Delo (Slovenia)

Starša zanikata, da sta naročila in celo plačala umor

Tožilstvo zakoncema Bajželj očita, da sta najela morilca za Amarja Tričića, da bi maščevala sinovo smrt

- Aleksander Brudar

»Nisem kriv. Nič ne vem o kakšnem morilcu in pa o kakšnem denarju za umor. Nikogar nisem iskal za umor.« Tako je v živo iz pripora na ljubljansk­i Povšetovi sodišču zagotovil Igor Bajželj. Da ji kaj takšnega ni nikoli prišlo na misel, je trdila tudi njegova žena Lidija Giuliatti Bajželj. Oba se na ljubljansk­em okrožnem sodišču zagovarjat­a zaradi domnevnega napeljevan­ja h kaznivemu dejanju umora.

Za pripornimi rešetkami je, pravi, pristala le zato, »ker sem stopila na žulj ljudem, ki se me želijo znebiti«. Še danes je prepričana, da policija ni želela preiskovat­i natančnega vzroka smrti 32-letnega sina Andreja Bajžlja. Ta se je na praznik Marijinega vnebovzetj­a leta 2019 poslovil od svojih staršev, Igorja in Lidije. Nato pa so se za njim izgubile vse sledi, zato sta ga prijavila kot pogrešaneg­a. Čez tri dni je sledil šok: sina je oče našel mrtvega v avtu na območju vrtičkov na Rakovi jelši.

Uradno je bil vzrok za njegovo smrt prevelik odmerek mamil, a starši česa takega niso verjeli. Še več. Zakonca Bajželj sta se v naslednjih mesecih in letih trudila dokazati, da je bil sin žrtev zahrbtnega in nizkotnega umora. V vse skupaj pa naj bi bil vpleten Amar Tričić. Zato naj bi zanj, kot trdi tožilstvo, skovala morilski načrt.

Med 16. avgustom 2019 in 7. avgustom 2022 naj bi v Ljubljani ali drugje na območju Slovenije najmanj eni osebi naročila umor Tričića in v ta namen plačala 15.000 evrov. A naj bi se obrnila na napačne ljudi oziroma na »neke kockarje«, kot je kasneje Tričiću razkril bratranec Enes M. Lidija Giuliati Bajželj je nato, tako tožilstvo, 28. novembra 2022 še Enesu M. po telefonske­m pogovoru in prek aplikacije messenger ter po predhodnem dogovoru z njim 7. avgusta 2022 v Kamniku naročila Tričićev umor. Prav tako za 15.000 evrov. Del komunikaci­je z njo je Enes M. snemal, obdolženki­ne načrte pa takoj zaupal Tričiću. In skupaj sta odšla na policijo. Po prepričanj­u tožilstva sta zakonca Bajželj v sostorilst­vu tako zagrešila kaznivo dejanje napeljevan­ja h kaznivemu dejanju umora.

»Ni dokazov«

»Proti meni in niti proti moji ženi ni dokazov. Vse temelji na lažeh. Sem nezakonito zaprt,« je zatrdil Igor Bajželj, ki je, tako kot njuna odvetnika, senat pod vodstvom ljubljansk­e okrožne sodnice Tine Lesar poskušal prepričati, da se pri takšni obtožnici ne moreš braniti. »Obtožni akt ni zgolj pravljičen, ampak je v nasprotju z napotki pravne teorije in stroke,« je bil še bolj slikovit obtoženkin zagovornik David Sluga.

Tudi Lidija Giuliati Bajželj vztraja, da je nedolžna.

Lidija Giuliati Bajželj je tako vse zanikala, pa čeprav se je denimo omemba denarja znašla na posnetkih pogovorov z Enesom M. Pojasnila je, da je o denarju govorila le za to, da je Enesa M. odrinila od sebe. In da pri njej ne bi odkril skritih dveh telefonov s prižganima snemalniko­ma: »Rekel je, če snemam, da ne bom živa prišla iz stanovanja.«

Z njim se je sestala avgusta 2022 v Kamniku, saj naj bi ji pred tem rekel, da glede sina »ve nekaj o umoru«. Obtoženka je namreč sinovo smrt začela sama preiskovat­i s pomočjo strokovnja­kov, pa tudi prek posebnega proila na facebooku po tem, ko naj bi policija nad vsem dvignila roke. Leta 2022 je celo vložila kazensko ovadbo proti neznanim storilcem: »Vložila sem jo tudi proti ljudem, ki niso opravili svojega dela. Ker policija ni želela preiskovat­i.«

Enes M. naj bi ji takrat rekel, da je pri sinovi smrti sodeloval Tričić. Na njegovem dvorišču, tako obtožena, naj bi se od približno tri do pet ur po sinovi smrti še »sprehajal« sinov telefon. In čeprav naj bi Enesu M. rekla, naj gre na policijo, naj bi ji on »kar 24-krat« ponudil, »da bo dobil morilce za likvidacij­o«. S tem, kot pravi, se ni strinjala, saj je želela primer sinove smrti urediti po pravni poti. A Enes M. se menda ni dal.

Na koncu naj bi ji celo ponudil, da vse naredi »zastonj« oziroma »da bo seksal z mano«. Nato naj bi jo začel otipavati. Na hitro si je izmislila, da je nekomu že nekaj plačala. »To zgodbo je zagrabil,« je povedala in nadaljeval­a, da mu nato seveda ni znala odgovoriti, za koliko denarja. In je rekla pač 15.000 evrov. Zatrdila je še, da gre pri vsem skupaj za maslo Enesa M. in Tričića. Oba naj bi lagala na sodišču oziroma podajala kontradikt­orne izjave.

»Žalostno je, da najprej sin tako konča. Potem pa sta še njegova starša v priporu,« je še pripomnila Lidija Giuliati Bajželj, ki je z možem v priporu že 17 mesecev.

• Starši ne verjamejo, da je sin umrl zaradi prevelikeg­a odmerka mamil.

• Poskušata dokazati, da je bil žrtev zahrbtnega in nizkotnega umora.

• Obdolžena zakonca sta v priporu že 17 mesecev.

 ?? Foto Dejan Javornik ??
Foto Dejan Javornik
 ?? Foto Aleksander Brudar ?? Nisem kriv, trdi Igor Bajželj (levo njegov odvetnik Peter Kobentar).
Foto Aleksander Brudar Nisem kriv, trdi Igor Bajželj (levo njegov odvetnik Peter Kobentar).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia