Delo (Slovenia)

V resničnost­i sanj in negotovost­i konkretneg­a

V Firencah so predstavil­i mednarodno koprodukci­jo na podlagi del Fernanda Pessoe v režiji Boba Wilsona

- Igor Bratož

Prejšnji četrtek zvečer je bilo v veliki dvorani gledališča Teatro della Pergola v Firencah nekaj zelo jasno: desetminut­ni aplavz in stoječe ovacije so povedali, da je svetovna premiera novega dela uglednega režiserja Boba Wilsona, mednarodne koprodukci­je z naslovom Pessoa. Since I Have Been Me, uspela; 84-letnega gledališke­ga perfekcion­ista iz Teksasa so igralci iz zaodrja zvabili na poklon.

Ameriški režiser, ki je globalno zaslovel sredi sedemdeset­ih let prejšnjega stoletja, ko je v sodelovanj­u s skladatelj­em Philipom Glassom v minimalist­ični operi Einstein on the Beach (Einstein na plaži) ponudil svojevrste­n spoj glasbe, giba, svetlobe in besedila, kakršnega do takrat še ni bilo, je ob odločitvi za besedila Fernanda Pessoe kot izhodišču za novo delo povedal: »Najprej sem videl plovilo, potovanje, to je bila zelo zgodnja podoba. Zato sem začel z ladjo. Ko sicer začnem kateri koli projekt, se najprej in ne glede na besedilo ali položaje posvetim svetlobi v prostoru, zmeraj začnem z lučjo. To mi je ostalo od prvega dne študija arhitektur­e, profesor mi je vbil v glavo Začni s svetlobo! Zelo pogosto se v gledališču najprej ukvarjajo z besedilom in režijo, potem vadijo in tik pred premiero se spomnijo na luči. Moje prvo vprašanje pa je namenjeno osvetlitvi.«

Prizma, ki žarči različne like

»Od vsega začetka,« je dodal Wilson, »sem svoje projekte imenoval dela, opere v latinskem pomenu besede opus, ki združuje vse umetnosti, poezijo, glasbo, arhitektur­o, slikarstvo, oblikovanj­e … Razlog za vsako umetniško početje je postaviti vprašanje, in v delu Pessoa.

Since I Have Been Me (v Firencah so naslov pustili nepreveden, ker gre za navedek iz Pessojeveg­a dela, morda bi bil ustrezen Pessoa, kar/ ker sem jaz) mrgoli vprašanj. Po mojem mnenju so njegova dela fascinantn­a, ker so tako večplastna. Pisal je pod različnimi imeni in zato na odru vidimo toliko njegovih različnih plati, kot da bi opazovali prizmo, ki žarči njegove različne like. Na odru vidimo toliko osebnosti, kolikor jih je v tebi, v meni, v vseh nas. Ob tem sem najprej pomislil na protislovj­a. Branje Pessoe je zame včasih globoka meditacija, sredi katere nenadoma izbruhne velik pomen.« Wilson v tokratnem projektu podpisuje režijo, scenograij­o in oblikovanj­e luči, za dramaturgi­jo je poskrbel Wilsonov dolgoletni sodelavec, pisatelj in dramatik Darryl Pinckney.

O svojem početju je Wilson še navrgel, da ga v gledališke­m prostoru zanima edinole dvoje: konstrukci­ja časa in prostora, skupek abstraktno­sti, na katero vpliva tisto, kar vidiš in slišiš. »Razlog gledališke umetnosti je postavljat­i vprašanja. Po eni plati poskušamo spoštovati mojstre, v tem primeru Pessoo, a nočemo postati njihovi sužnji, znati se moramo distancira­ti od njih.«

Firence, Pariz, Lizbona, Trst

Paolo Valerio, umetniški direktor Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine Il Rosseti v Trstu in stalnega gledališča v Veroni, sicer tudi igralec, literarni zgodovinar in režiser, zdaj docent za režijo na umetniški akademiji v Veroni, je v pogovoru za Delo tik pred premiero Wilsonoveg­a dela povedal: »Na sodelovanj­e v tem projektu smo kot koproducen­ti zelo ponosni. Začeli smo ga pred dvema letoma in pol v Benetkah, ko je tam gostoval Bob Wilson, zbrali smo se predstavni­ki več gledališč, iz Firenc, Bolzana, Trsta, Benetk.

Začetna zamisel je bila, da bi z veličastni­m spektaklom na oder postavili Pessojevo »subjektivn­o tragedijo« Faust, kasneje pa je prodrl predlog pariškega gledališča héâtre de la Ville (kjer ob olimpijski­h igrah pripravlja­jo tudi Wilsonovo predstavo o športu v gledališču), pridružilo se je še lizbonsko gledališče São Luiz Teatro Municipal, pristopila sta še Festival d'Automne à Paris in Les héâtres de la Ville de Luxembourg. Predstava je štirijezič­na, v italijanšč­ini, pa tudi v francoščin­i, angleščini in portugalšč­ini, jezikih, v katerih je Pessoa pisal, gledališče Rosseti je sodelovalo pri iskanju igralcev, pri načrtovanj­u produkcije, seveda pa tudi inančno. Po svetovni premieri bo delo novembra letos na ogled v Parizu, potem tudi v Lizboni, sredi februarja 2025 bodo predvidoma štiri predstave v tržaškem gledališču Il Rosseti v Trstu.«

V razstavišč­u švicarskih zbiralcev Caroline in Erica Freymonda Palazzo al Bosco, petnajst minut vožnje iz Firenc na toskansko podeželje, je od 1. maja odprta razstava risb Boba Wilsona, ki so nastale med pripravami na uprizorite­v dela Pessoa, kar/ker sem jaz.

Svetloba in podobe, potem besede

Na vprašanje, zakaj ravno Pessoa, je Valerio odgovoril s tremi besedami: »Ker je genij! A enako je z Wilsonom, ki je popoln in izjemen umetnik, umetnost živi 360-stopinjsko, ukvarja se z vizualnimi umetnostmi od kiparstva do risanja in slikanja, vsakršnimi performers­kimi praksami, za svoje predstave pripravi zvočno podobo pa tudi scenograij­o, število igralcev na odru se zdi majhno ob številu tehničnega osebja v zaodrju, ki skrbi, da uprizoritv­e potekajo perfektno. Lahko dodam, da bo tržaška postavitev Wilsonove predstave, ki govori o svetu umetnosti brez meja, februarja prihodnje leto tudi posebno darilo projektu čezmejne Evropske prestolnic­e kulture Gorice in Nove Gorice.

Wilsonova predstava temelji na dveh knjigah Fernanda Pessoe, Knjigi nespokoja (v prevodu Barbare Juršič Terseglav jo je leta 2001 izdala Cankarjeva založba – op. a.) in Pesmih Alberta Caeira, morda njegovem najbolj vizionarsk­em in domiselnem delu, a na odru najprej govorijo svetloba in podobe. Caeiro je pesnik, ki govori o preprostos­ti bivanja, lovi trenutke, v katerih besede naredijo čustvo, občutenje, govori o trenutkih in občutkih, ko nekaj vidiš prvič, vse je zelo preprosto – in take neponovlji­ve trenutke hoče v svojih delih uloviti tudi Wilson, trenutek, ko nekaj vidiš in ne boš videl nikdar več enako, ostane le spomin na videno. Včasih so to podobe žalosti in umirjenost­i, občutenje nekakšne melanholij­e, ko pustiš vse za sabo in zmoreš občutiti le povezavo z naravo ... in te vsi drugotni pomeni in razlage ne zanimajo, ker je v ospredju zgolj preprostos­t.«

»Za Pessoo,« je dodal Wilson, »se mi je zdelo v redu, da se ga lotevamo z mednarodno zasedbo, z igralci iz različnih držav, z drugačnimi kulturnimi ozadji. Tudi Pessoa je bil človek, sestavljen iz različnih 'ljudi', ne nazadnje je bil Portugalec, ki je odraščal v Južni Afriki. Zmeraj sem si ga predstavlj­al kot samotarja, celo njegova domišljija se je gibala na tak način.« V predstavi nastopajo portugalsk­a ilmska in dramska igralka Maria de Medeiros (igrala v ilmih Šund in Henry in June), Brazilec Rodrigo Ferreira, Francozinj­a brazilskeg­a rodu Janaína Suaudeau, Francozinj­a afriškega rodu Aline Belibi, italijansk­a igralka Soia Menci, Gianfranco Poddighe, italijansk­i igralec, ki živi v Franciji, in italijansk­i igralec albanskega rodu Klaus Martini.

Dramaturg Darryl Pinckney je povedal, da Wilson v predstavi evocira različna občutja Pessojevih del, »luidnost razpoložen­j, izvirajoči­h iz življenj njegovih heteronimn­ih osebnosti, ki so meditativn­a ali komična, racionalna ali anarhična. Wilsonova svoboda podobe je enakovredn­a vsem tem veselim in hudim skeptikom metaizične­ga. Pessoo in njegovo druščino predstavi kot eskapiste, ki gredo onkraj tradiciona­lnih ilozofskih konceptov. Wilson z enako živostjo kot Pessoa riše resničnost­i sanj in negotovost konkretneg­a.«

Wilson je povedal še: »Umetnost je mnogovrstn­a, izziva nas, lahko nas zabava, lahko nas straši, lahko nas združuje. V dvorani, ki ji rečemo gledališče, se morajo ljudje zbrati in združiti, v tem je nekaj starodavne­ga, zmeraj se bomo hoteli družiti. V dvorani lahko sediš ob nekom, ima povsem drugačna stališča od tvojih, a nekaj časa si nekaj delita.«

 ?? Foto Filippo Manzini ?? Bob Wilson se je udeležil svetovne premiere predstave Pessoa. Since I Have Been Me prejšnji četrtek v Firencah.
Foto Filippo Manzini Bob Wilson se je udeležil svetovne premiere predstave Pessoa. Since I Have Been Me prejšnji četrtek v Firencah.
 ?? Foto Igor Bratož ?? Paolo Valerio, umetniški direktor Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine Il Rosseti v Trstu.
Foto Igor Bratož Paolo Valerio, umetniški direktor Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine Il Rosseti v Trstu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia