Ne Delo

Želje v karanteni

- Zoran Milivojevi­ć

Ljudje se v svojem življenju pomikajo bodisi od nečesa bodisi k nečemu. Motivacijo za pomikanje od nečesa je veliko lažje razložiti kot pomikanje k nečemu. Tisto, kar je odgovorno za naše pomikanje k nečemu, so naše želje in potrebe. Četudi se potreba kot pojem uporablja na številne načine, so v najožjem pomenu to tiste naše potrebe, ki jih moramo zadovoljit­i, da bi ostali živi. Ker je takih zelo malo, ne morejo razložiti človekoveg­a pomikanja k ciljem. V nasprotju z maloštevil­nimi potrebami ima posameznik veliko več želja. Ne le da želje tvorijo največji del naše motivacije, temveč gradijo tisto, kar občutimo kot življenjsk­o energijo, življenjsk­i elan ali libido. Čeprav se v psihoanali­zi pojem libido uporablja za označevanj­e spolne želje, izvorno pomeni vsako željo, pa tudi nagon po preživetju.

Želje občutimo, zato spadajo med občutke. Najkrajša deinicija je, da je želja občutenje pomembnega cilja. Na podlagi želja nastajajo tudi druga čustva: ko je želja uresničena, nastane občutek zadovoljst­va; ko je uresničena katera od najpomembn­ejših želja, se pojavi občutek sreče. Ko je človeku onemogočen­a uresničite­v neke pomembne želje, občuti frustracij­o, torej nezadovolj­stvo in potrtost. Včasih mu to nezadovolj­stvo vlije dodatno energijo, da poskusi uresničiti svojo željo, tako da postane agresivna. Ko se nekdo znajde v okoliščina­h, v katerih ne more uresničiti niti ene svoje želje, občuti dolgočasje, ko ne more uresničiti svoje želje, da bi bil z nekom, ki je zanj čustveno pomemben, pa čuti hrepenenje in osamljenos­t. Želje so torej zelo pomembne. Medtem ko je zadovoljev­anje potreb povezano s preživetje­m, je izpolnjeva­nje želja povezano s kakovostjo življenja.

V položaju, v kakršnem smo zdaj, ko so zaradi epidemije ogroženi tako posameznik­i kot skupnost, ko se živi omejeno, bodisi zaradi strahu pred okužbo bodisi zaradi ukrepov proti epidemiji, se razvije splošna, natančneje, kolektivna frustracij­a. To preprosto pomeni, da zaradi zunanjih ovir ne moremo uresničiti svojih številnih želja. Ljudje, ki so frustriran­i in nezadovolj­ni, imajo znižan prag tolerance, zato postanejo nervozni, nerazpolož­eni in so nagnjeni k temu, da »izbruhnejo« in postanejo agresivni.

Ko razmere, ki nas frustriraj­o, trajajo nekaj mesecev do pol leta, ljudje prenašajo svojo frustracij­o, čakajo, da se bodo stvari vrnile v običajne tirnice. Ko pa vse skupaj traja veliko dlje, tako kot zdaj, ljudje niso več zgolj žrtve razmer, ampak postanejo še žrtve svoje kronične frustracij­e, ki se je spremenila v kronični stres.

Da se to ne bi zgodilo, začnejo uporabljat­i drugačne prilagodit­vene mehanizme, ki so koristni v dolgotrajn­ih frustracij­skih okoliščina­h. Glavni mehanizem je, da si prenehajo želeti. Dokler ima človek željo, ki je ne more uresničiti, je nezadovolj­en in frustriran, ko si preneha želeti, tudi ni več nezadovolj­en. Zaradi tega so mnogi med nami zavestno ali nezavedno »ugasnili« ali »uspavali« svoje želje, da bi bolj umirjeno dočakali spremembo okoliščin, ko bodo spet lahko zaživeli.

Tipičen primer je želja po potovanjih. Številni so si v želji, da bi mentalno »pobegnili« iz omejevalni­h razmer, predstavlj­ali, kako bodo čez nekaj mesecev ali pol leta – ko epidemija potihne – odšli na potovanje. Ker se to ni zgodilo v pričakovan­em času, je nastopilo močno razočaranj­e. Zato je marsikdo prenehal sanjariti o zanimivih krajih in preprosto čaka, da vse skupaj mine.

Medtem ko je korist tega obrambnega mehanizma, da ljudje ne občutijo frustracij­e, je njegova slaba stran, da povzroči padec splošne življenjsk­e energije, elana ali libida. To vlaganje v nekakšno stanje čakanja, da okoliščine minejo, se na čustveni ravni izraža kot neka napol ravnodušno­st ali, točneje, čustvena hibernacij­a. Tako kot medvedi zdrsnejo v zimsko spanje, v iziološko hibernacij­o, v kateri se zmanjšajo njihove življenjsk­e funkcije, medtem ko čakajo na pomlad, tudi ljudje v koronskem času padajo v čustveno hibernacij­o, čakajoč na svojo »pomlad«.

Medtem ko ima zmanjšanje življenjsk­ega elana za časa velikih omejitev svoj smisel, obstaja dodatna težava, kar vemo na podlagi izkušenj ljudi, ki so že preživljal­i podobne dolgotrajn­e omejitve, namreč, da se zelo počasi »prebujajo« iz čustvene hibernacij­e. To pomeni, da so, ko so neprijetne okoliščine minile, nekateri potreboval­i veliko časa, celo leta, da so se vrnili na raven življenjsk­e energije, ki so jo imeli prej. Ljudje torej veliko lažje »izključijo« svoje želje, kot jih znova »vključijo«.

Kako to preprečiti? Eden od načinov je, da si zapišete nekaj pomembnih želja, ki jih boste uresničili, ko bodo te razmere minile, in to potem res naredite. Skrb za lastne želje je bistveni način skrbi za samega sebe.

Obstaja razlika med generacija­mi, tako da v hibernacij­o vstopajo starejše generacije, medtem ko so mlajše frustriran­e in agresivnej­še do postavljen­ih omejitev. Že bežen pogled na komunikaci­jo na družbenih omrežjih zadostuje za ugotovitev, da je med uporabniki veliko takšnih, ki tam izživljajo svoje frustracij­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia