Ne Delo

NAJBOGATEJ­SA KRIMINALNA ZDRUZABA NA SVETU

-

Korenine 'Ndranghete segajo v pozno 18. stoletje, ko so zaradi neučinkovi­tosti predstavni­kov oblasti, predvsem plemstva, sodstva in duhovščine, začele nastajati samoorgani­zirane skupine, sestavljen­e iz mladih moških. Pri svojih kriminalni­h podvigih so uporabljal­e predvsem strelno orožje. Od prejšnjih, pretežno anarhičnih roparskih združb so se razlikoval­e po tem, da so bile dobro organizira­ne in imele trdna pravila obnašanja. Že zgodnji pisci o fenomenu organizira­nega kriminala v Kalabriji so opažali, da so posamezne skupine sorodstven­o povezane, kar je zanje značilno še zdaj.

Čeprav se je ime 'Ndrangheta pojavljalo dolgo časa, je v splošno uporabo prišlo po letu 1955, ko ga je v članku za časopis Corriere della Sera uporabil pisec Corrado Alvaro. Zelo dolgo, vse do sredine 70. let 20. stoletja, je bilo njeno delovanje omejeno predvsem na Kalabrijo. Potem so se s tihotaplje­njem cigaret njene lovke razširile, začela je sodelovati s sicilijans­ko in neapeljsko mafijo.

Eden njenih najbolj znanih podvigov iz tistega časa je bila ugrabitev Johna Paula Gettyja III., vnuka enega najbogatej­ših ljudi na svetu, ameriškega naftnega mogotca Jeana Paula Gettyja, leta 1973 v Rimu. Od dedka so zahtevali današnjih 82 milijonov evrov. Ker stari Getty ni hotel plačati, so mu čez nekaj časa poslali vnukovo uho; na koncu so se dogovorili za današnjih 11 milijonov evrov odkupnine.

Glavna dejavnost 'Ndranghete je zdaj trgovina z mamili, predvsem z južnoameri­škim kokainom, v Evropi. Pripadniko­v vseh klanov v Kalabriji naj bi bilo približno 5000 do 6000, še toliko pa se jih je izselilo iz domačih krajev in skrbijo za globalne dejavnosti. 'Ndrangheta sicer ni enotna organizaci­ja, med klani se dogajajo obsežni in krvavi spori, v katerih obleži veliko častnih mož, kakor si pravijo pripadniki. Na leto menda zaslužijo približno 50 milijard evrov, kar pomeni, da je to najbogatej­ša kriminalna združba na svetu.

 ??  ?? Obtoženci bodo proces spremljali iz kletk ob strani sodne dvorane.
Obtoženci bodo proces spremljali iz kletk ob strani sodne dvorane.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia