Delo (Slovenia)

Dodana vrednost na zaposleneg­a je bila v predeloval­nih dejavnosti­h lani realno nižja kot leto prej.

-

je ta v industriji od leta 1995 do 2022 zrasla s 15.000 na 48.000 evrov. Opazen skok je bil po koronskem letu 2020, ko se je povečala s 44.000 na 48.000 evrov.

A mednarodna primerjava prikaže manj spodbudno sliko. »Čeprav je v Sloveniji produktivn­ost, merjena z dodano vrednostjo na zaposleneg­a, najvišja v industriji, v teh dejavnosti­h najbolj zaostajamo za razvitimi državami. To je ključni vzrok za zaostajanj­e našega BDP,« komentira Kordež. Dodana vrednost v industriji, v stalnih cenah, je namreč pri 50 odstotkih povprečja razvitejši­h članic EU. Okoli takšnega odstotka se giblje že skoraj deset let. »Povprečni švedski delavec ustvari v industriji kar 126.000 evrov dodane vrednosti po tekočih cenah, slovenski pa le 50.000. To švedskemu zaposlenem­u zagotavlja skoraj dvakrat višjo plačo (po kupni moči sicer ne), seveda tudi višje dobičke, pa tudi potrebo po manjšem številu zaposlenih v teh dejavnosti­h,« ponazarja Kordež.

Ta pojasnjuje, da se višji BDP, višji zaslužki in posledično tudi višje plače v državah zagotavlja­jo predvsem v gospodarst­vu z večjo avtomatiza­cijo, boljšo organizira­nostjo proizvodni­h procesov in inovativni­mi produkti z več dodane vrednosti: »Samo z vlaganji in obvladovan­jem proizvodni­h procesov na podlagi znanja se bomo lahko še naprej približeva­li produktivn­osti bolje razvitih držav, čeprav verjetno vedno počasneje.«

Kako je steklarna podvojila dodano vrednost

To je v praksi uspelo Steklarni Hrastnik, kjer je dodana vrednost na zaposleneg­a od leta 2018 do 2022 zrasla z 52.000 evrov na 104.000 evrov. »V Steklarni Hrastnik ugotavljam­o, da so za dvig dodane vrednosti ključne strateške investicij­e, tako v posodobite­v in avtomatiza­cijo proizvodnj­e kot tudi spremembe našega proizvodne­ga portfelja v smeri vstopa na zahtevnejš­e premijske trge z

 ?? ?? Za dvig dodane vrednosti so ključne strateške investicij­e, tako v podosobite­v in avtomatiza­cijo proizvodnj­e kot tudi spremembe našega proizvodne­ga portfelja, pravi generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.
Za dvig dodane vrednosti so ključne strateške investicij­e, tako v podosobite­v in avtomatiza­cijo proizvodnj­e kot tudi spremembe našega proizvodne­ga portfelja, pravi generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia