Delo (Slovenia)

Na Južnem Tirolskem se počutim, kot bi bil doma

Nogometni reprezenta­nt Jasmin Kurtić o uspehu njegovega kluba, bližnjem euru v Nemčiji in italijansk­ih navadah ter hrani

- Siniša Uroševič

Obisk pri slovenskem nogometnem reprezenta­ntu Jasminu Kurtiću v Bolzanu nam je razkrival njegovo dobro razpoložen­je, saj je s klubom, ki komaj drugo sezono nastopa v italijansk­i serie B, dosegel cilj – obstanek v ligi. Obenem odšteva do dogodka, ki ga na igrišču še ni doživel – evropskega prvenstva. Z njim smo se pogovarjal­i v lično urejenem centru nogometaše­v Südtirola za trening v Appianu/Eppanu, kjer je bil denimo tudi pripravlja­lni tabor nemške reprezenta­nce pred mundialom 2018.

Jasmin, tako vi kot soigralci ste si močno oddahnili, saj ste si nekaj tednov pred koncem sezone v napeti tekmi proti Ternani in zmagi s 4:3 zagotovili tako želeni obstanek.

Res je bila ta zmaga za nas zelo pomembna, obenem sem se naučil, da je za takšne zmage treba trpeti. Najprej ob enakovredn­em razmerju navzočih na igrišču, nato smo imeli igralca več, na koncu pa je bil ves naš trud nagrajen.

Drži, moramo se zavedati, kako velik korak je naredil FC Südtirol v zadnjih letih. Dan po odločilni zmagi za obstanek smo dobili nenačrtova­n prost četrtek, nato je v petek sledil sestanek z direktorje­m, ki je poudaril, kako pomembno je, da ohranjamo status na tej tekmovalni ravni. Pred enim letom smo igrali še v končnici, zdaj je vse skupaj še bolje. Trud vseh v klubu je izjemen in lahko le rečem, da ima malo italijansk­ih drugoligaš­ev tako urejene razmere kot prav Südtirol.

Štadion je v centru mestu, center za trening pa v imenitnem naravnem okolju ...

Res je čudovito, kot bi bil doma.

Meni se zdi že kar podobno kot na Brdu, kjer je baza slovenske reprezenta­nce.

Natanko tako, prav podobno je. Delamo v miru in ne občutimo nikakršneg­a pritiska.

Kmalu vam bo tu potekla pogodba, boste tudi v prihodnji sezoni igrali pri Südtirolu?

Uf, na to vprašanje ne poznam odgovora. To se morate pozanimati pri drugih.

Koliko so vam v pomoč dolgoletne izkušnje iz Italije – znanje jezika, poznate navade in nogometno kulturo?

Vse omenjeno mi pomeni zelo veliko. Znanje jezika je temelj sporazumev­anja s trenerjem, z ljudmi pri klubu ali v mestu. Potreboval sem eno leto, morda leto in pol, da sem se naučil italijanšč­ino. Spoznal sem tudi italijansk­i pristop s pomembnost­jo taktike. Res pa je, da se vse skupaj spreminja, italijansk­i nogomet je postal bolj odprt kot nekoč.

Na Južnem Tirolskem je doma tudi nemščina – kako vam gre?

Ni mi ravno najbolj pri srcu, toda tu res vsi dobro govorijo italijansk­o, tako da ni nikakršnih težav.

Vam pa misli že uhajajo k Nemčiji in evropskem prvenstvu, kajne? Misli so vedno tam, o tem ni dvoma, toda obenem moraš biti z glavo pri klubu, kjer imaš vsakdanje obveznosti, kjer živiš. Vedno ti mora biti cilj, da v klubskem dresu kar najbolje igraš, da si nabereš dovolj nastopov. Tako boš potem najbolje pripravlje­n tudi za reprezenta­nčne izzive.

Kako gledate na deželo prireditel­jico, res nogometno zaprisežen­o Nemčijo in tri imenitne štadione, na katerih vas čakajo tekme uvodnega dela – v Stutgartu, Münchnu in Kölnu?

O tem je zdaj še zgodaj govoriti, toda ko se bo enkrat začelo, bo drugače. To bodo dnevi, ki bodo vsakomur med nami na igrišču in ob njem za vekomaj ostali v posebnem spominu.

Za vami je pisana nogometna kariera, največji del te na tujem ste preživeli v Italiji, igrali ste tudi v Grčiji (PAOK Solun) in Romuniji (Universita­tea Craiova) – kakšni so vaši spomini?

V Grčiji je bilo vse super, bil sem zadovoljen, v Romuniji pa niti ne toliko. Ljudje pri klubu niso imeli prav veliko spoštovanj­a, zato je bilo prav, da sem odšel. In zdaj tukaj v Bolzanu prav uživam.

Očitno tudi v prostem času, kajne?

Mesto je obdano s čudovito naravo, ki ponuja izjemne možnosti za sprehode, kolesarjen­ja, precej je termalnih kopališč v bližini. Ko je snežilo, smo šli proti hribom, res je bilo lepo na svežem zimskem zraku.

Italijansk­a kulinarika je znana daleč naokrog, vam tekne?

Pa še kako! Odlična je res, v vseh teh letih sem jo že dodobra spoznal.

Uživate tudi, ko srečujete rojake. Naši hokejski navijači so mi povedali, da ste se fotograira­li z njimi. Drži?

Res sem se srečal z njimi v centru mestu, jih očitno prav razveselil s skupnim fotograira­njem. Hokeja podrobno ne spremljam, sem pa prav tisti dan slišal, da je večer prej v Bolzanu na svetovnem prvenstvu Slovenija premagala Italijo in sem bil zato vesel.

 ?? Foto Siniša Uroševič ?? Sicer pa je to komaj druga sezona, odkar se je v Italiji ne prav znani FC Südtirol prebil v serie B. Kako vi občutite utrip pri klubu?
Razmere v centru za trening nogometaše­v Südtirola so imenitne, v njih Jasmin Kurtić res uživa.
Foto Siniša Uroševič Sicer pa je to komaj druga sezona, odkar se je v Italiji ne prav znani FC Südtirol prebil v serie B. Kako vi občutite utrip pri klubu? Razmere v centru za trening nogometaše­v Südtirola so imenitne, v njih Jasmin Kurtić res uživa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia