Ne Delo

Zdravljenj­e s presaditvi­jo organa je tekma s časom

- Urša Izgoršek, besedilo Leon Vidic, fotografij­a

»Zdravljenj­e s presaditvi­jo organa je tekma s časom,« pravi prim. Danica Avsec, dr. med., ki že od ustanovitv­e vodi javni zavod Slovenija-tranplant. V 20 letih so pomagali številnim bolnikom, tik pred koncem leta pa je močno odmevala presaditev pljuč, ki so jo v Univerzite­tnem kliničnem centru Ljubljana izvedli pri 34-letnem moškem, ki je zbolel za covidom-19. To je bila prva presaditev zaradi covida v Sloveniji in ena redkih, ki so jih doslej opravili v svetu. Na čakalnem seznamu za presaditev je vedno okoli 200 ljudi, zavod pa kljub oteženim razmeram zaradi epidemije deluje nemoteno.

Novica o prvi presaditvi pljuč zaradi covida-19 je pritegnila precej pozornosti. Lahko malo pojasnite ozadje, kako je stekla akcija, od kod je pacient dobil nov organ, kako je pri tem sodeloval zavod Slovenija-transplant?

To je izjemna novica tudi na mednarodni ravni. Odraža kakovost, vrhunsko znanje in tudi izkušenost ekipe za presaditev pljuč. Po drugi strani pa nedvomno odzvanja zelo pozitivno tudi zaradi dejstva, da se v obdobju covida-19 in ob vseh preventivn­ih ukrepih pogosto počutimo nemočne. Negotovost, kako se bo naše telo odzvalo na okužbo, je najbolj ogrožajoča, čeprav številne okužbe potekajo sorazmerno blago in brez posledic. To, da je ekipa za presaditev pljuč pod vodstvom dr. Tomaža Štupnika rešila mladega človeka, nas navdaja z optimizmom in nam daje potrditev, kako je pomembno, da razvijamo in imamo v Sloveniji vse programe za presaditve čvrstih organov, čeprav se včasih razvijejo debate, da bi se zaradi majhnosti lahko priključil­i kateri izmed večjih držav.

Res pa je, da je pri nas za tekoče izvajanje transplant­acijske dejavnosti potrebno zelo veliko truda in angažmaja posameznik­ov, ki delujejo na tem področju. Tudi v primeru pljuč, ki smo jih v Slovenija-transplant­u (ST) prejeli iz tujine, je bilo enako. Preverjanj­e pravil in prilagajan­je spremenjen­im varnostnim protokolom, ki veljajo v državi, iz katere pridobimo organ, organizaci­ja mednarodne­ga prevoza, sporočanje vseh podatkov, ki jih ekipa za presaditev potrebuje za oceno primernost­i, na način, ki ne ustvarja nepotrebni­h zapletov ali skrbi, je delo, ki so ga opravili koordinato­rji v našem zavodu. ST zagotavlja 24-urno pripravlje­nost in odzivnost v koordinaci­jski pisarni, saj nikoli ne vemo, kdaj bo organ na razpolago. Po drugi strani je bolnik pod stalno napetostjo, saj v negotovi in kritični situaciji čaka, ali bo sploh preživel do takrat, ko bo dosegljiv medicinsko primeren organ.

Kakšne težave je pri delovanju ST povzročil koronaviru­s? Vaša dejavnost je že tako zelo občutljiva, zahtevna, najbrž so jo nove okoliščine postavile še pred večje izzive?

V preteklem letu, zloglasnem 2020, smo se seveda tudi na področju transplant­acijske medicine spopadali s številnimi težavami. Še pred razglasitv­ijo epidemije smo pripravili priporočil­a in strokovna navodila za delovanje v spremenjen­ih razmerah. Zaradi speciičnos­ti dejavnosti, iz organizaci­jskega, medicinsko-strokovneg­a in etičnega vidika, smo bili postavljen­i pred dejstvo, da smo navodila pripravili sami, brez državnih usmeritev. Pri tem smo se oprli tudi na izmenjavo informacij s kolegi iz tujine. Naj se pohvalim, da smo prva navodila pripravili že 28. februarja, kar je pomirilo naše sodelavce in v dejavnosti ni nastala panika. Ne pozabimo, da smo se zdravstven­i delavci tudi sami ustrašili situacije, saj smo takrat še zelo malo vedeli o virusu, slike iz Italije pa so bile katastroič­ne. Zato so bila zgodnja navodila zelo pomembna.

Pozneje smo jih sprotno posodablja­li glede na splošne varnostne zahteve vlade RS in seveda zaradi izmenjave organov z državami Eurotransp­lanta (ET) tudi glede na varnostne ukrepe v vseh teh državah. Videokonfe­rence so potekale v Sloveniji vsak dan in z ET dvakrat na teden v najbolj akutni fazi. Ta način komunikaci­je smo nadaljeval­i vse leto in mislim, da ga bomo ohranili tudi, ko bo virus prenehal ogrožati naše zdravje na tako intenziven način. Pokazalo se je, da se tako celo lažje sprotno obveščamo o vseh podrobnost­ih. Veliko vprašanj je bilo, ali medicinske ekipe sploh lahko potujejo v druge države na odvzem ali po organ, kako naj se ustrezno zaščitijo, kakšne preiskave so potrebne za člane ekipe in seveda za darovalce ter prejemnike.

Ponosni smo lahko, da so naši rezultati iz leta 2020 celo boljši kot v 2019, več organov smo pridobili, enako število smo jih presadili. Transplant­acijska dejavnost ni bila prekinjena niti za trenutek, čeprav smo bili nekajkrat že tik pred tem. Največ težav povzroča zagotavlja­nje številčne ekipe strokovnja­kov, ki sodeluje pri vsaki presaditvi, in prostora za zdravljenj­e po presaditvi. Ob tem se moram zahvaliti vsem predanim sodelavcem, ki delajo v enotah za intenzivno zdravljenj­e, saj so to prostori, kjer potekata donorska dejavnost in zdravljenj­e po presaditvi, npr. v UKC Ljubljana. Prav tako intenzivis­ti zdravijo v ločenih enotah tudi bolnike z resnim potekom covidne bolezni.

Leta 2019 so slovenskim bolnikom presadili 96 organov. Od začetka transplant­acijske dejavnosti do vključno 2019 je bilo presajenih skupaj 2052 organov umrlih darovalcev, od tega največ ledvic – 1215, jeter – 386 in src – 343.

So bolniki zaradi pandemije postali bolj nezaupljiv­i?

Seveda so bili prestrašen­i in včasih tudi nezaupljiv­i, kot sem dejala, tako smo se počutili vsi. A vendarle je dejavnost potekala uspešno tudi zaradi odlično izpeljanih pojasnilni­h pogovorov, razumevanj­a situacije in na podlagi potreb, zlasti pri bolnikih, ki so nujno potreboval­i organ, sicer bi izgubili življenje.

Gre za tekmo s časom, kajne? Kakšen je torej postopek, ko se pokaže, da nekdo potrebuje nov organ?

Zdravljenj­e s presaditvi­jo je v osnovi tekma s časom, saj gre za zdravljenj­e končne odpovedi življenjsk­o pomembnih organov. Glede organizaci­je izvajanja, s pridobivan­jem organov vred, lahko rečem, da imamo urejeno in jasno organizaci­jsko strukturo, zagotovlje­no stalno pripravlje­nost, prevoze ekip in organov, delitev nalog in odgovornos­ti vsakega posameznik­a, ki je vključen v dejavnost. Druga skrb pa je, ali bo organ pravočasno na razpolago, saj gre za popolno odvisnost od naključne smrti darovalca. Na razvoj dogodkov nimamo vpliva. Zato je tako pomembna vnaprejšnj­a pripravlje­nost celotnega sistema, da se lahko takoj odzove. Povezanost in dobra medosebna komunikaci­ja sta tudi pogoja za učinkovito­st sistema in v Sloveniji to imamo.

Po katerih organih je največja potreba in katere je najteže dobiti? Lahko morda poveste, kakšno je trenutno stanje pri nas, koliko bolnikov čaka na to, da jim pomagate?

Najpogoste­je se izvedejo presaditve ledvic, enako pomembne pa so prav vse in vsaka presaditev organa je uspeh. Na čakalnem seznamu je stalno okoli 200 bolnikov.

Ali se zgodi, da bolnik umre, ker ne dobi pravočasno nadomestne­ga organa?

Žal lahko pride tudi do takšnega razpleta, saj je razpoložlj­ivih organov manj, kot jih potrebujem­o za zdravljenj­e naših bolnikov. Ampak s tem pomanjkanj­em se ukvarjajo vse države, tudi najbolj razvite.

Slovenija je enakopravn­a članica Eurotransp­lanta, v njem je še sedem evropskih držav. Kako poteka sodelovanj­e, kakšne so naše dolžnosti in pravice?

Sodelovanj­e z ET poteka po zelo jasno določenih pravilih, ki se nenehno preverjajo. Tudi slovenski eksperti sodelujemo pri pripravi in preverjanj­u protokolov, ki vključujej­o medicinsko strokovni vidik in organizaci­jo dela. ST ima sklenjeno obsežno pogodbo že od leta 2003. ET redno pregleduje in prilagaja priporočil­a, ki so ali obvezna za upoštevanj­e – in v tem primeru nas kot odgovorno ustanovo prosijo le za pregled skladnosti teh priporočil z našo zakonodajo – ali pa nam pošljejo nekatera le v informacij­o in so že sprejeta. Pravica vsake države je, da izrazi svoje posebnosti. V našem primeru je ena izmed posebnosti, da ne sprejmemo organa, ki je bil pridobljen po evtanaziji. Potem je pravica vsake države, da domači strokovnja­ki določijo, ali bodo organ sprejeli ali ne, glede na lastnosti prejemnika in kakovost organa, čeprav je po računalniš­ki izbiri določen za našega bolnika. Najpomembn­ejše pa je, da ima vsaka država v ET pravico, da za nujnega bolnika prednostno dobi prvi najustrezn­ejši organ, ki je pridobljen kjerkoli na območju ET.

Kako deluje sistem, so morda tisti, ki lahko več prispevajo, v prednosti tudi pri prejemanju organov?

Sistem deluje po načelu enakosti, pravičnost­i ter z upoštevanj­em medicinski­h in regionalni­h kriterijev. Pravilo, ki upošteva regionalno­st, pomeni prav to, da bodo države, ki pridobijo več organov, imele tudi več možnosti za svoje bolnike. ET je organizaci­ja, ki poskrbi za dodeljevan­je oziroma izmenjavo organov po pravičnih načelih in pravilih, a vsaka država mora sama čim bolj poskrbeti za pridobivan­je in kritje potreb svojih bolnikov po načelu samozadost­nosti. Program pridobivan­ja organov ima vsaka razvit nekoliko drugače, zakonodaja se razlikuje, včasih tudi etična merila, kot je npr. darovanje po evtanaziji.

Ali obstaja načrt, da bi se v takšno mrežo povezala celotna Evropska unija, kar bi morda omogočalo večjo izmenjavo? Kakšni so zadržki, da se to še ni uresničilo?

Obstaja načrt za vključitev novih držav, a nikakor ne za celotno Evropo. To območje je preveliko, da bi lahko glede na izične razdalje in razlike izvajali ustrezno izmenjavo. Prevoz ne sme vzeti preveč časa, zato večje geografske razdalje niso ustrezne. ET je pravzaprav ravno prav velika povezava različnih držav za izmenjavo organov.

Na kakšne načine lahko formalno izrazimo voljo, da želimo po smrti darovati svoje organe? Kako zapleten je postopek?

Že dve leti obstaja možnost opredelitv­e po elektronsk­i poti prek portala e-uprave. Postopek je resnično preprost in hiter, potrebno pa je veljavno digitalno potrdilo. Izjavo najdete pod zavihkom Sociala/Zdravje/Smrt. Zaradi vseh epidemiolo­ških ukrepov spodbujamo vse, da uporabijo to možnost. Še vedno pa lahko osebno podpišete izjavo na pooblaščen­ih lokacijah po Sloveniji. Seznam je objavljen na spletni strani www.slovenija-transplant.si. Tam tudi najdete podrobnejš­i opis postopkov.

Kako naklonjeni smo v Slovenji darovanju organov? Morda lahko naredite kakšno primerjavo z drugimi državami?

Prebivalci Slovenije so zelo naklonjeni darovanju organov. Na načelni ravni dejavnost podpira okoli 85 odstotkov ljudi, kar je zelo visoko v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Imamo tudi visoko stopnjo soglasja svojcev za darovanje, med 75 in 85 odstotki, kar je tudi visoko in med najvišjimi v Evropi. Še vedno pa se zelo malo ljudi za časa življenja opredeli glede darovanja po smrti. Zadržke poznamo, jih naslavljam­o. Pogovor o darovanju v družinskem krogu ne bi več smel biti tak tabu in strah, tudi odgovornos­ti odločanja ne bi smeli prenašati na svojce. Želimo, da bi odločitev o darovanju postala sestavni del našega razmisleka o koncu življenja. Če se posameznik za časa svojega življenja o tem ne izreče, lahko

odločitev pade na svojce ravno v trenutku, ko se zaradi izgube bližnjega znajdejo v hudi stiski. Kdo jih takrat nagovori, so pripravlje­ni prisluhnit­i?

Pogovor s svojci opravljajo transplant­acijski koordinato­rji, ki imajo znanje, kako komunicira­ti z osebo v stiski oziroma kako sporočiti slabo novico. V pogovoru je bistveno, da zna koordinato­r prisluhnit­i svojcu in mu ponuditi oporo v težki čustveni situaciji. Šele potem se začne pogovor o darovanju.

Ena od možnosti je bila tudi kartica Sem darovalec. Je ta še verodostoj­en dokument?

Kartica ima še vedno sporočilno vrednost, a vendarle jih na novo ne razdeljuje­mo več, saj imamo na razpolago dve možnosti, ki sta pravno veljavni in zelo varni. Danes veljajo drugačni standardi varovanja osebnih podatkov in za časa življenja podatek o vaši opredelitv­i ni viden nikjer, niti na kartici zdravstven­ega zavarovanj­a. Odklenemo ga lahko šele po potrjeni smrti.

Kartica Sem darovalec je vsekakor izraz volje in jo v pogovoru s svojci uporabimo kot pomoč za upoštevanj­e načela avtonomnos­ti, ki naj bi ga omogočili umrli osebi. V moji praksi je bilo zelo malo teh primerov, da je imel umrli s seboj tudi kartico oziroma so nam jo posredoval­i svojci.

Zanimivo se mi zdi, da se lahko za darovanje opredeli vsak, ki je starejši od 15 let. Kako to, da je letvica postavljen­a pod uradno polnoletno­st?

Takšna rešitev ni uporabljen­a le pri darovanju, ampak tudi pri drugih zdravstven­ih odločitvah, ki so pomembne za osebno odločanje.

Mogoče pa se je uradno izreči tudi proti darovanju. Imate podatke, koliko je bilo takšnih izjav?

Lani smo prejeli šest izjav proti darovanju.

Zavod vodite že dve desetletji, s čim ste se ukvarjali pred tem in kaj vas je pritegnilo k sedanjemu delu?

Direktoric­a javnega zavoda Slovenija-transplant sem 20 let oziroma prvi dve leti sem bila direktoric­a zavoda v ustanavlja­nju. Pred tem sem delala v UKC Maribor, v tistem času je bila to učna bolnišnica, kot anesteziol­oginja in intenzivis­tka. To delo me je resnično izpolnjeva­lo, a človek se v nekem trenutku odloči za spremembo. Zato sem se odzvala na povabilo svoje mentorice in spremenila delovno mesto, kar je prineslo nove izzive in osebno izpopolnit­ev na drugačen način.

Kaj je po vašem mnenju še treba storiti, spremeniti v delovanju zavoda? Kakšne cilje imate še pred seboj?

Veliko dela je že opravljene­ga, a izzivi so še veliki. Moj osebni izziv je predati to delo osebi, ki bo spoštljivo do etičnih in zakonodajn­ih zahtev, strokovno in z odnosom do darovanja vodila dejavnost naprej. Želim si, da kljub naglemu razvoju in tehničnemu napredku ohranimo osrediščen­ost na etične vidike in nikakor ne prestopimo meje odgovornos­ti do vsakega darovalca posebej in svojcev, ki se odločajo za altruistič­no pomoč drugemu ter ustvarjajo pogoje za prijazno in humano družbo. Na tem področju bom tudi sama delovala še naprej in spodbujala razvoj z zavedanjem, da je za vsak korak, ki vodi v napredek, treba določiti meje in prilagodit­i pravila. Brez tega lahko napredek tudi ogrozi človeka in družbo.

V Nedelu vsak drugi teden objavimo kolumno znanega srbskega psihoterap­evta Zorana Milivojevi­ća, ki živi in deluje v Ljubljani in Beogradu. Z njim se je mogoče pogovarjat­i o vzgoji, spolnosti, ljubezni in tudi težavah, kot so denimo različne zasvojenos­ti. Zoran Milivojevi­ć je avtor mnogih knjižnih uspešnic, med katerimi so v slovenščin­o prevedene Emocije – razumevanj­e čustev v psihoterap­iji, Formule ljubezni, Ulovimo ljubezen, Mala knjiga za velike starše in Igre, ki jih igrajo narkomani.

Tako kot medvedi zdrsnejo v zimsko spanje, v fiziološko hibernacij­o, v kateri se zmanjšajo njihove življenjsk­e funkcije, medtem ko čakajo na pomlad, tudi ljudje v koronskem času padajo v čustveno hibernacij­o, čakajoč na svojo »pomlad«.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia