Delo (Slovenia)

Poljski sodnik dodal sol na nemške rane

Szymon Marciniak ga je polomil v polinalni tekmi LP Real – Bayern, za kazen bi lahko ostal brez sojenja uvodne tekme eura 2024

- Marko Uršič

Vrhunec klubske nogometne sezone je sprogramir­an. Madridski Real bo v inalu lige prvakov, 1. junija na Wembleyju, delal družbo Borussii iz Dortmunda. Na povratni polinalni tekmi je doma po zasuku z 2:1 (Joselu 88., 90.+1.; Alphonso Davies 68.) premagal Bayern in se s skupnim izidom 4:3 uvrstil v sklepno dejanje lige prvakov. Zanimivo: v inalu lige prvakov leta 1999 so Bavarci v Barceloni izgubili proti Manchester Unitedu z 1:2 in v še bolj dramatični končnici prejeli dva gola.

Real bo lovil 15. naslov v elitnem starocelin­skem klubskem tekmovanju, tokrat je imel ponovno veliko sreče, pa še poljska sodniška zasedba s Szymonom Marciniako­m na čelu ga je spet »lomila«. Sporna je predvsem situacija iz 103. minute. Mathijs de Ligt je dosegel gol za 2:2, s čimer bi si Münchenčan­i pribojeval­i podaljšek, a je glavni sodnik po posredovan­ju stranskega piskal prepovedan­i položaj. Težava je v tem, da so to poljski sodniki storili, ko je akcija še potekala. Zaradi tega akcije s sistemom VAR ni bilo mogoče preveriti in dokončno oceniti, ali so bili igralci Bayerna v ofsajdu, o čemer so odločali milimetri.

Nekateri pišejo, da je Szymon Marciniak želel biti svetejši od Boga, zgorel pa bo na grmadi. On in člani njegove ekipe namreč lahko izgubijo sojenje uvodne tekme letošnjega evropskega prvenstva med Nemčijo in Škotsko v, zanimivo, Münchnu, zanjo so namreč imeli odlično priložnost za vodenje.

Christina Unkel, nekdanja sodnica Svetovne nogometne zveze (Fife), je povedala, da se lahko Marciniako­va ekipa sooči z resnimi pozemec pa jo je ob pasivni obrambi pospravil v mrežo.

Prepovedan­i položaj je bil

Samo dvig zastavice s strani linijskega sodnika Tomasza Listkiewic­za ni pomenil ničesar, saj bi Szymon Marciniak ta namig lahko prezrl in počakal na svojo potezo. A ko je tik pred strelom zapiskal in je žoga šla v gol, je možnost za preverjanj­e situacije vsekakor odpadla. In ravno to je napaka.

Evropska nogometna zveza (Uefa) ni edina, ki se pritožuje nad spornim trenutkom. Gre tudi za podaljšek, kjer je Marciniak, sodil je že tri inalne tekme velikih tekmovanj, dodal še štiri minute. Sporna situacija se je zgodila v 13. minuti sodniškega dodatka drugega polčasa, kar je zelo dolgo.

A so tudi druga mnenja. Denimo, Marciniak je tokrat dvakrat uporabil videopreve­rjanje, zadetek Joseluja za 2:1 je bil dosežen v skladu s predpisi. To je bilo že v podaljšku, postalo je denimo jasno, da bo dvoboj podaljšan za več kot devet minut. Televizijs­ka postaja beIN Sports pa je glede spornega momenta ugotovila, da je bil dejansko prepovedan­i položaj, tako da Marciniak ni kriv.

»Glede na predstavlj­ene posnetke lahko domnevamo, da je bila odločitev stranskega sodnika Tomasza Listkiewic­za skoraj zagotovo dobra. Szymon Marciniak je bil večji del tekme brezhiben. Spregledal je le prekršek Nacha, ki je v 71. minuti tik pred golom Reala z rokama šel v obraz Joshue Kimmicha. Ta prekršek je zapiskal tudi zahvaljujo­č pomoči kolegov iz VAR. Na splošno si je Marciniak zaslužil visoko oceno in še vedno ima dobre možnosti, da bo nominiran za sojenje tekme Nemčija – Škotska na otvoritvi eura 2024,« pravi nekdanji poljski mednarodni sodnik Rafał Rostkowski.

 ?? Foto Susana Vera/Reuters ?? Szymonu Marciniaku je nekaj krepkih povedal tudi Harry Kane.
Foto Susana Vera/Reuters Szymonu Marciniaku je nekaj krepkih povedal tudi Harry Kane.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia