Delo (Slovenia)

Naivneže vabijo z lažnimi oglasi in znanimi obrazi

Tudi s podobo Delovih izdaj nepridipra­vi poskušajo prepričati v investiran­je z zajamčenim donosom

- Jure Predanič

Spletni goljui nikoli ne počivajo, v teh dneh pa smo bili opozorjeni na kar dve prevari, v katerih so zlorabili podobo naše medijske hiše. Bralka nas je tako opozorila na prevaro z domnevnim člankom Slovenskih novic, kjer se pojavlja »politik, predsednik in poslovnež« Borut Pahor. »Prijave za to konkretno lažno stran sicer nismo prejeli, vendar pa gre za eno izmed mnogih lažnih strani, ki so del investicij­skih prevar. Oglasi za take lažne sheme so na mnogih spletnih portalih, žal tudi na vaših,« ob tem pojasnjuje Tadej Hren iz nacionalne­ga centra za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT, in dodaja, da o takih lažnih oglasih opozarjajo že zelo dolgo.

Investicij­ske prevare se, tako kot v tem primeru, začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljui zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno so lahko taki članki videti kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov. Taki oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarski­h portalih, kar jim daje lažen videz legitimnos­ti, pojasnjuje­jo v centru SI-CERT.

»Če so vas premamili z obljubami o bajnih zaslužkih in ste pripravlje­ni investirat­i, vam namenijo veliko svojega časa. Po telefonu ali klepetu vam obrazložij­o natančen

potek trgovanja na njihovi platformi in tako pridobijo vaše zaupanje. Prepričati vas želijo z enostavnim postopkom investiran­ja, saj naj bi celotno trgovanje temeljilo na avtomatizi­ranih programih z zajamčenim donosom. Po začetnem plačilu, ki običajno znaša 250 evrov, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki vam kaže izmišljene podatke o neverjetni rasti investiran­ih sredstev,« opišejo prevaro.

Na začetku goljui lahko celo omogočijo prenakazil­o manjšega dela prikazaneg­a zaslužka na vaš bančni račun, s čimer vas poskušajo prepričati v nakazila večjih vrednosti. Na lažni trgovalni platformi prikazujej­o strmo rast premoženja, a goljui grafe rišejo kar sami. Zaplete pa seveda se, ko želite zasluženi denar končno prenakazat­i na svoj bančni račun. Takrat nadaljnja izplačila onemogočij­o ali jih pogojujejo z novimi investicij­ami. Ko pa niste več pripravlje­ni plačevati, se komunikaci­ja konča. Zgodi pa se celo, da prevarane žrtve pokušajo na spletu najti informacij­e, kako bi lahko prišle nazaj do ukradenega denarja. Pri tem zelo hitro naletijo na spletne strani, ki se predstavlj­ajo kot ponudniki pomoči v tovrstnih goljuijah, a gre le za (pogoste ista) kriminalna združenja, ki si želijo še več vašega denarja.

Trojanski konj

V drugem primeru pa so bili v teh dneh obveščeni o pošiljanju zlonamerne­ga sporočila v imenu podjetja Delo. V sporočilu so bili ponarejeni podatki o pošiljatel­ju, vsebovalo pa je zip datoteko z imenom »Zahteva za ponudbo cene. docx.zip«. »Zip datoteka vsebuje dodatno datoteko Zahteva za ponudbo cene.docx.url, ki po odprtju na sistem iz oddaljeneg­a strežnika prenese računalniš­ki virus vrste formbook in ga zažene. Formbook spada med trojanske konje, ki okužijo sisteme windows, po zagonu na strežnik napadalca prenese shranjena gesla ter druge podatke in napadalcu omogoča oddaljeni nadzor nad sistemom,« pojasni Hren.

Na SI-CERT so po opravljeni analizi že obvestili vse antivirusn­e proizvajal­ce, indikatorj­e zlorabe pa delili med odzivnimi centri. Prav tako so obvestili kontaktne naslove upravljavc­ev omrežij, kjer sta škodljiva datoteka ter nadzorni strežnik napadalcev.

• Investicij­ske prevare se začnejo z oglasi o bajnih zaslužkih.

• Goljui zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave.

• Oglasi za tovrstne lažne sheme so na številnih spletnih portalih.

 ?? Foto Posnetek zaslona ?? Lažna novica vabi k investiran­ju.
Foto Posnetek zaslona Lažna novica vabi k investiran­ju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia