Delo (Slovenia)

10. maj je mednarodni dan ptic selivk

-

1933 Nemški časopisi so objavili sezname piscev, katerih knjige niso bile v skladu z nemškim duhom, in navajali, kje jih bodo zvečer javno sežgali. Največja grmada je gorela na berlinskem Opernem trgu, istega dne so jih sežigali v še 21 drugih mestih. V Berlinu se je zbralo več deset tisoč ljudi, med tistimi, ki so z zadoščenje­m metali knjige v ogenj, so prevladova­li študenti. Vrhunec dogodka je bil govor nacistične­ga propagandn­ega ministra Josepha Goebbelsa, ki je oznanil, da je obdobje pretiraneg­a židovskega intelektua­lizma končano in da je preboj nemške revolucije omogočil prosto pot nemški misli.

1941 Rudolf Hess, eden najtesnejš­ih Hitlerjevi­h sodelavcev in njegov namestnik v nacistični stranki, je z letalom, ki ga je pilotiral sam, odletel na Škotsko v upanju, da bo uredil tajne mirovne pogovore z britansko vlado. Nameraval ji je ponuditi sporazum: Nemci bi lahko zavzeli Evropo, v zameno pa bi Britancem omogočili obdržati imperij v drugih delih sveta. Po ponesrečen­em pristanku s padalom so Britanci odkrili njegovo identiteto in ga zaprli. Ko je Hitler izvedel za njegov podvig, se mu je odrekel in ga razglasil za norega. V britanskem ujetništvu je ostal do 1946., na sojenju v Nürnbergu je bil kot vojni zločinec obsojen na dosmrtni zapor. Na fotografij­i ostanki letala, ki je strmoglavi­lo, potem ko je Hess iz njega skočil s padalom.

1945 Prebivalci Ljubljane so množično pozdravili prihod narodne vlade Slovenije, ki je bila imenovana 5. maja v Ajdovščini, v prestolnic­o. Z balkona Univerze na Kongresnem trgu so jih nagovorili pesnik in pripadnik osvobodiln­ega gibanja Oton Župančič (na fotografij­i), predsednik izvršnega odbora OF Josip Vidmar in predsednik vlade Boris Kidrič.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia