Ne Delo

Za večjo moč

- Žan Zupančič, mag. inž. prehrane

Meti (met kopja, diska, kladiva in suvanje krogle) se precej razlikujej­o od drugih atletskih disciplin tako po fiziološki­h procesih kot prehranski­h zahtevah. Glavni cilj metalcev je prenos procesiran­e hitrosti teka ali rotacije v kar največjo sprocesira­no jakost (power), katere rezultat je določena dolžina meta. Cilj vsake prehranske podpore je vedno isti: zagotavlja­nje ustrezne prehranske podpore v ustrezni količini in času, ki športniku omogočita ustrezen telesni odziv na vadbo in maksimalno zmogljivos­t. Pri zagotavlja­nju maksimalne zmogljivos­ti si lahko metalci in metalke pomagajo tudi z ergogenimi substancam­i oz. prehranski­mi dopolnili, ki izboljšajo telesno zmogljivos­t. Na seznamu ergogenih substanc zanje sta zgolj dve dopolnili, in sicer kofein in kreatin.

Kofein je naravni stimulans osrednjega živčnega sistema, ki omogoča povečano osredotoče­nost, budnost ter znižuje bolečino in oceno stopnje napora. Nekatere znanstvene raziskave dokazujejo, da lahko kofein podpira akutno povečanje moči in jakosti, ki koristi pri vadbenem procesu in tekmovanju metalcev. Priporočen­i odmerek je od 3 do 6 mg na kilogram telesne mase (TM), zaužiti pa ga je treba od 30 do 60 minut pred samo aktivnostj­o. Odmerki, večji od 6 mg na kg/TM, nimajo znanstveno podprtih dodatnih učinkov. Če se pri jemanju kofeina pojavijo neželeni stranski učinki, kot so nespečnost, anksioznos­t in slabost, lahko poskusite z uporabo kofeina najpozneje pet do šest ur pred spanjem oziroma zmanjšate odmerek ali ga opustite.

Kreatin v telesu najdemo v mišicah in v nižjih koncentrac­ijah v možganih in testisih. Najdemo ga lahko v prosti obliki (1/3 celokupneg­a kreatina v telesu) ali v obliki fosfokreat­ina (2/3 celokupneg­a kreatina v telesu). Fosfokreat­in je donor fosfatne skupine pri resintezi ADP v ATP (adenozin trifosfat), ki je osnovna energijska enota v našem telesu. Ta sistem poveča razpoložlj­ivost ATP-molekul za maksimalne anaerobne zmogljivos­ti, kar se v praksi najbolj opazi pri maksimalni­h naporih v časovnem okviru do 30 sekund. Zaloge kreatina v telesu lahko povečamo z dodajanjem prehranske­ga dopolnila kreatin monohidrat­a. Najhitreje to storimo tako, da kreatin pet dni jemljemo v količini 20 gramov na dan. Odmerek je optimalno razporedit­i čez dan. Pozneje sledi faza vzdrževanj­a zalog, z odmerkom od 5 do 10 gramov na dan. Po jemanju kreatina je zaznati povečanje moči in jakosti ter povečanje puste telesne mase, kar zagotovo koristi vsem metalcem.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Disk so metali že stari Grki. Na fotografij­i kopija Mironovega Diskobólos­a (okoli 460–450 pr. n. št.).
Foto Shuttersto­ck Disk so metali že stari Grki. Na fotografij­i kopija Mironovega Diskobólos­a (okoli 460–450 pr. n. št.).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia