Delo (Slovenia)

Hladna švicarska prha v Kopru; Dolenec: Zmoremo

Reprezenta­nca Uroša Zormana je kvaliikaci­je za SP začela z nepričakov­anim porazom – Usodni zgrešeni streli – V nedeljo bo šlo na nož

- Peter Zalokar B več na www. delo. si

Veliko težje delo, kot so si obetali, je pričakalo slovenske rokometaše v zadnji akciji sezone. Manj kot dva meseca zatem, ko so si priigrali olimpijsko vstopnico, so v Kopru doživeli hladno prho. Švica je na prvi tekmi kvaliikaci­j za svetovno prvenstvo zmagala za gol. V nedeljo se v Winterthur­ju obeta hud boj za nastop na Hrvaškem, Danskem in Norveškem. Igralci selektorja Uroša Zormana bodo morali igrati veliko bolje in predvsem bolj zbrano, saj so jih pokopali zgrešeni »zicerji«. Švicarji so se izkazali za trde tekmece, selektor Andy Schmid, ki je igralsko pot sklenil po letošnjem SP, na katerem je Švica remizirala s kasnejšimi prvaki iz Francije, ima kajpak rokomet v malem prstu. Ljubljenec domačega občinstva Aleks Vlah je dosegel uvodna gola, gostje pa so precej zlahka prebijali slovensko obrambo in držali stik do 7:7.

Zormana je upravičeno skrbela obramba. V primerjavi z ekipo, ki si je marca priigrala Pariz 2024, so manjkali pomembni borci na črti Borut Mačkovšek, Matej Gaber in Tilen Kodrin ter tudi Miha Zarabec

in Gašper Marguč. Toda v drugem delu prvega polčasa je na čelu z Blažem Blagotinšk­om in »učencem« Jernejem Drobežem vendarle strnila vrste in bila v pomoč Urbanu Lesjaku.

Še enega Koprčana v prvi postavi Deana Bombača je odlično zamenjal Tilen Strmljan. V šele tretjem nastopu je poživil igro, odlično je sodeloval z Vlahom, bivšim soigralcem iz Celja, in dosegel dva pomembna zadetka. Dobro zapolnjena Boniika je pozdravila tudi uspešen nasprotni napad Domna Novaka za delni izid 4:0, ki je prinesel prvo bolj občutno vodstvo – 11:7. Poleg Strmljana, člana Hannovra, je priložnost dobil še en naknadno poklicani igralec Aleks Kavčič, ki je zadel za 12:9 in 13:10.

Med odmorom so navijači zaploskali članom reprezenta­nce, ki je leta 2004 osvojila srebrno kolajno na domačem EP, zatem pa se je nadaljeval­a izenačena tekma, v kateri so Švicarji po sedmih minutah izenačili na 18:18 in vnesli zmedo v slovensko vrsto, ki je delala preveč napak ter se ob tem preveč ukvarjala z danskima sodnikoma.

Švica je to izkoristil­a in prvič prišla v vodstvo po golu Lucasa Meistra ( 41.). Domači rokometaši so kar tekmovali v tem, kdo bo zapravil lepšo priložnost in kdo bolj poceni zapravil žogo. Zorman, ki ga v zadnjem času selijo na Slovanovo klop, bi še kako potreboval Blaža Janca, ki pa je svoj 100. nastop preživel na klopi, na ogrevanju je znova začutil bolečine v hrbtu, zaradi katerih je izpustil letošnji euro. Ali bo igral v nedeljo, še ni znano.

Šlo je na 19:22, potem ko Slovenija kar osem minut ni dosegla gola, in potem na 20:23 in 21:24. Do konca je bilo 10 minut, a Boniika ni utihnila. Ravno nasprotno, še bolj bučno je podprla ljubljence in ti so se oddolžili s štirimi goli za novo vodstvo s 25:24 (Tadej Mazej). Toda namesto, da bi jih vzdušje poneslo, so se spet vrnili k starim navadam in Švicarjem, ki z izjemo dveh igralcev prihajajo iz šibke švicarske lige, podarili minimalno zmago.

Nič ni izgubljene­ga

»Glede na vse težave in napake smo iztržili še dober rezultat,« je po tekmi povedal Zorman, ki verjame, da bo Slovenija v nedeljo pokazala boljši obraz. O tem je prepričan tudi kapetan Jure Dolenec: »Zgrešili smo ogromno stoodstotn­ih priložnost­i. To je bila glavna težava, zaradi njih so nas Švicarji ujeli po vodstvu s štirimi goli. Škoda. Toda nič ni izgubljene­ga, čaka nas še 60 minut in verjamem, da bomo v Švici pokazali, da smo boljši.«

Vlah je bil razočaran, ker je doživel poraz v svoji dvorani: »Žal mi je. Nekaj nas manjka, ampak na to se ne smemo izgovarjat­i. Švica je kakovostna ekipa. Šestindvaj­set doseženih golov je zagotovo premalo. Obramba niti ni bila tako slaba. Veliko stvari moramo popraviti pred odhodom v Švico. Minus ena je malo, možnosti so še vedno 50:50.«

 ?? Foto Črt Piksi ?? Švicarska obramba je dobro ustavljala Deana Bombača.
Foto Črt Piksi Švicarska obramba je dobro ustavljala Deana Bombača.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia