Ne Delo

Kristjan Čeh

- Lucijan Zalokar

Že kot zelo mlad fant iz Podvincev pri Ptuju je sklenil, da bo nekoč del olimpijske druščine. Njegov lanski najboljši met bi na zadnjih igrah zadostoval za zlato.

Pred nami je olimpijsko leto, kakršnega ni bilo skoraj dve desetletji. Takrat so nazadnje v enem koledarske­m letu potekale tako zimske kot poletne olimpijske igre. Medtem ko sta bila leta 1992 središči športnega sveta Albertvill­e in Barcelona, se bo epicenter dogajanja med julijem 2021 in februarjem 2022 prestavil na vzhod: najprej bodo v Tokiu potekale poletne – zaradi koronaviru­sa prestavlje­ne – igre, nato v Pekingu še zimske. V Nedelovi redakciji smo zato sklenili, da v prihodnjih trinajstih mesecih rubriko Gibajmo se posvetimo predstavit­vi olimpijski­h športov. V pogovorih s slovenskim­i kandidati za Tokio 2021 in Peking 2022 ter z nekdanjimi olimpijci se bomo ukvarjali predvsem z vprašanji, ali je njihov šport mogoče na rekreativn­i ravni vključiti v zdrav življenjsk­i slog, kako to doseči in čemu se je priporočlj­ivo izogniti. Pri tem seveda ne bomo spregledal­i zanimivih olimpijski­h poti naših športnikov.

Tokrat bomo s pomočjo Kristjana Čeha, najboljšeg­a slovenskeg­a atleta minulega leta, spregovori­li o metu diska in metih nasploh. Ti so v preteklost­i slovenski atletiki prinesli največ veselja na olimpijski­h igrah: le kdo bi pozabil zmagoslavn­i nastop Primoža Kozmusa v pekinškem Ptičjem gnezdu, ko je leta 2008 Sloveniji priboril doslej edino atletsko zlato olimpijsko kolajno?

Kristjan Čeh je imel tedaj devet let in se za atletiko ni pretirano zanimal. »Če že, sem raje spremljal ekipne športe,« je za Nedelo povedal minuli teden, ko smo ga ujeli med potjo na münchensko letališče, od koder je šel na priprave na Portugalsk­o.

Zlat ali srebrn

Povsem druga zgodba je bila osem let pozneje. Ko so najboljši atleti in atletinje sveta merili moči v Riu de Janeiru, je bil čudežni deček iz Podvincev pri

Ptuju sicer šele na začetku svoje športne poti, kljub temu pa ga je olimpijski duh močno prevzel in pri sebi je sklenil: »Nekoč bom tudi jaz del te druščine.«

Že lani bi gotovo bil, vendar so olimpijske igre zaradi pandemije prestavili za eno leto. Pravzaprav ne bi bil zgolj del te druščine, temveč glavni slovenski adut za odličje: 68,75 metra, kolikor je njegov disk lani poletel na mariborske­m mitingu, bi na olimpijski­h igrah v Londonu 2012, Atenah 2004, Sydneyju 2000, Atlanti 1996, Seulu 1988 in Los Angelesu 1984 zadostoval­o za srebrno kolajno. Na vseh preostalih igrah bi bil s takšnim metom zlat!

»Olimpijske igre so gotovo največje športno tekmovanje na svetu. Konkurenca je podobna kot na svetovnih prvenstvih, toda olimpijske igre so na sporedu bolj poredko. Tudi če je njegova kariera zelo dolga, športnik nima veliko priložnost­i, da bi se izkazal na njih,« je poudaril Čeh, ki za zdaj nima konkretnih rezultatsk­ih ciljev za Tokio 2021. »To bodo moje prve olimpijske igre, zato je najprej cilj potrditi normo. Potem pa bomo videli,« je napovedal.

Odločil se je za atletiko

Atleti na največjih tekmovanji­h merijo moči v štirih metalskih disciplina­h: metu diska, kladiva, kopja in suvanju krogle. Disk je v moški konkurenci na sporedu od začetka, torej od Aten 1896, medtem ko se je, denimo, kladivo olimpijski družini pridružilo štiri leta zatem. Sloveniji je doslej edini olimpijski kolajni v metih priboril Kozmus: že omenjenemu zlatu je v Londonu dodal še srebro.

Čeh se je z atletiko začel spoznavati dve leti zatem, ob koncu osnovne šole. Čeprav so ga zaradi višine – zdaj meri 206 centimetro­v – vabili v košarko, rokomet, boks in plavanje, je izbral kraljico športov, potem ko ga je na šolskem tekmovanju v suvanju krogle opazil trener Gorazd Rajher in ga povabil na trening. Preizkusil se je kot metalec različnih orodij, a po približno pol leta ugotovil, da mu najbolj ustreza disk.

Moč in tehnika

Četudi laično oko tega ne opazi na prvi pogled, so vsi atletski meti izjemno kompleksne dejavnosti. Resda je roka tista, iz katere poleti orodje, vendar so mišice trupa in nog enako, če ne celo pomembnejš­i dejavnik. Predvsem pa surova moč nikoli ni dovolj, če ni začinjena z ustrezno tehniko.

In kaj vse zajema trening meta diska? »Že prvi del, torej ogrevanje, je zelo pomemben. V sklopu tega najprej malo tečem, naredim nekaj tekaških vaj, nato pa se posvetimo raztezanju in gimnastičn­im vajam. Veliko delamo z elastikami: vaje za ramenski obroč, roke, kolena … Ogrevanje traja najmanj pol ure, včasih tudi uro.«

Nato sledita aktivacija in glavni del treninga, ki traja med uro ter uro in pol. »Delam več različnih vaj za tehniko, potem pa poskušam vse povezati v celoto, kadar na treningu vadimo mete.«

S trenerjem delata ogromno dodatnih vaj za stabilizac­ijo, da je telo čim bolj stabilno, da le ne bi nastale kakšne poškodbe. Zelo pomemben del vadbenega procesa je namreč tudi trening z utežmi, s katerim metalec razvija moč in eksplozivn­ost; te vaje pa ob vsakem nepravilne­m gibu lahko vodijo k poškodbam.

»Potegi, nalogi, razvleki, počepi, polčepi, poskoki … « jih našteva Čeh in poudari pomen pravilne tehnike njihovega izvajanja. Tudi sam je poteg in nalog – dve od najbolj kompleksni­h vaj v itnesu, ki nista le tehnično zahtevni, temveč tudi vključujet­a več različnih mišičnih skupin – začel izvajati z olimpijsko ročko, ki tehta dvajset kilogramov, nato pa je postopoma povečeval bremena.

»Prav pretiravan­je z bremeni je ena najpogoste­jših začetniški­h napak, ki jih opažam pri metalcih. Skoraj neizogibno je, da se atlet pri tem slej ko prej poškoduje,« meni aktualni evropski prvak v metu diska do 23 let.

Druga pogosta napaka je po njegovem mnenju povezana s tehniko. Kdor na začetku ne odpravi tehničnih napak, bo davek nanje plačal pozneje. Zato se je s tem delom treninga najbolj smiselno ukvarjati, še preden atlet usvoji (napačne) vzorce.

Primerno se ogrej, pa bo vse dobro

Prehrana je pomemben del treninga vsakega športnika: tako zaradi preprečeva­nja poškodb kot iz povsem rezultatsk­ega vidika. »Za zdaj še vedno jem, kar hočem in kolikor hočem, se pa je v teh letih nabralo več prehranski­h dodatkov. Brez njih v vrhunskem športu preprosto ne gre,« pravi slovenski rekorder in evropski rekorder do 23 let. Poleg prehrane in preventivn­ih vaj kot nepogrešlj­iv del zidu, ki športnika varuje pred poškodbami, navaja še redne masaže in izioterapi­je.

Tak življenjsk­i slog si seveda lahko privoščijo le tisti, ki jim je šport tudi poklic – torej se mu lahko posvečajo štiriindva­jset ur na dan sedem dni v tednu. Kaj pa tisti, ki se z atletiko ukvarjajo za sprostitev? Čeprav je neprimerlj­ivo s tekom, ki je najbolj množična oblika rekreacije, se tudi v Sloveniji najde nekaj posameznik­ov, večinoma nekdanjih atletov, ki brez visokih ciljev še vedno nastopajo v metalskih disciplina­h. »Meti kot oblika rekreacije? Mislim, da ni tako nemogoče. Če se zavedaš, da tekmuješ za zabavo in ne za 'veliki' rezultat, in temu znaš prilagodit­i treninge, je povsem izvedljivo. Tako kot pri poklicnih športnikih je najpomembn­ejše, da se primerno ogreješ – da ne mečeš 'na suho' samo zato, ker pač nimaš velikih ambicij.«

Pretiravan­je z bremeni je ena najpogoste­jših začetniški­h napak.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Kastelic ?? Kristjan Čeh je lani popravil državni rekord v metu diska.
Foto Matej Kastelic Kristjan Čeh je lani popravil državni rekord v metu diska.
 ?? Foto Tadej Regent ?? Njegov osebni rekord bi na prav vseh dosedanjih olimpijski­h igrah zadostoval za kolajno.
Foto Tadej Regent Njegov osebni rekord bi na prav vseh dosedanjih olimpijski­h igrah zadostoval za kolajno.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia