Delo (Slovenia)

Od sončnih elektrarn do polnilnic in souporabe vozil

Povsod postajajo vse bolj pomembne rešitve za trajnostno elektriko

- Marjana Kristan Fazarinc, Gašper Boncelj

V Sloveniji je bila po podatkih spletnega portala za fotovoltai­ko, to je portala PV, lani presežena magična meja 1 GW inštaliran­ih sončnih elektrarn. Rast trga so večinoma zaznamoval­e samopreskr­bne sončne elektrarne, saj se je lani iztekla tako imenovana netmeterin­g shema za male sončne elektrarne.

Portal PV navaja, da so lani prvič po desetih letih opazili ne samo interes za samopreskr­bne sončne elektrarne, ampak tudi interes investitor­jev za večje. Te pa večinoma niso vključene v nobeno podporno shemo, so pa dosegle moč samopreskr­bnih elektrarn.

Zelena energija

Tudi podjetja se vse bolj zavedajo pomena trajnosti, zelene energije in energetske samopreskr­be. Eno takih je tudi podjetje Porsche Slovenija, dolgoletni najmočnejš­i zastopnik avtomobilo­v v Sloveniji, ki ima tako kot matični koncern Volkswagen ambicije na področju celostne ponudbe e-mobilnosti. Že od leta 2019 se Porsche Slovenija ukvarja tudi s celovitimi storitvami pod znamko MOON. Mirela Zupančič, vodja znamke MOON, pojasnjuje, da poleg široke izbire e-vozil najprej omogočajo tudi polnilno infrastruk­turo.

»Kupcem električni­h vozil smo ponudili polnilnice za domačo uporabo, hkrati pa tudi možnost preprosteg­a polnjenja na javnih polnilnica­h. To smo jim omogočili s sistemom MOON charge, pri čemer smo se povezali z večino mednarodni­h sistemov. Domače polnilnice pa smo potem še nadgradili s ponudbo sončnih elektrarn, da si stranke lahko same zagotovijo tako lastno zeleno energijo za polnjenje avtomobilo­v kot tudi za vse porabnike, ki jih imajo znotraj svojega doma. Naslednji korak pa je bila ponudba pametnih sistemov za nadzor in upravljanj­e, pri kateri smo vključili tudi hranilnike električne energije, na koncu pa vstopamo še na trg električne energije. Prodali smo približno 300 sončnih elektrarn in 22 hranilniko­v.«

Številne polnilnice v Sloveniji in Evropi

Njihova lastna mreža polnilnic obsega približno 170 lokacij, poleg tega lahko uporabniki MOON charge svoja električna vozila polnijo še na približno tisoč polnilnica­h v Sloveniji in na več deset tisoč po Evropi, prek roaming povezav. In kot še pojasnjuje sogovornic­a, so to tako polnilnice AC kot DC. »Mrežo polnilnic želimo za svoje uporabnike čim bolj razširiti in jim s tem omogočiti čim večjo dostopnost ter čim večjo razvejenos­t po Evropi,« pojasnjuje Mirela Zupančič. Pri tem dodaja, da želijo uporabniko­m čim bolj olajšati tudi uporabo polnilnic. Omogočajo jim, da stranka v aplikacijo vnese svojo kreditno kartico in nato storitev plača prek svoje matične banke njim.

»Zakonodaja določa, da morajo imeti vse nove javne polnilne postaje z močjo 50 KW in več od 13. aprila letos čitalnik plačilnih kartic ali napravo z brezstično funkcijo, ki lahko prebere plačilne kartice. Od 1. januarja 2027 pa morajo upravljavc­i polnilnih mest zagotoviti, da vsa javno dostopna polnilna mesta z izhodno močjo 50 kW ali več, ki jih upravljajo in so nameščena v cestnem omrežju TEN-T ali na varnih in varovanih parkirišči­h, vključno s polnilnimi mesti, nameščenim­i pred 13. aprilom 2024, izpolnjuje­jo zahteve po čitalniku plačilnih kartic ali naprave z brezstično funkcijo, ki lahko prebere plačilne kartice.«

V zvezi s problemom polnjenja električni­h avtomobilo­v stanovalce­v v blokih pa pravi, da so primer dobre prakse novogradnj­e, v katerih izvajalci že vse predpripra­vijo za postavitev teh polnilnic. Medtem ko je pri starejših zgradbah to treba reševati sistematič­no prek upravnika.

Sicer pa se lahko, kot poudarja Mirela Zupančič, pohvalijo, da pri svojih storitvah sodelujejo s številnimi slovenskim­i podjetji, pri polnilnih postajah, na primer, sodelujejo s podjetjem Etrel, pri sončnih elektrarna­h z Elnetom, pri hranilniki­h pa s podjetjem TAB, z družbo Amibit pa pri upravljanj­u, merjenju in povezljivo­st različnih domačih električni­h porabnikov. »TAB je sicer že razvil tak hranilnik, v katerega je mogoče dodati kasete in s tem povečati velikost tega hranilnika. Kasete so velikosti 5kWh; skupaj pa se sestavljaj­o ohišja do velikosti 250 kWh. Vedno pa so na voljo individual­ne rešitve večjih kapacitet.«

Združevanj­e v energetsko skupnost

Lani je Porsche Slovenija predstavil tudi novost za širše povezovanj­e uporabniko­v njihovih storitev na področju električne energije, to je združevanj­e v energetsko skupnost uporabniko­v, pri čemer sodelujejo s podjetjem Ngen. In kakšno je že zanimanje za to novost? Sogovornic­a pojasnjuje, da je največ zanimanja za to storitev pri pravnih osebah, ki imajo tudi največ izzivov s cenami električne energije.

»Podjetja so namreč izpostavlj­ena nihanju cen, zato si želijo zagotoviti cenovno ugodno energijo iz čim bolj stabilnih virov. Medtem ko pri fizičnih osebah zaznavamo predvsem želje za prenos presežkov energije, ki jih ustvarijo s svojimi sončnim elektrarna­mi. Ker so samopreskr­bni, ne želijo dati elektrike nazaj v omrežje, ampak jo želijo prenesti na drugo merilno mesto. To pomeni, da nekdo s sončno elektrarno svoje presežke lahko prenese, na primer, na merilno mesto svojih otrok. Edini pogoj za to je, da morata biti obe merilni mesti v našem sistemu.«

Preprosta souporaba električni­h vozil

Sicer pa je Porsche Slovenija lani poleti začel še projekt souporabe električni­h vozil v poslovni coni Komenda, imenovan Mobility Hub Komenda, v katerega so vstopili v partnerstv­u s sestrskim podjetjem Porsche Finance Group Slovenija. »V Komendi ponujamo celostno paleto električni­h vozil, trenutno je flota sestavljen­a iz električni­h vozil znamke Volkswagen (ID.3, ID.4 in ID. Buzz). Prvi odzivi so zelo pozitivni, tudi zaradi preproste uporabe, saj se vozilo zažene in odklene z aplikacijo. To storitev uporabljaj­o predvsem zaposleni v industrijs­ki coni Komenda. Trenutno imamo že več kot 70 registrira­nih uporabniko­v iz skupaj 22 različnih podjetij (znotraj in zunaj industrijs­ke cone),« še pojasnjuje Mirela Zupančič, vodja znamke MOON.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Mirela Zupančič, vodja znamke MOON, pojasnjuje, da so poleg široke izbire e-vozil kupcem ponudili še polnilnice za domačo uporabo, hkrati pa tudi možnost preprosteg­a polnjenja na javnih polnilnica­h.
Foto Leon Vidic Mirela Zupančič, vodja znamke MOON, pojasnjuje, da so poleg široke izbire e-vozil kupcem ponudili še polnilnice za domačo uporabo, hkrati pa tudi možnost preprosteg­a polnjenja na javnih polnilnica­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia