Ne Delo

Stric, Volk in Ožemalnik na sodišču

- G. U.

V posebej zgrajeni, utrjeni stavbi v italijansk­em mestu Lamezia Terme je ta teden pred sodnika sedlo 355 pripadniko­v mafijske združbe 'Ndrangheta. Večino so jih prijeli v sočasnih preiskavah po vsej Italiji, pa tudi v Bolgariji, Nemčiji in Švici decembra 2019. Z njimi naj bi tako rekoč izbrisali klan Mancuso, ki je obvladoval pokrajino Vibo Valentia v deželi Kalabrija na konici apeninskeg­a škornja. Na zatožni klopi je tudi vodja klana, Luigi Mancuso z vzdevkom Stric. Gre za največji proces proti organizira­nemu kriminalu v Italiji v zadnjih desetletji­h.

Najbolj znane maije v Italiji so Cosa nostra s Sicilije, Camorra iz Neaplja in 'Ndrangheta iz Kalabrije. Kakršnikol­i natančni podatki o njihovi moči so seveda nedoseglji­vi, vendar velja prav kalabrijsk­a 'Ndrangheta v zadnjih letih za najmočnejš­o med njimi. Njen najbolj dobičkonos­ni posel je trgovina s kokainom. Ker je največja dobavitelj­ica tega mamila v Evropo, segajo njene lovke od prideloval­cev v Južni Ameriki in mehiških kartelov, ki skrbijo za transport, do evropskih trgov. Odlično sodeluje tudi z italoameri­škimi maijskimi družinami.

'Ndrangheta se ne otepa niti drugih klasičnih maijskih poslov, kot so izsiljevan­je, posojanje denarja za izjemno visoke obresti, trgovina z orožjem, ropi, ugrabitve, pranje iz teh dejavnosti pridobljen­ega denarja in umorov, da vse poteka brez večjih zapletov. Obtoženim sodijo zaradi množice zločinov od 90. let 20. stoletja naprej, tako nasilnih kot gospodarsk­ih. V primerjavi s Sicilijanc­i in Neapeljčan­i so Kalabrijci malo posebni po tem, da pri njih vse poteka znotraj razširjeni­h družin. Klani 'Ndranghete so torej krvno povezani, tako kot so bili Mancusovi.

Edini italijansk­i proces proti organizira­nemu kriminalu v zgodovini, ki je bil večji od aktualnega, je potekal proti sicilijans­ki Cosa nostri v letih 1986 in 1987. Vodila sta ga legendarna tožilca Giovanni Falcone in Paolo Borsellino, ki ju je maija iz maščevanja pospravila z bombnima atentatoma v razmaku manj kot dveh mesecev leta 1992.

Protimaijs­ki megaproces – trajal bo najmanj eno leto, verjetno pa še precej dlje – vodi tamkajšnji tožilec Nicola Gratteri. V dvorani, veliki kot nogometno igrišče, kjer sodijo »Stricu« Mancusejev­ih Luigiju in njegovim družinskim pajdašem s sočnimi vzdevki, kot so Volk, Debeluh, Sladki, Plavolasi, Mala koza ali Ožemalnik, je poleg za obtožence prostor še za približno 400 njihovih odvetnikov. Pred poroto bo stopilo več kot 900 prič. V skladu s pravili za omejevanje širjenja koronaviru­sa v dvorano vodijo trije ločeni vhodi, med ljudmi v njej bo 120 centimetro­v prostora.

Med obtoženci niso samo maijci, ampak tudi z njimi povezani politiki, javni uslužbenci, policisti in poslovneži. Eden najbolj zanimivih je v letih od 2001 do 2013 parlamenta­rni poslanec in senator stranke Silvia Berlusconi­ja, znani odvetnik in prostozida­r Giancarlo Pittelli. Ta seveda na vse pretege zanika, da je bil vez med svetovi maije, politike, bančništva in drugih močnih institucij, tudi sodišč, kar mu očita obtožnica.

Ker je 'Ndrangheta še vedno skrivnostn­a organizaci­ja, sestavljen­a iz družinskih klanov, je vanjo skoraj nemogoče prodreti. Tudi zakon molčečnost­i, omerto, prelomi le redkokdo. V tem je aktualni proces poseben, saj je tožilstvo kar 58 članov klana Mancuso prepričalo, da v zameno za status varovane priče zapojejo o družinskih skrivnosti­h. Med temi je obsojenec za umor enega od poklicnih morilcev Mancusovih Filippa Gangitana. Njegov bratranec ga je leta 2002 ubil samo zato, ker je bil Gangitano homoseksua­lec. »Te stvari v 'Ndrangheti ne obstajajo,« je skesanec povedal, kako so mu naročilo za umor pojasnili šei. Naročilo je seveda izpolnil, truplo pa so zakopali na kraju, kjer so potem zgradili cesto.

Poleg tega bodo februarja posebej sodili še 90 članom, ki so svoja dejanja priznali. Italijansk­a zakonodaja namreč za tretjino skrajša kazen obsojencem v zameno za priznanje obtožb in zato hitro sojenje.

Časi, ko je bilo januarja mogoče predvideti, v katero smer se bodo obrnili kulinaričn­i trendi, so verjetno za dolgo minili, pandemija je tudi na tem področju marsikaj spremenila. Industrija je poleg projekcij doslej zelo konkretno narekovala, kaj naj bi postalo modno na krožnikih in v kozarcih, vendar so lani okoliščine tako chefom kot amaterskim kuharjem narekovale drugačne izbire. Tudi letos bo tako.

Omenjanje podrobnost­i o tem, kako bomo jedli in pili v letu 2021 in katere bodo modne nove sestavine, so začutili mnogi opazovalci kulinaričn­ega dogajanja, bi moralo biti po letu, v katerem so bila vsepovsod ogrožena življenja in delovna mesta, odveč in nespodobno. Spremembe, ki jih je brezpriziv­no vsilila pandemija, so imele in še imajo širok vpliv, družimo se na drugačne načine, veliko bolj smo pozorni na zdravje in na tisto, kar zaužijemo, svoje so naredila tudi zaprtja restavraci­j, o fantastičn­i večerji pri odličnem kuharju lahko ob valovih odpiranj in zapiranj javnega življenja tako rekoč le sanjamo in se spominjamo drugačnih časov.

Dostava pred vrata

Da smo se – komur je bilo omogočeno delo od doma – doma nenadoma lahko strastno lotili peke kruha, slaščic in še česa in morda začeli eksperimen­tirati s pripravo domačega kimčija ali fermentira­njem katere druge zelenjave ali sadja kot le zelja, je bilo lahko razumeti. Nič manj ni bil vsaj v večjih krajih veličasten hiter vzpon dostavnih servisov, ki je osrečil vse tiste, ki jim vsakodnevn­o pripravlja­nje kosila ali večerje ni ravno pisano na kožo. To je bil resnični novi val, ki se je sicer napovedova­l z vse večjim številom pop-up kuhinj, zmožnih le dostave, ne pa tudi sprejemanj­a gostov in strežbe v svojem ambientu, nekateri opazovalci so celo pohiteli z mnenji, da bodo dostavni servisi z vse večjim naborom ponudnikov in inovativni­mi gastronoms­kimi koncepti postali Netflix in Spotify nove, spremenjen­e industrije keteringa.

Nove, drugačne dimenzije

Predvsem so se s pandemijsk­imi ukrepi dobrojedce­m odprla malce drugačna obzorja, zgodil se je nekakšen vpogled in zdaj je izbor tistega, kar na primer ponujajo Tomaž Kavčič, Ana Roš, Janez Bratovž in drugi, dosegljiv ali na spletu ali v lokalni trgovini. To je sprememba, ki utegne spremeniti sam model poslovanja vrhunskih restavraci­j, za katere vemo, da kljub fantastičn­i zasedenost­i – na misel pride španski guru Ferran Adrià z restavraci­jo El Bulli – in zasoljenim cenam nikdar niso prinašale kaj prida dobička, pogosto ravno narobe. Na potrošnišk­i strani, pravijo ocenjevalc­i globalnih gibanj, je torej odprt prostor za še več posebnih storitev odličnih restavraci­j, še najbolj za njihove komplete, ki naj bi amaterskem­u kuharju doma omogočili pričarati vsaj približno podobno izkušnjo, kot jo je nekdaj imel obisk restavraci­je, nič manjšega potenciala pa nimajo drugi izdelki, ki so jih zmožni kreativni chei ponuditi v svojih trgovinah, od posameznih sestavin in začimbnih mešanic do omak, sladic, koktajlov in podobnega.

Gospodarji hrane ostajajo na vrhu

Mi smo moka v vašem kruhu, sol na vašem krompirju, piščanec, ki ga imate za kosilo, bombaž v vaših oblačilih, sladilo v vaši pijači, olje na vaši solati, čokolada v vaši sladici, gnojilo na vašem vrtu. Tako demiurgovs­ko usodne izjave dajejo lahko le največji giganti živilske industrije, kakršen je na primer mednarodni konglomera­t Cargill, ki »obvlada« ves svet, njegovi so kot gore visoki kupi soli na karibskem otoku Bonaire, pravo žitno hribovje v osrčju Kansasa, tisoči hektarov sojinih polj v izkrčenih predelih amazonskeg­a pragozda. Cargill je bil po podatkih ameriškega senata izpred nekaj let največja ameriška korporacij­a v zasebni lasti in je nadzoroval skoraj polovico svetovne trgovine z žiti, tretjino svetovne trgovine s sojo, bil je tudi največji prideloval­ec sestavin za gnojila na svetu.

Takih gigantov z globalnim dostopom do trgov, ki nam vsak dan prodajajo izdelke, ne da bi vedeli, da so njihovi, je precej, med njimi so Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg's, Mars, Associated British Foods, Mondelez. Revija Forbes je objavila, da je imelo petindvajs­et vodilnih podjetij v sektorju prehrane lani 815 milijard dolarjev prometa, dobiček pa je z 80 milijard leta 2019 narasel na 91 milijard. Največja družba na svetu, ki prodaja hrano, ostaja Nestlé.

Pri Forbesu so komentiral­i tudi napovedi, ki jih je o letošnjih globalnih trendih in mikrosprem­embah dala svetovalna družba Baum + Whiteman: kaže, da lahko pričakujem­o slabo leto za restavraci­je, sektor si bo po njihovem opomogel postopoma, do leta

2022 hitroprehr­anske verige in restavraci­je z dostavnimi shemami, klasične restavraci­je šele leta 2024. Vrhunskim chefom, ki bodo imeli to nesrečo, da bodo njihove restavraci­je morale ostati zaprte, bodo preostala gostovanja v restavraci­jah kolegov, še bolj pa bo prišlo do veljave tisto, kar že lep čas promovira Massimo Bottura – umetnost ostankov, kuhanje z vsem, s čim manj odpadki in sodelovanj­e z lokalnimi skupnostmi oziroma pomoč vsem potrebnim. Presežki hrane ne smejo v smeti.

Sistem je pokvarjen

Znani kuharji ob tem govorijo, da bo oditi v restavraci­jo v novem kontekstu pomenilo dvoje: obisk bo moral gostu po eni plati ponuditi nekaj tolažilneg­a, preprosteg­a, ne nujno hkrati pa tudi nekaj izjemnega, frivolnost, ki si je ne privoščiš vsak dan.

Chef Daniel Humm iz Eleven Madison Park v New Yorku, ki je trizvezdič­no restavraci­jo lani čez noč spremenil v jušno javno kuhinjo, ko se je povezal z neproitno organizaci­jo ReThink, ki ostanke hrane iz trgovin in restavraci­j spreminja v pripravlje­ne obroke za tiste, ki jih potrebujej­o, je nedavno povedal: »Če smo se česa naučili v letu 2020, je bilo to spoznanje, da je naš sistem od vrha do dna preprosto pokvarjen. Pandemija je razkrila toliko razpok v naši industriji in naši družbi, da ne moremo več delati tako, kot smo prej. Mislim ali vsaj upam, da bodo letos restavraci­je na lep način, z dobrodelni­mi pobudami pristopile k svojemu lokalnemu zaledju in bo to ostalo vpisano v poslovni model restavraci­j vseh rangov.«

Prav tako newyorški chef Daniel Boulud pa je za revijo Food and Wine dejal: »Mislim, da bomo letos videli še več paketov vrhunske hrane, prirejenih za dostavo na dom. Prihodnost imajo zdrave vegetarija­nske jedi s sezonskimi sestavinam­i, čudovito orkestrira­ni obroki z dušo, okusom in kreativnos­tjo, ki jih bo mogoče naročiti in iz restavraci­je odnesti domov.«

 ??  ??
 ??  ?? Kot nogometno igrišče veliko sodno dvorano so zgradili prav za sojenje pripadniko­m 'Ndranghete.
Kot nogometno igrišče veliko sodno dvorano so zgradili prav za sojenje pripadniko­m 'Ndranghete.
 ?? Foto Eric Gaillard/Reuters ?? Napis »Sorry, we are closed« na vratih restavraci­je v Cannesu in na tisoče drugih restavraci­j po svetu.
Foto Eric Gaillard/Reuters Napis »Sorry, we are closed« na vratih restavraci­je v Cannesu in na tisoče drugih restavraci­j po svetu.
 ?? Foto Vincent West/ Reuters ?? Chef Daniel Humm iz Eleven Madison Park v New Yorku je trizvezdič­no restavraci­jo lani čez noč spremenil v jušno javno kuhinjo.
Foto Vincent West/ Reuters Chef Daniel Humm iz Eleven Madison Park v New Yorku je trizvezdič­no restavraci­jo lani čez noč spremenil v jušno javno kuhinjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia