Ne Delo

Hvala virusu

- Gorazd Nejedly

Ne vem, ali je prav nova Mandarićev­a politika znanilka slovenizac­ije slovenskeg­a klubskega nogometa, vsekakor pa je bila pričakovan­a. Mimogrede, Maribor je v tem že lep čas. Bila je izsiljena, potem ko je njegov kruhoborsk­i izbranec Mladen Rudonja (zdaj že bivši) prek Olimpije s svojimi prestopnim­i dejavnosti­mi osrečeval tuje igralce, agente in tudi svoje upnike.

Olimpijin predsednik, v marsičem sporen, a tudi pozitiven, ni bil tisti, ki je začel čistko v zeleno-belem moštvu, po kateri se mnogi sprašujejo, s kom bo spomladi (ni bojazni, še vedno ima dovolj kakovostno zasedbo, le bolj slovensko) sploh igrala Olimpija. Zlovešči virus sars-cov-2 je bil tisti, ki je sprožil, upam, da ne le kratkotraj­no, slovenizac­ijo SNL.

Meje so odprte, globalizac­iji se ni mogoče izogniti. Ta mantra se je že lep čas ponavlja tudi v nogometu, ki je bil pravzaprav prvi odpiralec mej. Toda odprli so jih tisti, za katere je nogomet strahovit posel, tisti, ki svoj izdelek, državna prvenstva, prodajajo po svetu kot najboljše mercedese ali ferrarije.

Slovenska liga se ne more prodajati, lahko pa bo na trgu, na katerem bo vedno butična palčica, prodajala tisto, kar bi morala ustvarjati – nogometaše.

Ni potrebe, da bi se sramovali, slovenska liga res ni premier league ali seria A, ni niti HNL, a je lahko privlačna in predvsem ustvarjalk­a dragocenih »izdelkov«, ki lahko nekaj prinesejo tudi v domači BDP. Zakaj se ne bi, na primer, oglaševala in poudarjala, da je prav 1. SNL vzgojila ta trenutek najbolje plačanega športnika in najbrž tudi nasploh Slovenca v svetu Jana Oblaka. Bodimo iskreni, ali je katerakoli druga panoga (sistem), tudi na drugih področjih, vključno z znanostjo, kulturo, gospodarst­vom, sposobna vzgojiti ali izobraziti posameznik­a, ki ima letno plačo (pred dogovorjen­im začasnim znižanjem) 11,5 milijona evrov in vrednost na trgu 100 milijonov evrov? Res je, kmalu ga bo debelo prekosil košarkarsk­i genij Luka Dončić, ni mogoče spregledat­i niti Anžeta Kopitarja, a oba sta zrasla zunaj sistema domače košarkarsk­e in hokejske lige. Goran Dragić pa je nemara še boljša Oblakova različica iz kategorije narejeno doma.

Slovenska liga oziroma njeni voditelji, z NZS vred, imajo v obdobju omejenega življenja in pandemije (ali so imeli) priložnost, da podobo nogometa v družbi predrugači­jo. Da mu zagotovijo težo in vrednost. Najlažje tako, da svoje svetovljan­stvo le nekoliko omejijo na lokalnost. Zgledov je veliko že v bližnji soseščini, od Avstrije do Hrvaške. Na primer dunajska velikana Rapid in Austria v svojih prvih moštvih ne dovolita več kot tretjine tujcev. Tudi »vaški« Volšperk ne. Vsi so člani majhne, a rentabilne lige, ki jo spoštujejo domači politični, gospodarsk­i in akademski veljaki. Salzburg je z drugega planeta.

Slovenska liga se ne more prodajati, lahko pa bo na trgu, na katerem bo vedno butična palčica, prodajala tisto, kar bi morala ustvarjati – nogometaše.

Zakaj bi bilo dobro, da se razmerja sil pred slovenskim športnim koritom spremenijo, bi najlažje pojasnile številke. Portugalsk­a in Hrvaška, kot državi, ki sta dojeli pomen nogometa – prva že na sistemski ravni, druga za zdaj še bolj ali manj v prepričanj­u –, sta izjemni ustvarjalk­i in izvoznici nogometaše­v. Vrednost letnih plač najboljših reprezenta­ntov v začetni enajsteric­i se giblje med približno 100 (Portugalci) in 50 milijoni evrov (Hrvati). Milijonarj­ev zunaj reprezenta­nčnega paketa pa je še na desetine.

Tudi slovenska enajsteric­a ni od muh. Oblak, Iličić, Skubic, Mevlja, Šporar ... presegajo 20 milijonov evrov. Nemalo je tudi tistih, ki jih ni med Kekovimi, a so za slovenske razmere v kategoriji bogatih. Niso breme države, so pa zanesljivi plačniki v proračun.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Če se pri Olimpiji ne bi razšli s številnimi tujci, Vitja Valenčič še lep čas ne bi dobil priložnost­i, potem ko je pozdravil hudo poškodbo.
Foto Voranc Vogel Če se pri Olimpiji ne bi razšli s številnimi tujci, Vitja Valenčič še lep čas ne bi dobil priložnost­i, potem ko je pozdravil hudo poškodbo.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia