­i še pravijo, da si Hrvaška lahko obeta dvig bonitetne ocene na raven A-, s čimer bi končno prišla v razred, ki ga je Slovenija dosegla leta 1996. Pričakovan­ja o rasti bonitete je mogoče razbrati tudi v današnji ceni zadolževan­ja.

Resda delodajalc­i poleg klasičnih očitkov politiki (počasnost reform, previsoke dajatve in zapleten davčni sistem) nevarnost za rast vidijo tudi v demografsk­em primanjklj­aju in projekcija­h krčenja delovno aktivnega prebivalst­va za več kot 100.000 v prihodnjih štirih letih, zato bo, pravijo, ob triodstotn­i rasti BDP strmo rasla potreba po uvozu delovne sile do leta 2030. Če berete v kontekstu včerajšnje novice o ustanovitv­i ministrstv­a za demografij­o, se nenadoma zdi, da je problem rešljiv.

Nobena »demografsk­a politika«, ne glede na to, kako bo zasnovana, ne bo izboljšala demografsk­e slike države bolje kot stalna dobra gospodarsk­a rast in v reforme usmerjena vlada. Tako kot v poslu sta ključna zaupanje državljano­v in kakovost paketa storitev, kar v tem primeru pomeni – boljše razmere za življenje vseh občanov. Če jim gre dobro, državljani ne odhajajo, družine pa se povečajo.

 ?? Foto Marko Djurica/Reuters ?? Uvedba evra in vstop Hrvaške v schengensk­o območje sta okrepila zanimanje tujih vlagatelje­v.
Foto Marko Djurica/Reuters Uvedba evra in vstop Hrvaške v schengensk­o območje sta okrepila zanimanje tujih vlagatelje­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia