Ne Delo

Odslej je vse mogoče in vse dosegljivo

- Igor Bratož

Po negotovem, brutalnem letu za restavraci­je so na Otoku chefi in lastniki pričakoval­i, da bodo Michelinov­i ocenjevalc­i v rdečem vodniku po Angliji, Škotski in Irski za leto 2021 – pa čeprav le digitalnem in ne tiskanem – po mučnih zapiranjih in odpiranjih ter drugih turbulenca­h prizaneslj­ivega duha. Ni se zgodilo čisto tako, več kot dvajset restavraci­j je bilo v ponedeljek zvečer ob zvezdico, šestnajst od njih razumljivo, ker so jih lastniki zaprli, v preostalih se bodo morali soočiti z degradacij­o. A ni bilo slabo za vse, doslej petim trizvezdič­nim restavraci­jam sta se pridružili dve novi, obe v damskih rokah: restavraci­ja Core chefinje Clare Smyth in restavraci­ja Francozinj­e Hélène Darroze v hotelu Connaught.

ichelin je najprej načrtoval precej drugačno razglasite­v od spletnega prenosa, zamislili so si dvodnevno prireditev v londonski dvorani Camden Roundhouse, kjer naj bi se štiristo povabljeni­m chefom pridružila še petstoglav­a publika, a na koncu so ukrepi zoper koronaviru­s naredili svoje. Predstavni­ki vodnika so povedali, da so ocenjevalc­i svoje delo za vodnik 2021 začeli že avgusta 2019, kar seveda pomeni, da so bili mnogi obiski restavraci­j in ocenjevanj­e opravljeni že pred lanskim marčnim zapiranjem javnega življenja. Na to noto so igrali tudi pri londonski izpostavi spletne strani, ko so zapisali, da zatrjevanj­e Michelinov­ih ljudi o podpori restavraci­jam v Veliki Britaniji in na Irskem ne more biti posebej smiselno, ko pa so bile večino leta 2020 in vse do zdaj zaprte. O tej podpori in tudi izgubi zvezdic so zapisali: »Edini razlog za Michelinov obstoj je povedati ljudem – ljudem, ki vozijo avtomobile ali pa so se doslej na kulinaričn­e dogodivšči­ne odpravljal­i z letali, česar zdaj pač ne počnejo –, kje se najbolje obeduje. To pomeni, da jim ne povejo, kje se ne je najbolje. Govorimo o selektivne­m vodniku in podpora nekaterim restavraci­jam nujno pomeni nepodporo drugim.«

MLondonski zvezdnici

V Londonu so tri zvezdice obdržali v restavraci­jah Alain Ducasse at The Dorchester, Sketch (The Lecture Room & Library) in v Restaurant Gordon Ramsay, enako zadovoljni so bili ocenjevalc­i z zvezdnikom­a iz Braya v Berkshiru, The Fat Duck Hestona Blumenthal­a in Waterside Inn Alaina Rouxa, a največ medijske pozornosti sta bili vseeno deležni njihovi novi kolegici, čeprav so poznavalci otoškega kulinaričn­ega prizorišča tak razplet pričakoval­i že lep čas.

Clare Smyth, ki je bila izbrana za kuharico na poroki princa Harryja in Meghan Markle, je bila prva in edina ženska na Otoku, ki je več kot desetletje vodila restavraci­jo s tremi Michelinov­imi zvezdicami, Ramsayjevo na Royal Hospital Road, in tudi tista, ki je na prestolu najboljše kuharice na svetu po oceni akademije San Pellegrino nasledila Ano Roš. V ponedeljek obe veliki zmagovalki nista bili pretirano zgovorni, Francozinj­a, ki je kuharsko slavo našla v Londonu in je z odličnostj­o in odločnostj­o navdihnila ustvarjalc­e ilma Ratatouill­e za lik Colete, je poldrugo uro dolg spletni prenos zabelila s kletvico »Putain ... ne vem, kaj naj rečem ...«, Clare Smyth pa je ponovila svoje besede kuharicam po svetu, da je vse mogoče in vse dosegljivo: »Restavraci­ja Core je svoja vrata odprla malo več kot pred tremi leti. Vsak dan poskušamo biti boljši in moje sanje so bile doseči najvišjo raven, čeprav si nisem nikdar predstavlj­ala, da se bo zgodilo. To je neverjetno. Želim si, da bodo tudi v prihodnost­i mlade kuharice in mladi kuharji imeli možnost odpreti svoje restavraci­je.« Od sedemnajst­ih novih britanskih restavraci­j z eno zvezdico jih je kar sedem v Londonu, a morda se je še najbolj veselil uspeha chef Andrew Wong iz restavraci­je A.

Wong, ki je postala prva kitajska restavraci­ja v Veliki Britaniji z dvema Michelinov­ima zvezdicama.

Učenki chefa Ducassa

Zgodba Clare Smyth se je začela na londonski Royal Hospital Road, kjer je v nekdanji restavraci­ji La Tante Claire samostojno kuharsko pot začel Gordon Ramsay. Tečni in preklinjaj­oči možakar je pred leti sikal, da »ženske ne znajo kuhati, pa če bi jim šlo za življenje«, a je kljub temu vedel, kdo je potrkal na njegova vrata: bilo je dekle, ki se je kuhanja učilo pri Hestonu Blumenthal­u v The Fat Duck, v restavraci­ji Terencea Conrana Bibendum in v The Waterside Inn pri bratih Michelu in Albertu Rouxu, torej tam, kjer se je učil tudi sam.

Pri Ramsayju je Clare Smyth začela leta 2002 kot chef de partie, potem jo je po treh letih, ko je že napredoval­a v sous chefa, poslal v mojstrski uk k najbolj znanim kuharjem, najprej k Thomasu Kellerju v The French Laundry in newyorško Per Se. Po letu in pol v monaški kulinaričn­i katedrali Alaina Ducassa Le Louis XV. (praktikant­ki, ki jim jo je poslal Ramsay in se je francoščin­e naučila na enomesečne­m intenzivne­m tečaju, so pravili malo angleško dekle, čeprav je Irka) se je perfekcion­istka z umirjeno avtoriteto leta 2008, pri devetindva­jsetih, vrnila v London in v Restaurant Gordon Ramsay postala prva in edina britanska kuharica, ki so ji zaupali vodenje restavraci­je s tremi Michelinov­imi zvezdicami. Ko je šla na svoje in v londonskem predelu Noting Hill odprla restavraci­jo Core, so jo v Michelinov­em rdečem vodniku za leto 2019 ocenili z dvema zvezdicama.

Pariz in London

Hélène Darroze izhaja iz kuharske družine, oče in ded sta vodila restavraci­jo in hotel v kraju Villeneuve-de-Marsan v departmaju Landes na jugozahodu Francije in zdelo se je, da bo Hélène, ki je v Bordeauxu končala šolanje na poslovni šoli, pač nekoč prevzela vodenje družinskeg­a posla. Na izpopolnje­vanje je šla k najboljšem­u, leta 1990 je začela delati v najbolj prestižni restavraci­ji chefa Ducassa Le Louis XV. v Monaku, najprej kot vodja njegove pisarne. Čez čas je v pisarno prikorakal monsieur Ducasse in ji preprosto povedal, da bi bila, članica južnofranc­oske kulinaričn­e dinastije, bolj koristna v kuhinji kot za računalnik­om. In se je odločila. Po treh letih se je vrnila v Villeneuve-de-Marsan. Pokazalo se je, da imata oče in hči precej različne poglede na kuhanje v Chez Darroze, zato se je končalo tako, da je Francis Darroze kuhinjo prepustil Hélène. Restavraci­ja je pod njenim vodstvom brez težav obdržala Michelinov­o zvezdico, ki jo je prikuhal oče. Potem je odprla čisto svojo restavraci­jo v pariškem okrožju Saint-Germain-des-Près Hélène Darroze Restaurant. Michelinov rdeči vodnik ji je takoj prisodil eno zvezdico, komentar je bil: »Ambasadork­a jugozahodn­e haute cuisine je prišla zavladat prestolnic­i.« Še več pozornosti je francoska cheinja vzbudila, ko je prevzela vodenje po sebi imenovane restavraci­je v prestižnem londonskem hotelu Connaught, kjer je pred njo vladala Angela Hartnet, varovanka Gordona Ramsayja. Tam so njeno kuhanje, klasično francosko kuhinjo, cepljeno z italijansk­imi in azijskimi vplivi, Michelinov­i inšpektorj­i najprej ocenili z dvema zvezdicama, zdaj vendar s tremi.

Dvakrat naredi doma

Obe slavljenki Clare Smyth in Hélène Darroze sta v času, ko morata biti njuni restavraci­ji zaprti, poskrbeli za prestižne komplete, ki naj bi kupcem ponudili vsaj nekaj tistega, kar bi jim sicer prinesli na mizo v restavraci­ji. »Make-away« restavraci­je Core, ki sta ga podpisala Clare Smyth in njen glavni kuhar Jonny Bone, razveseli s sirovimi in čebulnimi gougères, gosjimi jetri v želeju iz madeire, dimljeno raco z medom in timijanom, škampi s črnimi tartui iz Périgorda, jogurtom z limonadno kremo in medom, magdalenic­ami z vaniljo. Paket stane 200 evrov po osebi, minimalno naročilo je za dva, posnetek Clare Smyth z navodili za pripravo je dosegljiv na spletni povezavi.

Paket iz hotela Connaught so poimenoval­i Hélène à la maison, za meni za dva s petimi jedmi je treba odšteti 220 evrov, kdor bi se hotel ob gosjih jetrih, škotskem škampu s črnimi tarftui in piemontski­mi lešniki, francoski teletini z začimbami za tandoori, britanskem siru in čokoladni sladici odžejati, bo za komplet s polovičnim­a steklenica­ma šampanjca Krug brut grande cuvée in brut rosé moral odšteti nekaj čez 400 evrov.

 ?? Core ?? Clare Smyth
Core Clare Smyth
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto The Connaught ?? Hélène Darroze je po Parizu zavladala še Londonu.
Foto The Connaught Hélène Darroze je po Parizu zavladala še Londonu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia