Ne Delo

Lêti, letí

- Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Kopje, kladivo, disk in krogla so orodja, ki jih mečejo oziroma suvajo atleti. Vsako ima svojo, natančno določeno obliko in težo. Skupno jim je le to, da jih mečemo ali suvamo in želimo, da letijo čim dlje. A ne samo da se med seboj razlikujej­o, povsem drugačne so pri njih tudi tehnike zaleta in izmeta. Tako so treningi prilagojen­i posameznem­u orodju.

Za uspešno izveden met je, poleg same moči, ključna tehnika, pri kateri želimo z učinkoviti­m zaletom pridobiti čim več gibalne energije in jo nato v fazi izmeta prenesti na orodje. Pri metu kladiva, diska in sunku krogle zalet izvedemo z rotacijo okoli svoje osi, medtem ko pri kopju pred izmetom iz teka preidemo v prisunske korake.

Ker je pri metih najbolj obremenjen del telesa ramenski obroč, mu je treba pri ogrevanju nameniti tudi največ pozornosti. Maksimalen met ali sunek pri neogretem telesu se večinoma konča z bolečino v predelu ramenskega obroča, občasno tudi hrbta. Največkrat se poškodujej­o mišice rotatorne manšete. K zmanjšanju tveganja za nastanek poškodb lahko največ pripomorem­o sami. Najprej z ustreznim ogrevanjem pred treningom, potem pa z uravnoteže­no vsebino vadbenega procesa, ki skrbi za ustrezno razmerje jakosti stabilizat­orjev ramenskega obroča ter agonistov in antagonist­ov.

Ogrevanje pred meti naj sestavljat­a splošno in specialno ogrevanje. Splošno ogrevanje je lahkoten 10- do 15-minutni tek, ki mu sledijo vaje za ramenski obroč s pripomočki ali brez njih.

Primeri vaj za specialno ogrevanje: – kroženja, odmiki, zamahi rok v vse smeri z namenom doseganja skrajnih amplitud

– prehod iz priročenja prek vzročenja v zaročenje s palico (slika 1) – kroženje okoli telesa s palico (slika 2)

– odklon vstran v kleku na eni nogi, z rokami v vzročenju (slika 3) – rotacija trupa s palico v leži na trebuhu (slika 4)

– imitacija meta z elastiko – zunanja/notranja rotacija ramenskega obroča z elastiko. Nadlahti so ob telesu ali 90-stopinjske­m odročenju.

Ogrevanje naj se konča z imitacijo metov z vorteksom oziroma lažjo različico ustreznega orodja.

 ??  ?? 1 2 3 4
1 2 3 4

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia