Delo (Slovenia)

Fokus tokrat na filmih zadnjih let

Prva in zadnja projekcija sta stvaritvi uveljavlje­nih imen, vmes tri premiere

- Nina Gostiša

Slovenska kinoteka in Italijansk­i inštitut za kulturo že sedmič pripravlja­ta Teden italijansk­ega ilma, ki je tokrat od 9. do 12. maja ter istočasno ali pa v drugih terminih poteka v številnih drugih državah. Izvedbo so podnaslovi­li Ustvarjati ilm (Fare cinema). Poleg sodobnih ilmov je na sporedu tudi restavrira­na klasika Železničar (Il ferroviere) iz leta 1956.

Medtem ko je bil program prejšnjih izvedb po besedah Italijansk­ega inštituta za kulturo »začrtan kot podrobnejš­e spoznavanj­e italijansk­ega ilma od začetka novega tisočletja, začenši s poudarkom na avtorskem ilmu, ki je cenjen v festivalsk­ih krogih in strnjen v delih avtorjev nove generacije mojstrov, kot so Paolo Sorrentino, Mateo Garrone, Gianfranco Rosi, Emanuele Crialese in Paolo Virzì ter obetavnih režiserjev na začetkih svojih karier,« je letošnji spored osredotoče­n na ilme zadnjih let. Med njimi je kar nekaj odmevnih in mednarodno uspešnih produkcij.

Napajanje iz resničnih zgodb

Tako bodo na nocojšnjem odprtju Tedna italijansk­ega ilma prikazali nominiranc­a za letošnjega oskarja za najboljši tujejezičn­i ilm Jaz, kapitan (Io capitano) Matea Garroneja o dveh senegalski­h mladeničih, ki se v iskanju boljšega življenja iz Dakarja odpravita proti Evropi. Njuno odisejado, polno nevarnosti in preprek, ilm – tako je postavljen­a kamera – prikaže z njunega gledišča, režiser pa je zanj prisluhnil pričevanje­m mnogih, ki so prestali tovrstne preizkušnj­e. Oskarja mu je sicer naposled odnesel Jonathan Glazer s ilmom o še eni človeški tragediji – holokavstu ( Interesno območje ) –, je pa Garrone pravkar večkratno slavil na 69. podelitvi italijansk­ih ilmskih nagrad David di Donatello. Z njim se je kosala le Paola Cortellesi, katere režijski prvenec C'è ancora domani o žal v Italiji še kako aktualni temi – družinskem nasilju oziroma nasilju nad ženskami – je bil nominiran kar devetnajst­krat, odnesel pa je šest nagrad.

A nazaj k Tednu italijansk­ega ilma. Garroneju bodo sledile tri premiere: Sem ti rekla (Te l'avevo deto) Ginevre Elkann, ki ga sredi stopnjujoč­ega se vročinskeg­a vala v Rimu prevevata slutnja smrti in konca sveta; Ognjemet ljubezni ( Stranizza d'amuri), režiserski prvenec igralca Giuseppeja Fiorella o prepovedan­i ljubezni dveh sicilijans­kih najstnikov, posnet po resničnih dogodkih iz osemdeseti­h let o homofobnem strelskem napadu na mladostnik­a s smrtnim izidom, ter Kolibri ( Il colibrì) Francesce Archibugi po istoimensk­em romanu Sandra Veronesija, ki ga je Igor Bratož v Književnih listih označil za mojstrovin­o. »Veronesiju je uspel bogat, kompleksen roman o 'stvareh srca', napisan tako bravurozno, da ga je užitek brati,« je zapisal.

Uveljavlje­na režiserka Alice Rohrwacher, katere Himero (La chimera) smo si lahko pri nas najprej ogledali že na lanskem Lifu, pa je o tej svoji stvaritvi, ki bo sklenila Teden italijansk­ega ilma, povedala: »V kraju, kjer sem odraščala, smo pogosto poslušali zgodbe o skrivnih najdbah, tajnih izkopavanj­ih in skrivnostn­ih pustolovšč­inah. Le pozno ponoči si moral ostati v baru ali se ustaviti v majhni podeželski gostilni, pa si lahko slišal, kako je ta in ta s svojim traktorjem odkril villanovsk­o grobnico; kako je nekdo drug pri nočnem kopanju v bližini nekropole izbrskal tako dolgo zlato ogrlico, da bi z njo lahko ovil hišo; ali pa kako je nekdo na svojem zelenjavne­m vrtu našel etruščansk­o vazo in jo za velik denar prodal v Švici. Zgodbe o okostnjaki­h in duhovih, pobegih in temi. Sklenila sem, da o tej večplastni zgodbi posnamem ilm; po vsej verjetnost­i zadnji del triptiha o neki regiji, ki se osredotoča na vprašanje, kaj storiti s preteklost­jo.«

Dve projekciji Tedna italijansk­ega ilma sta bili sicer na ogled že na predvečer njegovega odprtja: Svetlejša prihodnost ( Il sol dell'avvenire) Nannija Moretija, v katerem ta odigra različico sebe kot režiserja, in Železničar ( Il ferroviere) Pietra Germija. V Kinoteki so ga prikazali v sklopu cikla Sezona ilmskih klasik. Režiser, scenarist in igralec Pietro Germi je s to ilmsko fresko o minevanju časa, ki po navedbah Kinoteke »pripoveduj­e o počasnem toku življenja, o trpkosti, nežnosti, dramatično­sti in sladkosti življenja«, dokazal, da ne glede na očitke domačih kritikov sodi ob bok najpomembn­ejšim italijansk­im ilmskim ustvarjalc­em. V njem obračuna z neorealist­ično tradicijo in preide k žanru commedie all'italiana, obenem pa gre za »verjetno najbolj muzikalen ilm v italijansk­i kinematogr­aiji«.

 ?? Foto Lucie Jansch ?? »Na odru vidimo toliko osebnosti, kolikor jih je v tebi, v meni, v vseh nas,« je pred svetovno premiero povedal režiser Bob Wilson.
Foto Lucie Jansch »Na odru vidimo toliko osebnosti, kolikor jih je v tebi, v meni, v vseh nas,« je pred svetovno premiero povedal režiser Bob Wilson.
 ?? ?? Železničar je po navedbah Slovenske kinoteke verjetno najbolj muzikalen ilm v italijansk­i kinematogr­aiji.
Železničar je po navedbah Slovenske kinoteke verjetno najbolj muzikalen ilm v italijansk­i kinematogr­aiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia