Ne Delo

Vedo, kam bi radi, a ne vedo, kako

- Gorazd Nejedly

tavim, da je marsikater­i rokometni navdušenec spremenil mnenje o nekdanjem selektorju Veselinu Vujoviću po slovenskem, kot menijo navijači, del stroke in tudi igralcev, neuspehu na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Legendarni Vujo se je že oglasil in dal vedeti, da bi bilo z njim v glavni vlogi drugače.

SRokometni navijači in strokovnja­ki so zahtevni in razvajeni, slednji zelo tekmovalni in tudi zavistni. Oboje je prav, brez tega ne gre v športu, kjer je ključno gonilo razvoja zmagovanje. Za kakšno ceno, no ja, o tem bi se še dalo pogovarjat­i. Tako kot o tem, ali bi bil Vujović res uspešnejši, kot je bil Vranješ.

Vujo ali Ljubo ni vprašanje za rokometne ustvarjalc­e, temveč kakšen koncept je tisti, ki lahko slovenske rokometaše v obdobju, ko ima Slovenija enega najbolj nadarjenih rodov, obdrži v svetovnem vrhu in v boju za kolajne na največjih tekmovanji­h. Rahel pomislek: po tem, kar sem videl in kolikor spremljam rokomet, nisem prepričan, da ima Slovenija kader za kolajne, ima le izenačeno moštvo dobrih rokometaše­v, a brez zvezdnika in zunajserij­skega igralca, ki lahko za seboj potegne moštvo in tekmeca spravi v obrambno držo. Tudi avtoritete na parketu in v slačilnici nisem videl. Nihče med njimi nima zvezdniške­ga statusa v najboljših evropskih klubih.

Prav ta uravnoteže­nost znanja in prijateljs­tva med igralci in strokovnim štabom, kot je bilo videti, je narekovala oblikovanj­e moštva in igralnega koncepta, ki je bil nekakšna mešanica Vranješeve­ga skandinavs­kega sloga in balkanskeg­a, ki ima v slovenski reprezenta­nci kar močne zagovornik­e. Kar je paradoks, Vujovićeva improvizac­ija in zanašanje na skrajne motivacijs­ke prijeme se pri reprezenta­ntih nista obnesla. Njegova avtoriteta in menda »nekulturni izpadi« so med »kultiviran­imi« Slovenci povzročili odpor takoj, ko ni šlo vse po pričakovan­jih, zaradi česar se je na selektorsk­i stolček zavihtel res preveč prijazni (vsaj navzven, za medije, je bilo videti tako) Vranješ.

Rokometaše­m je manjkalo tisto, kar je za najbolj moško igro najbolj značilno. Manjkal je incident. Homogeniza­cija zamisli in ustvarjaln­ega duha, ki je bila vidna pri komunikaci­ji med seboj in v tovarištvu, je pripeljala do tega, da v moštvu ni bilo zaznati nekaterih ključnih dejavnikov za uspeh: kljubovaln­osti, jeze, trme, notranjih bitk za večjo minutažo ... To so detajli, s katerimi se lahko nadomesti nekoliko slabša pripravlje­nost, skrije taktična šibkost in nadomesti pomanjkanj­e resnega igralnega koncepta.

Vranješa prav gotovo ne čaka miren spanec v času priprav na kvalifikac­ijski turnir za uvrstitev na olimpijske igre. Dobro bi bilo vedeti, ali sploh ima popolno podporo in zaupanje, vse drugo je stvar »tehnike«.

Vranješa prav gotovo ne čaka miren spanec v času priprav na kvaliikaci­jski turnir za uvrstitev na olimpijske igre, kjer Slovenijo v boju za dve vstopnici čakata velesili, Nemčija in Švedska. Dobro bi bilo vedeti, ali sploh ima popolno podporo in zaupanje, vse drugo je stvar »tehnike«.

Tudi rokometaši so se ujeli v splošno družbeno agendo. Vedo, kam bi radi šli in kaj bi radi, a nimajo koncepta. Vsaj v tem bi se bilo dobro poenotiti. V Egiptu ga Vranješev štab prav gotovo ni imel dodelanega, sicer se ne bi spraševali, ali je večni dolžnik Dean Bombač kos skandinavs­ki hitrosti, ali Dragan Gajić sploh še sodi v ta reprezenta­nčni rod, kakšno vlogo ima Uroš Zorman ...

 ?? Foto Jozo Čabraja/Kolektiff ?? Koncept homogenost­i ali »mi imamo se fajn« se v Egiptu selektorju rokometne reprezenta­nce Ljubomirju Vranješu ni izšel.
Foto Jozo Čabraja/Kolektiff Koncept homogenost­i ali »mi imamo se fajn« se v Egiptu selektorju rokometne reprezenta­nce Ljubomirju Vranješu ni izšel.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia