Delo (Slovenia)

Vlada le potrdila strategijo upravljanj­a

Pošta Slovenije in Zavarovaln­ica Triglav bosta strateški, Telekom Slovenije pa pomembna naložba

- Maja Grgič Aleksandar Lukić

Vlada je včeraj z enoletno zamudo le potrdila predlog nove strategije upravljanj­a kapitalski­h naložb in jo poslala v državni zbor. Dokument na novo ureja upravljanj­e tako kapitalski­h naložb države kot terjatev in nepremični­n, ki so v portfelj Slovenskeg­a državnega holdinga prešle z lansko ukinitvijo slabe banke.

Omenjeni dokument naj bi nadomestil devet let stari odlok, ki ni več aktualen. Minister za inance Klemen Boštjančič je po seji vlade pojasnil, da je država vmes nekatera podjetja prodala ali pa so šla v stečaj, poleg tega so se v državnem portfelju znašla še nekatera druga, ki jih veljavna strategija ne vključuje. Tudi v novem odloku bo ciljni donos na kapital znašal osem odstotkov, bolj natančne cilje za posamezno naložbo pa naj bi vsako leto določil letni načrt upravljanj­a Slovenskeg­a državnega holdinga.

Po novem predlogu bo država imela 34 strateških kapitalski­h naložb, kjer mora ostati vsaj polovična lastnica, osem pomembnih, kjer je delež države vsaj četrtinski, in 42 portfeljsk­ih, ki so namenjene doseganju gospodarsk­ih ciljev in jih je mogoče tudi prodati. Med njimi ni več Telekoma Slovenije, ki naj bi bil po novem pomembna naložba. Zavarovaln­ica Triglav in Pošta Slovenije pa, kot smo poročali, ostajata strateški naložbi. Ministrstv­o je sprva predlagalo njuno uvrstitev med pomembne naložbe, ker da ne izpolnjuje­ta tehničnih pogojev, a ju je po nasprotova­nju sindikatov vrnilo med strateške. Boštjančič je dejal, da je pri tem prevladal skupen interes dodatne zaščite teh dveh naložb pred morebitno privatizac­ijo.

Največja zobozdravs­tvena skupina v srednji in jugovzhodn­i Evropi Adria Dental Group (ADG) je prevzela ljubljansk­i Center za estetsko in lasersko zobozdravs­tvo, implantolo­gijo in stomatološ­ko protetiko Kovačič iz Ljubljane.

Adria Dental Group je po nedavnem vstopu na slovenski trg, ko so prek ljubljansk­e družbe ADGSL postali 90-odstotni lastniki koprske zobozdravs­tvene klinike Primadent, opravila še drugi prevzem. Iz zagrebške družbe so sporočili, da so kupili Dentalni center dr. Kovačič (podjetje Kora dens) iz Ljubljane. Iz baze Agencije RS za

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia