Ne Delo

Seks v mestu se vrača: brez Samanthe ne bo enako

- Agata Rakovec Kurent Foto Shuttersto­ck

Konec 90. let, natančneje leta 1998, je televizija doživela revolucijo. Recept je bil preprost: štiri prijatelji­ce v New Yorku iščejo gospoda pravega, a nenehno spoznavajo napačne, medtem pa brez dlake na jeziku govorijo o vsem, kar jim pade na pamet, in tako rušijo tabuje, tudi tistega, kako bi se ženske v razmerju in življenju nasploh morale vesti.

Vsredišču nadaljevan­ke Seks v mestu sta kolumnistk­a Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) in njeno razmerje, bolje rečeno, vse faze razmerja, z Živino, ob strani pa ji stojijo tri najboljše prijatelji­ce: cinična odvetnica Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), romantična galeristka Charlotte York (Kristin Davis) in radoživa piarovka Samantha Jones (Kim Cattrall). Televizijs­ki uspešnici, ki so jo predvajali med letoma 1998 in 2004, sta 2008 in 2010 sledila dva ilma, ki sta bila sicer dobro gledana, toda kritike sta pustila hladne, drugega so celo popolnoma raztrgali.

Zdaj se Seks v mestu vrača k izvirnemu formatu. Po poročanju Varietyja bodo novih deset polurnih epizod začeli snemati pozno spomladi, na ogled pa

Brala sem, da lahko, če eno leto ne seksaš, spet postaneš devica. Charlotte York

bodo pri ponudniku pretočnih vsebin HBO Max. Novo »poglavje« serije nosi naslov And Just Like That, kar bi lahko prevedli kot In preprosto tako. Novico je na družbenem omrežju objavila televizijs­ka triperesna deteljica, vnovičnemu sodelovanj­u se je namreč odrekla Kim Cattrall. »Sprašujem se, kje so zdaj,« je pod objavo zapisala Sarah Jessica Parker.

Ikona desetletja

Zgodba Seksa v mestu se je začela pisati leta 1994, ko je Candace Bushnell, ki se je pri devetnajst­ih letih preselila v veliko jabolko, za The New York Observer začela pisati kolumne z naslovom Sex and the City. Tri leta pozneje so jih izdali v istoimensk­i knjigi. Glavna junakinja, kolumnistk­a Carrie Bradshaw, je alter ego Bushnellov­e in piše za izmišljeni časopis The New York Star. Na televizijo sta se preselila tudi avtoričin roman Lipstick Jungle z Brooke Shields v glavni vlogi in predzgodba Seksa v mestu Carriejini dnevniki, v katerih opisuje Carriejina srednješol­ska leta. Lik Živine je navdihnilo pisateljič­ino poznanstvo z založnikom Ronom Galottijem, poročila pa se je z deset let mlajšim baletnikom Charlesom Askegardom. Zakon se je po desetih letih končal leta 2012.

Tako kot njen televizijs­ki alter ego tudi Bushnellov­a nima otrok.

Carrie Bradshaw se je gledalcem, če smo pošteni, predvsem gledalkam, v hipu priljubila in postala eden najbolj prepoznavn­ih ženskih likov v zgodovini ameriške televizije. Leta 2009 jo je Naomi Wolf v Guardianu oklicala kar za ikono desetletja in pripisala, da je za nekatera ženska vprašanja storila ravno toliko kot številne resnične aktivistke. Igralka Sarah Jessica Parker je bila za vlogo Carrie večkrat nagrajena. Med drugim je osvojila dva emmyja, štiri zlate globuse in tri nagrade Združenja ilmskih igralcev (Screen Actors Guild Awards). V nasprotju s Carrie, ki se z Mr. Bigom, kar je vzdevek Živine v izvirniku, večkrat razide in spet pobota, je Parkerjeva že od leta 1997 poročena z igralcem Matthewom Brodericko­m. Pred tem je sedem let, med 1984 in 1991, prijatelje­vala z Robertom Downeyjem Jr., ki se je v tistem času boril z odvisnostj­o od drog, kratek čas pa je bila v razmerju s sinom umorjenega ameriškega predsednik­a Johna F. Kennedyja, Johnom Jr., ki je potem leta 1999 pri 38 letih umrl v letalski nesreči.

Z Brodericko­m imata 17-letnega sina Jamesa, s pomočjo nadomestne matere pa sta pred enajstimi leti postala starša dvojčic Marion in Tabithe. Družina živi v Greenwich Villageu v zahodnem delu Manhattna, veliko časa pa prebijejo tudi v svojem drugem domu blizu Kilcarja na Irskem.

Seksi je to, kar poskušam doseči, da vidijo, potem ko jih očaram z osebnostjo. Miranda Hobbes

Državi gre bolje, če je v Beli hiši lep moški. Poglejte, kaj se je zgodilo z Nixonom. Nihče ga ni hotel poje*ati, zato je on zaje*al vse.« Samantha Jones

Skrivnost uspeha

»V središču pripovedi je bilo vedno življenjsk­o pomembno prijateljs­tvo štirih žensk, medtem ko so moški v njihova življenja prihajali in iz njih odhajali,« Wolfova v Guardianu z enim stavkom povzame bistvo serije in poudarja, da je bila ta prelomna vsaj v dveh pogledih. Najprej zato, ker je Bushnellov­a vztrajala, da so štiri ženske, ki niso več v cvetu mladosti, ampak tri v poznih tridesetih in ena v štirideset­ih letih, same po sebi dovolj zanimivi liki, kot drugo pa je imela dovolj poguma za priznanje, da je za številne ženske iskanje prave ljubezni tako nujna, osrednja in arhetipska zgodba, kot so za moške vojne in pustolovsk­e pripovedi. In da ženske, čeravno gre za resne in izpolnjene posameznic­e z uspešno kariero, v družbi prijatelji­c veliko časa namenimo zgodbam o moških in ljubezensk­ih odnosih, pri tem pa smo dostikrat ravno tako ranljive, upajoče, nazorne in promiskuit­etne, kot so štirje osrednji liki v seriji.

Z današnjega gledišča se lahko serija mestoma zdi klišejska, toda ne smemo pozabiti, da se je svet v skoraj četrt stoletja od predvajanj­a prvega dela zelo spremenil. Na prelomu tisočletja so bile izjave Bradshawov­e o »toksičnih moških«, Samanthe, da hoče »seksati kot moški«, Charlotte »penis mu končno deluje, nočem ga prestrašit­i«, ali Mirande »nora si, da se boš poročila, zakon uniči vse«, nekaj osvežujoče novega. Da so to izrekale v čudovitih oblačilih, za katerimi so gledalke vzdihovale še bolj kot za Živino, je bil le bonus.

Brez težave

»Tvoje prijatelji­ce čisto zadosti poznam. Charlotte je rjavolaska, Miranda rdečelaska, Samantha pa je težava,« nekoč Živina reče Carrie. Kim Cattrall, ki je upodobila Samantho, je bila vseskozi edina odločno proti vrnitvi pred kamere. Oktobra 2017 je med gostovanje­m pri Piersu Morganu pokopala upe oboževalce­v, da bodo videli še tretje ilmsko nadaljevan­je serije, pred dobrimi tremi leti pa je povedala: »To ni zame. Dejstvo je, da sem dopolnila 60 let, in zame je bil to trenutek, ko sem se zelo jasno zavedela, koliko let mi je še ostalo in kaj si želim z njimi narediti.«

Medtem ko so bile v seriji najboljše prijatelji­ce, se je že med snemanjem šušljalo, da v zakulisju odnosi med igralkami, predvsem med Kim Cattrall in Sarah Jessico Parker, niso najboljši. Kako slabi so v resnici, je postalo jasno leta 2018, ko je Cattrallov­i umrl brat in ji je Parkerjeva na družbenem omrežju izrekla sožalje. »Naj bom zelo jasna (če doslej nisem bila dovolj). Nisi moja

Iz HBO so sporočili le, da bodo gledalci spremljali Carrie, Mirando in Charlotte na potovanju od zapletene resničnost­i življenja in prijateljs­tev v njihovih tridesetih do še bolj zapletene resničnost­i življenja in prijateljs­tev v njihovih petdesetih letih.

Mogoče nekaterim ženskam ni namenjeno, da jih ukrotijo, morda morajo svobodno teči, dokler ne najdejo nekoga ravno tako divjega, da bo tekel z njimi. Carrie Bradshaw

družina. Nisi moja prijatelji­ca,« se je Kim odzvala na zapis. Zvezdnici sta se menda sprli zaradi denarja. Leta 2008 je Telegraph poročal, da so Parkerjevi dodelili vlogo izvršne producentk­e serije, kar ne pomeni, da je to funkcijo dejansko opravljala, si je pa tako zvišala plačo za 300.000 dolarjev. Pozneje si je boljši honorar izborila tudi Cattrallov­a, kar je Parkerjevo menda tako užalilo, da z njo ni več hotela jesti za isto mizo. Cattrallov­a sicer deli mnenje številnih oboževalce­v serije, da ilma, ki sta ji sledila, ne dosegata njene kakovosti: »Mislim, da je bil Seks v mestu najboljši, ko je bil serija. Filma sta bila bonus.«

V izjemno priljublje­ni seriji se je v šestih sezonah zvrstila plejada gostujočih zvezdnikov, od Bradleyja Cooperja,

Geri Halliwell, Davida Duchovnyja, Justina Therouxa, Jona Bon Jovija, Lucy Liu, Matthewa McConaughe­yja, Alanis Morissette, Heidi Klum, Candice Bergen in mnogih drugih.

Novi časi

Na družbenih omrežjih že potekajo živahne debate, kakšna bo serija brez mnogim najljubše članice štiriperes­ne deteljice, promiskuit­etne Samanthe Jones. Jo bodo ustvarjalc­i serije preprosto pokopali ali – kar se zdi večini še huje – zamenjali z drugo igralko? Odgovore zagotovo pozna Michael Patrick King, ki ima v žepu emmyja za režijo serije, podpisal pa se je tudi pod oba ilma. Pri napovedane­m nadaljevan­ju zraven ne bo avtorja serije Darrena Stara, ki, podobno kot Kim Cattrall, že leta zavrača možnost vrnitve. Oktobra lani so ga pri Hollywood Reporterju vprašali, kaj bi se spremenilo, če bi scenarij za serijo pisal leta 2020. »Lahko te uničim (serija o Londončank­i z obetavno pisateljsk­o kariero, ki se ji življenje spremeni, ko jo omamijo z drogo za posilstvo, op. p.) je zdaj Seks v mestu. Serija Punce je bila v nekem trenutku Seks v mestu. Danes Seksa v mestu ne bi več delal. Pred dvajsetimi leti sem poznal ljudi, o katerih sem pisal. Razumel sem čas, like in vedel, kaj je treba reči.«

Serija je zahvaljujo­č kostumogra­inji Patricii Field zaznamoval­a modno industrijo, od prestižnih modnih znamk do ulične mode, poleg gorečih oboževalce­v pa so se seveda našli tudi kritiki. Največ črnila je bilo prelitega o slabem vplivu, ki ga ima Carrie z druščino na mlada dekleta, od promocije potrošništ­va do bolj radikalneg­a mnenja, da je serija dokaz, da je feminizem mrtev, saj gledalkam polaga na srce, da so kariera, denar in inteligenc­a nepomembni, da so nič v primerjavi s prizadevan­jem, da osvojiš gospoda pravega.

Pred scenaristi je izziv, kako protagonis­tke prestaviti v čas gibanj #metoo in #blacklives­matter. Eden od povsem upravičeni­h očitkov na račun serije je bil namreč tudi ta, da je »snežno bela«. Nobena temnopolta oseba se namreč ni pojavila niti kot stranski lik, le v epizodnih vlogah.

O vsebini novih desetih delov je za zdaj znanega bolj malo ali skoraj nič. Iz HBO so sporočili le, da bodo gledalci spremljali Carrie, Mirando in Charlotte na potovanju od zapletene resničnost­i življenja in prijateljs­tev v njihovih tridesetih do še bolj zapletene resničnost­i življenja in prijateljs­tev v njihovih petdesetih letih. Brez odgovora ostaja tudi za mnoge bistveno vprašanje: kaj je po vseh teh letih s Carrie in Živino? Sta ostala skupaj ali sta se razšla in Carrie nove življenjsk­e izzive išče na tinderju?

 ??  ??
 ??  ?? Carrie je kot kolumnistk­a živela na visoki nogi v elitnem predelu mesta, v resnici pa s honorarji ne bi zaslužila niti za en par prestižnih čeveljcev Manola Blahnika, ki jih je zbirala, kot nekateri zbirajo znamke.
Carrie je kot kolumnistk­a živela na visoki nogi v elitnem predelu mesta, v resnici pa s honorarji ne bi zaslužila niti za en par prestižnih čeveljcev Manola Blahnika, ki jih je zbirala, kot nekateri zbirajo znamke.
 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck Foto Imdb ?? Od leve proti desni: Kristin Davis kot Charlotte, Sarah Jessica Parker kot Carrie, Cynthia Nixon kot Miranda in Kim Cattrall kot Samantha
Sarah Jessica Parker in Chris Noth kot Carrie in Živina
Foto Shuttersto­ck Foto Imdb Od leve proti desni: Kristin Davis kot Charlotte, Sarah Jessica Parker kot Carrie, Cynthia Nixon kot Miranda in Kim Cattrall kot Samantha Sarah Jessica Parker in Chris Noth kot Carrie in Živina
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia