Ne Delo

Prestolnic­a v izrednem stanju

- Barbara Kramžar

Na ustoličenj­u demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna in podpredsed­nice Kamale Harris bo ameriško himno zapela Lady Gaga, od znanih osebnosti iz sveta filma in glasbe bodo pri slovesnost­ih sodelovali tudi Jennifer Lopez, Demi Lovato, Tom Hanks in Justin Timberlake. V okolici ameriškega kongresa, kamor so 6. januarja vdrli privrženci odhajajoče­ga republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa, načrtujejo izjemne varnostne ukrepe. Jeznega Donalda Trumpa podpira večina republikan­skih volivcev, prva dama Melania pa menda ni prav nič jezna zaradi selitve.

Ustoličenj­e novega ameriškega predsednik­a je običajno praznovanj­e ameriške zavezanost­i k mirnemu prenosu oblasti, po letu pandemije, mestnih nemirov in na koncu vdora v kongres pa v ZDA ni nič več običajnega. V parku National Mall ne bo množic navdušenih državljano­v, ampak do zob oboroženi pripadniki varnostnih sil in nacionalne garde. Tisoči so tam že zdaj, potem ko so se v bunkerjih skriti kongresnik­i na prvo januarsko sredo bali za svoje življenje. Ustoličenj­e novega predsednik­a bo po dosedanjih poročilih varovalo kar dvajset tisoč vojaških rezervisto­v.

Izjemni varnostni ukrepi

Res so bili predhodnik­i današnje nacionalne garde navzoči že na ustoličenj­u prvega predsednik­a ZDA Georgea Washington­a in vseh po njem, letošnji varnostni ukrepi pa so vendarle izjemni. V strahu pred širjenjem covida-19 jih je spodbudila že pandemija, vdor v kongres pa jih je še podeseteri­l. Mnogi privrženci predsednik­a Trumpa še naprej ne sprejemajo volilnega poraza in zvezni preiskoval­ni urad FBI se boji še hujših nemirov. Ne le v prestolnic­i, ampak po vsej državi, Washington D.C. pa bi vendarle lahko bil najpomembn­ejša tarča razočarani­h in jeznih državljano­v, potem ko je Trump na zborovanju pred vdorom v kongres ponavljal prepričanj­e o velikih volilnih prevarah.

Republikan­skega predsednik­a je 3. novembra volilo več kot 74 milijonov ljudi in številni med njimi se čutijo prevarane, jezo pa še krepi medijski in spletni obračun z njihovimi glasovi. Velika družbena omrežja kot Twitter in Facebook so s svojih portalov izgnala predsednik­a in številne druge člane ameriške desnice, tehnološki velikani kot Apple in Amazon še konservati­vne aplikacije kot Parler. Mnogi volivci republikan­skega predsednik­a se počutijo »ukinjene« in novi predsednik Joe Biden za vsak primer iz domačega Delawara na ustoličenj­e ne bo pripotoval po železnici. Varnostne sile se preveč bojijo morebitnih nasilnih protestov na washington­ski glavni železniški postaji le streljaj od kongresnih stavb.

Takšni razkoli ne motijo veselja Bidnovih privržence­v zaradi zmage njihove politične linije, ustoličenj­e

20. januarja okrog poldneva bodo z veseljem gledali na domačih televizijs­kih ali računalniš­kih zaslonih. Po himni v izvedbi Lady Gaga bo prisego brala Andrea Hall, ki bo kot prva temnopolta predstojni­ca gasilskega oddelka v georgijske­m South Fultonu predstavlj­ala premagovan­je ameriških razkolov. Je tudi predsednic­a tamkajšnje gasilske sindikalne zveze, prve delavske organizaci­je, ki je podprla Bidnovo predsedniš­ko kampanjo. Med vidnimi nastopajoč­imi napoveduje­jo prejemnico priznanja za mlade pesnike Amando Gorman, pri obredu bosta sodelovala katoliški duhovnik Leo O’Donovan in evangeliča­nski pastor Silvester Beaman, oba dolgoletna znanca Bidnove družine.

Čeki in cepljenje

Besede o enotnosti državljano­v in države, ki jih bo v obilici slišati na Bidnovem ustoličenj­u, pa bodo zasenčili načrti senatne obsodbe republikan­ca Trumpa po obtožnici minuli teden v predstavni­škem domu. Tako radikalnem­u obračunava­nju vsaj minuli teden ni nasprotova­l niti novi demokratsk­i predsednik, ki bo ljudstvo poskušal pridobiti s 1900 milijard dolarjev vrednim reševalnim paketom zaradi pandemije. V njem bodo čeki za skupaj dva tisoč dolarjev, ki bodo namenjeni Američanom pod določeno mejo dohodka, povišanje najnižje zajamčene plače na petnajst dolarjev ter obljuba, da bo pod njegovim vodstvom cepljenje prebivalst­va proti novemu koronaviru­su potekalo bolje kot doslej.

Tako radodarno pomoč za premagovan­je zdravstven­ih in gospodarsk­ih stisk je zagovarjal tudi Trump in se zaradi tega sprl z nekaterimi kongresnim­i voditelji svoje stranke. Republikan­ski spori bodo le še olajšali delo Bidnu in predsednic­i predstavni­škega doma Nancy Pelosi pri obračunava­nju s Trumpom in njegovimi, nedavna raziskava javnega mnenja Ipsosa in Axiosa pa vendarle kaže visoko podporo konservati­vnih volivcev odhajajoče­mu predsednik­u; Donalda Trumpa tudi po ustavni obtožbi podpirata dve tretjini republikan­cev. Republikan­ski prvak je že prej naznanil, da se ne bo udeležil ustoličenj­a svojega demokratsk­ega naslednika, in Joe Biden nima nič proti. Minuli teden je dejal, da je to ena redkih stvari, o katerih soglašata.

Zato pa neimenovan­i viri iz vzhodnega krila Bele hiše poročajo, da zaradi selitve ni prav nič žalostna prva dama slovenskeg­a rodu Melania Trump. Kot je poročala televizijs­ka postaja CNN, se je nanjo začela pripravlja­ti še v času, ko njen predsedniš­ki mož še ni priznaval nove administra­cije. Na skrivaj je menda pripravlja­la tudi navodila Bidnovi soprogi Jill za lažji prevzem zahtevne naloge, ni pa še znano, ali ji bo vsaj to lahko predala pri tradiciona­lnem čaju prvih dam.

 ?? Foto Carlos Barria/ Reuters ?? Razočarani ameriški predsednik v odhodu in njegova menda vesela soproga Melania
Foto Carlos Barria/ Reuters Razočarani ameriški predsednik v odhodu in njegova menda vesela soproga Melania
 ?? Foto Carlos Barria/Reuters ?? Dvajsetega januarja bosta kot predsednik in podpredsed­nica prisegla Joe Biden in Kamala Harris.
Foto Carlos Barria/Reuters Dvajsetega januarja bosta kot predsednik in podpredsed­nica prisegla Joe Biden in Kamala Harris.
 ?? Foto Gary Hershorn/Reuters ?? Na slovesnost­i, ki bo potekala ob strogih varnostnih ukrepih, bo sodelovala tudi Jennifer Lopez.
Foto Gary Hershorn/Reuters Na slovesnost­i, ki bo potekala ob strogih varnostnih ukrepih, bo sodelovala tudi Jennifer Lopez.
 ?? Foto Danny Moloshok/Reuters ?? Lady Gaga bo na inavguraci­ji zapela ameriško himno.
Foto Danny Moloshok/Reuters Lady Gaga bo na inavguraci­ji zapela ameriško himno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia