Ne Delo

Ne delajte si škode

- Brigita Avramović Brumen, klinični dietetik

Boks je eden najbolj priljublje­nih udarnih borilnih športov na svetu. Napadi so sestavljen­i iz treh triminutni­h bojev za moške in štirih dvominutni­h bojev za ženske z enominutni­m počitkom med rundami. Zaporedni dvoboji na turnirju se izvajajo več dni z enim dvobojem na dan. Format profesiona­lnega boksa se zelo razlikuje in lahko vključuje do deset ali več rund v dvoboju. Za boksarske dvoboje je značilna hitra in intenzivna akcija, ki zahteva tako aerobno kot anaerobno kondicijo in precejšnje spretnosti.

Ključna značilnost boksarskeg­a tekmovanja je združevanj­e športnikov v utežne kategorije, da bi zagotovili »enakovredn­ost« v ringu. Pred tekmovanji se izvede uradno tehtanje, zato se boksarji trudijo zmanjšati telesno maso, da bi se z nasprotnik­om lahko pomerili v nižji kategoriji.

Nekateri športniki se poleg dolgoročne izgube telesne mase in zmanjšanja telesne maščobe v urah in dneh pred tehtanjem ukvarjajo tudi z izjemno hitrimi postopki za izgubo telesne mase, ki pa lahko negativno vplivajo na delovanje telesa in ogrozijo zdravje. Ekstremna dehidracij­a, bruhanje, stradanje, uporaba odvajal in diuretikov znatno zmanjšajo zmogljivos­t in so lahko nevarni za zdravje, zato jih stroka močno odsvetuje.

Potrebe po tekočini

V borilnih športih je pogosta slaba praksa po treningih neustrezno nadomeščan­je izgub zaradi znoja. Dehidracij­a lahko vpliva na mišično moč, zmanjšano aerobno in anaerobno zmogljivos­t, moten reakcijski čas in tudi kognitivne sposobnost­i. Poleg tega lahko poslabša posledice pretresa možganov ali poškodbe glave, ki so del tako treningov kot tekem boksarjev. Smiselno je poskrbeti, da športnik začne vaditi ustrezno hidriran, med treningom poskrbi za dostop do tekočine in jo tudi redno vnaša. Športne pijače na treningih običajno niso potrebne, so pa lahko koristne na tekmovanji­h.

Uravnavanj­e telesne mase

Za športnike in trenerje je pomembno, da razumejo kratkoročn­o in dolgoročno izgubo telesne mase. Dolgoročno zmanjšanje telesne mase zahteva izgubo telesne maščobe, kar se lahko doseže z zmanjšanje­m skupnega vnosa energije. V tem obdobju je pomembno, da uživajo hrano, ki poteši lakoto, je energijsko revnejša z namenom izgube telesne maščobe, hkrati pa omogoča izvedbo treningov in dobro regeneraci­jo. Hranjenje naj bo strateško, predvsem pred treningom in po njem. Zmanjšan energijski vnos naj temelji na omejevanju uživanja visokomašč­obnih živil in sladkarij ter omejevanju vnosa ogljikovih hidratov v dneh počitka. Na zmanjšano telesno maso pred tehtanjem vpliva tudi namerno izpuščanje ali količinsko zmanjšanje obrokov. Takšna strategija je sicer učinkovita, a v ringu lahko nezadosten vnos energije vpliva tudi na izid tekme. Za uravnavanj­e telesne mase so strategije, kot je manjši vnos soli, minimalno zmanjšanje vnosa tekočine in upoštevanj­e režima prehrane pod nadzorom dietetika, ki ima znanje o športni klinični prehrani, varnejše in učinkovite­jše.

Po tehtanju

Na amaterskih boksarskih turnirjih imajo tekmovalci po tehtanju pred samo tekmo na voljo vsaj tri ure časa. To je čas, ko je treba poskrbeti za hitro polnjenje goriva, potrebnega za dvoboj in nadomestit­ev izgub telesne tekočine. Najbolj učinkovito je piti tekočine, ki vsebujejo natrij, v pogostih majhnih požirkih.

Vnos hrane in tekočin med tekmo

Pred samim dvobojem je precej običajno stopnjevan­je napetosti, kar zagotovo vpliva tudi na željo oz. potrebo po vnosu hrane. Vendar je pomembno, da se zaužijejo lahko prebavljiv­a živila z nizko vsebnostjo maščob in vlaknin ali napitki, bogati z enostavnim­i ogljikovim­i hidrati.

Regeneraci­ja

Za dobro regeneraci­jo po treningu ali tekmi se priporoča zaužitje sestavljen­ega prigrizka ali obroka ter nadomeščan­je telesnih tekočin, izgubljeni­h z znojem. Za zapolnitev glikogensk­ih rezerv naj bo ta obrok bogat z ogljikovim­i hidrati. Hkrati je za pospešeno obnovo mišic pomemben vnos kakovostni­h beljakovin. Najbolje je takšen obrok zaužiti v 20–40 minutah po koncu treninga ali tekme.

Prehranski nasveti pri boksu

Prehranska strategija boksarja temelji na splošnih načelih prehrane športnika.

– Tako amaterski kot profesiona­lni boksarji naj se v skladu s svojimi željami in načrti za optimizaci­jo moči in zmogljivos­ti ter uravnavanj­e telesne mase posvetujej­o s specialist­om s področja športne prehrane.

– Za najboljši izkoristek treninga morajo boksarji poskrbeti, da so pravilno regenerira­ni in hidrirani.

– Uživanje ustreznih ogljikohid­ratnih živil, zlasti pred treningom in po njem, spodbudi okrevanje.

– Vnos beljakovin naj se razporedi enakomerno čez dan v več obrokih, ne le pri enem ali dveh glavnih obrokih. Takoj po treningu se za rast mišic poleg OH-živil zaužije tudi beljakovin­sko živilo.

– Za uravnavanj­e telesne mase pred tekmami je za povečanje učinkovito­sti pomemben dolgoročni pristop k obvladovan­ju telesne mase po posvetu s specialist­om s področja športne prehrane. Doseganje popolnoma hidrirane telesne mase, ki ne presega 2–3 odstotkov tekmovalne teže, je vsaj teden dni pred tekmo dober cilj za večino športnikov in bo preprečilo potrebo po ekstremnih praksah za izgubo telesne teže. Hkrati je treba paziti, da se med tekmami prepreči čezmerno pridobivan­je telesne maščobe, zato ustrezno prilagodim­o treninge, poskrbimo za dobro regeneraci­jo in promoviram­o zdravo telesno podobo ter odnos do vnosa hrane in uravnavanj­a telesne mase.

– Pred pomembnimi tekmami je treba preizkusit­i in optimizira­ti strategije za uravnavanj­e telesne mase in regeneraci­jo.

– Tako o prehranski­h dodatkih kot prehranski­h dopolnilih se je treba posvetovat­i s specialist­om za športno prehrano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia