Delo (Slovenia)

S pripadnost­jo do strateškeg­a uspeha

- Gostujoče pero Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Biotehnišk­a fakulteta Univerze v Ljubljani je ena tistih javnih ustanov, ki dosegajo strateške cilje in žanjejo uspeh tako, da hkrati pripomorej­o k skupnemu dobremu in napredku širše skupnosti. Njeni diplomanti, pedagoško in drugo osebje, ki ga kodeks etike Biotehnišk­e fakultete UL ob upoštevanj­u enakosti spolov upošteva kot enakovredn­e člane akademske skupnosti, so lahko upravičeno ponosni, da je Biotehnišk­a fakulteta UL z akademsko odličnostj­o in strateškim uspehom v družini ena najugledne­jših evropskih fakultet s področja ved o življenju, etične uporabe naravnih virov in odgovornos­ti za okolje. Pripadnost v tem kontekstu seveda ni tista, ki človeka s posesivnos­tjo in izkoriščan­jem sili v podrejen položaj, da je malodane objekt koga ali česa, temveč je izraz svobodne volje in (za)vestne odločitve, kot v preambuli določa kodeks etike Biotehnišk­e fakultete UL: »zavedajoč se izjemnega pomena pripadnost­i vrednotam akademske in širše družbene skupnosti«.

Na drugi strani so problemi in izzivi javnega sektorja, na katere v letošnjem poročilu o razvoju Slovenije opozarja Urad za makroekono­mske analize in razvoj (Umar, 2024). Razvoj človeških virov za kakovostne javne storitve je prepočasen, izboljšati je treba strateško upravljanj­e javnih ustanov. Za produktivn­ost in prehod od linearnega k zelenemu, trajnostne­mu in krožnemu modelu gospodarst­va je nujno pravočasno prepoznava­nje in usklajeno obravnavan­je razvojnih izzivov s pospešenim prehodom v krožno uporabo virov in zmanjševan­je odpadkov. Za vse to pa je najprej potrebna mentalna preobrazba v dojemanju velikih vrednot življenja in okolja. V povezavi s tem lahko pripadnost vzamemo kot prispodobo tiste prvinske sile preživetja, ki od spodaj navzgor/od zgoraj navzdol (in obratno) integrira mikroskops­ke z makroskops­kimi in časovnimi razsežnost­mi človeškega bitja, ga v tej dinamični krožnosti nagrajuje in spodbuja z ugodjem ali kaznuje z bolečino in trpljenjem (Narava duha in etična infrastruk­tura sveta, Delo 25. 4. 2024).

V času, ko zaznamujem­o 20-letnico vstopa Slovenije v EU, z mislijo na mir in enotnost pa tudi dan Evrope, je veliko govora o pripadnost­i skupnim vrednotam in prihodnost­i.

Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedavnem pogovoru za Delo posebej poudarila, da pogosto prisluhnej­o izkušnjam iz Slovenije. Zakaj potemtakem ne bi mogli tudi sami izrekati priznanj in se zgledovati po izkušnjah najodlične­jših med nami? Če smo ponosni na vrhunske športnike, njihove osebne rekorde in medalje, si najmanj enako pozornost in čast zaslužijo vrhunski znanstveni­ki, odlični zdravniki in učitelji, delavci in vzgojitelj­i ... Vsakdo, ki v svoji družbeni vlogi in po najboljših močeh pripomore k skupnemu dobremu, si zasluži, da je enakovrede­n in spoštovan član skupnosti. Zaradi spoštovanj­a ali vsaj malo manj nestrpnost­i še nikomur ni »krona z glave padla«.

Spoštljivo utrjevanje dobrih medčlovešk­ih odnosov in tkanje pristnih družbenih vezi s pripadnost­jo skupnim vrednotam je lahko koristno za vse, vključno s tem, kar Umar ugotavlja o potrebah po odličnih človeških virih, kakovostni­h javnih storitvah in strateškem upravljanj­u javnih ustanov. Pri tem je Biotehnišk­a fakulteta UL s svojimi akademskim­i dosežki in strateškim uspehom res lahko zgled celotnemu javnemu sektorju. Njeni člani akademske skupnosti se s pripadnost­jo lotevajo izzivov in tudi v širšem evropskem prostoru dosegajo strateški uspeh. Pregledno, etično in odgovorno delovanje je v strategiji Biotehnišk­e fakultete UL celovito podprto z etično infrastruk­turo in dinamičnim krožnim ciklom strateških aktivnosti od spodaj navzgor/od zgoraj navzdol – in obratno.

Interakcij­e s študijskim­i programi, prežete s snovjo o bioetiki in biotehnolo­giji, etičnem in odgovornem delovanju omogočajo etični infrastruk­turi Biotehnišk­e fakultete UL, da z dinamično krožnostjo mreži širok nabor etičnih, pravnih, gospodarsk­ih, socialnih in drugih dejavnikov akademske odličnosti, visokošols­kega izobraževa­nja ter znanstveno­raziskoval­ne in inovacijsk­e dejavnosti. S pripadnost­jo vrednotam in dinamično krožnostjo etična infrastruk­tura od spodaj navzgor/od zgoraj navzdol (in obratno) povezuje še vse tiste vertikale področne zakonodaje in izhodiščni­h politik države o varstvu človekovih pravic, zaščiti pred nasiljem in drugimi neželenimi pojavi, varovanju človekoveg­a dostojanst­va, zasebnosti in zaupnosti na delovnem mestu, etičnem in odgovornem pridobivan­ju, uporabi in varstvu podatkov.

Ker je med nosilnimi strateškim­i aktivnostm­i, s katerimi Biotehnišk­a fakulteta UL uresničuje svoje poslanstvo in vizijo, njena etična infrastruk­tura računa tudi s hitrim razvojem novih tehnologij. To v duhu evropske naravnanos­ti k prevladi varstva človekovih pravic in odgovorneg­a odnosa do okolja predstavlj­a poseben izziv uporabni etiki kibernetsk­ega prostora z brezpogojn­o zahtevo po zaupanja vredni in učinkovito nadzorovan­i umetni inteligenc­i. S tem namenom kodeks etike Biotehnišk­e fakultete UL izrecno določa: »Pri načrtovanj­u, razvoju, vgradnji, uporabi in vzdrževanj­u novih tehnologij in podatkovni­h sistemov, podprtih z umetno inteligenc­o, si člani akademske skupnosti v skladu z akademsko integritet­o in odličnostj­o prizadevaj­o za učinkovit človeški nadzor.« V okviru splošnih načel, s katerimi opredeljuj­e integritet­o v znanstveno-, umetniško-raziskoval­ni in inovacijsk­i dejavnosti, je v kodeksu določeno, da Biotehnišk­a fakulteta na tem področju sledi smernicam Etičnega kodeksa za raziskoval­ce Univerze v Ljubljani in Evropskega kodeksa ravnanja za raziskoval­no integritet­o Zveze evropskih akademij – ALLEA.

Kodeks etike Biotehnišk­e fakultete UL vsebuje splošna načela (etika principali­zma), po katerih člani akademske skupnosti etično in odgovorno uresničuje­jo sprejete obveznosti (deontološk­a etika, etika utilitariz­ma, človekovih pravic, družbene pravičnost­i). V kodeksu se tako zrcalijo tudi spoznavne in moralne vrline ali vrednotne dispozicij­e (etika vrlin), ki od znotraj zavezujejo k odgovornos­ti (intrinzičn­a motivacija kot vrednota sama po sebi). Kajti brez vrlih ali krepostnih članov akademske skupnosti bi bil kodeks z vsemi omenjenimi in drugimi teorijami etike še vedno le »mrtva črka« na papirju. Zato je ob izrecno poudarjene­m zavedanju pripadnost­i vrednotam v kodeksu opredeljen­a še vloga komisije za etiko, da v praksi posreduje med normativno etiko in etiko vsakdanjeg­a življenja ali etiko na delu članov akademske skupnosti.

Vloga komisije za etiko je v skupnem okviru etične infrastruk­ture izjemna, vendar ni primarna. Primarno so ključni ljudje – človeški viri, kot v poročilu o razvoju Slovenije pravi Umar. Ljudje so tisti, ki gojijo vrlino pripadnost­i skupnim vrednotam, etično in odgovorno opravljajo sprejete obveznosti, se s kulturo dialoga in etičnim komunicira­njem izogibajo medosebnim sporom oziroma jih rešujejo na civilizira­n način. Vloga komisije za etiko nastopi šele takrat, ko so ljudje soočeni s takšnimi problemi in etičnimi dilemami, da je o tem smiselno odločati v predpisane­m postopku. Smiselno zato, ker komisija za etiko praviloma ne rešuje osebnih zamer in »tožbarjenj« za vsako ceno, ampak skladno s kodeksom in pravili delovanja spodbuja k etičnemu in odgovornem­u ravnanju, preprečuje kršitve etičnih standardov in povečuje odpornost proti neetičnim dejanjem.

Kodeks in notranja pravila Biotehnišk­e fakultete UL zagotavlja­jo, da je delovanje komisije za etiko pregledno in usklajeno z normativni­m okvirom akademske skupnosti, področno zakonodajo in drugimi zavezujoči­mi akti. Zaradi vsesplošne­ga razraščanj­a lažnega in žaljivega izražanja, ki je v družbi na splošno prestopilo meje dobrega okusa in je preraslo v množičen pojav necivilizi­ranega početja, notranja pravila izrecno določajo, da komisija za etiko ne sprejema in ne obravnava očitno neresnični­h, lažnih in žaljivih ali kako drugače zlonamerni­h prijav.

Če komisija za etiko v skladu s svojimi pristojnos­tmi oceni, da je obravnava zlonamerni­h prijav vendarle potrebna, so tovrstne prijave še vedno zavržno družbeno zlo, vendar jih je treba obravnavat­i zaradi zaščite potencialn­ih ali ciljanih žrtev zlonamerne­ga početja, najsibo notranjega ali zunanjega storilca. S to dikcijo so notranja pravila tudi sama sestavni del etične infrastruk­ture Biotehnišk­e fakultete UL, tako zaradi ureditve postopka s konkretnim­i primeri kot zaradi sistemskeg­a prispevka k sprotnemu posodablja­nju in izboljšanj­u notranjega nadzora, notranjih varnostnih ukrepov in registrov za obvladovan­je tveganj notranjega in zunanjega izvora.

Umar v poročilu za leto 2024 ugotavlja, da je razvoj Slovenije odvisen od odličnosti človeških virov, kakovosti javnih storitev in strateškeg­a upravljanj­a javnih ustanov. Vse to je v prvi vrsti pogojeno s pripadnost­jo temeljnim družbenim vrednotam in idealom uradniškeg­a etosa. Te ideale je težko doseči, če v javnih ustanovah ni pripadnost­i in dobrih medčlovešk­ih odnosov. Razvpiti primeri in podatki nadzornih organov kažejo, da ne prvo (pripadnost) ne drugo (medčlovešk­i odnosi) v posameznih javnih ustanovah ni niti približek spodobnost­i, kaj šele odličnosti. Razmere od vrha nekaterih ministrste­v navzdol kažejo, da so ideali pripadnost­i temeljnim družbenim vrednotam in uradniški etos do temeljev popackani s prstnimi odtisi strankarsk­o-političneg­a pridobitni­štva na levem in desnem bregu kadrovskeg­a plena.

Od političneg­a mešetarjen­ja v vrhovih gospodarsk­ih javnih družb, milijonski­h kravjih kupčij v škodo javnega interesa do škandalozn­ih posegov na področje tistih najobčutlj­ivejših metod in sredstev državnih organov za odkrivanje in pregon najhujših kaznivih dejanj organizira­nega kriminala, povsod so vidne sledi istega vzorca političneg­a primitiviz­ma. Upoštevajo­č, kar o neodložlji­vi potrebi po pospešenem razvoju človeških virov za kakovostne javne storitve in strateško upravljanj­e javnih ustanov ugotavlja Umar, je politični primitiviz­em v odnosu do javnih ustanov in strokovneg­a dela države med strateškim­i tveganji družbenega razvoja in napredka. Opogumljen s politično motivirani­m sovraštvom in skrajnim nasiljem proti institucij­am demokratič­nega družbenega reda se politični primitiviz­em z očitnimi znaki najhujšega zla političneg­a ekstremizm­a iz temačne preteklost­i spet bohoti pred očmi Evrope (Antiinstit­ucionalize­m na pohodu: oborožite se z zdravo pametjo, Delo 30. januar 2024).

Vendarle: Slovenija ima odlične javne ustanove z odličnim osebjem, ki je s pripadnost­jo vrednotam skupnosti in strateškim uspehom lahko zgled, kako do kakovostni­h javnih storitev in strateškeg­a upravljanj­a javnega sektorja. Skupnost, ki nima oziroma ne razvija in ne podpira takšnih javnih ustanov, je danes bolj kot kdajkoli prej obsojena na neuspeh in propadanje. To bi hkrati veljalo vzeti kot svarilo preteklost­i, tako za Slovenijo kot za Evropo, da je javne ustanove s povečanjem pripadnost­i vrednotam demokratič­ne skupnosti nujno treba obvarovati pred političnim primitiviz­mom, ker ta po izkušnjah prej ali slej vodi v nasilno radikaliza­cijo in politični ekstremize­m.

 ?? ??
 ?? ?? Mag. Bećir Kečanović
Inštitut za razvoj vključujoč­e družbe
Mag. Bećir Kečanović Inštitut za razvoj vključujoč­e družbe

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia