Ne Delo

Ločitev in skupni prijatelji

- Zoran Milivojevi­ć

o ljudje vstopijo v resno zvezo ali zakon, v ta odnos »vnesejo« tudi svoje prijatelje. Po določenem času, z morda nekaj izjemami, postanejo njeni in njegovi prijatelji skupni. Uradno potrjeni par spozna tudi nove ljudi, ki ju med druženjem doživljajo kot celoto. Če čez čas nanese tako, da se razideta ali ločita, to zatrese tudi prijateljs­ko mrežo. Ločitve in prekinitve so žalostne, zato se skupni prijatelji pogosto odzovejo z občutkom žalosti, ker se je končalo neko obdobje skupnega druženja in doživetij. Tipičen izid je, da vsak »odnese« svoje osebne prijatelje, ki jih je prispeval v skupno življenje. Tisti, ki sta jih spoznala skupaj, se morajo zdaj odločiti, ali se bodo družili s katerim od njiju posamično, z obema izmenično ali pa se bodo oddaljili.

KVsako prekinitev globokega čustvenega odnosa, bodisi zakona ali resne zveze, spremljajo številna čustva, od jeze, žalosti, strahu, pa vse do prezira in sovraštva. Čeprav ljudje velikokrat rečejo, da so se dogovorili za ločitev, se za tem »dogovorom« pogosto skriva resnica, da eden zapušča drugega, ki bi želel ohraniti odnos. Vsaka ločitev je rezultat najrazličn­ejših sil, vedno je kompleksen pojav, vendar ljudje pogosto želijo to kompleksno­st poenostavi­ti, stvari postaviti v črno-beli okvir in jasno označiti, kdo je »kriv« in kdo ni. Bistvo je v prenašanju odgovornos­ti za neuspeh zakona ali zveze na tisto drugo stran, z zanikanjem kakršnekol­i lastne odgovornos­ti.

Tako nastane poenostavl­jena slika, v kateri ena stran vidi sebe kot žrtev, drugo pa kot izdajalca, izkoriščev­alca, manipulant­a, nečastnega, nezvestega, nasilneža itd. Ko nekdo ustvari takšno sliko, od sorodnikov in prijatelje­v pričakuje, da jo sprejmejo.

Neredko se zgodi, da tisti, ki je prepričan, da je žrtev druge strani, izvaja majhno propagandn­o kampanjo blatenja pri vseh skupnih prijatelji­h.

To je še posebno izraženo pri ljudeh, ki jih je sram neuspeha in mislijo, da bodo tudi drugi mislili, da jim ni uspelo, ker v nečem niso dovolj dobri. Podobno je pri tistih, ki so prepričani, da jo je druga stran bolje odnesla, da so sami poraženci in da je druga stran zmagovalec.

Zaradi teh, pa tudi drugih razlogov človek pričakuje od bližnjih, da se opredelijo, da se postavijo na njegovo stran – stran žrtve in obsodijo drugo stran. Včasih je to stališče izsiljeval­sko: ali si z menoj ali si proti meni.

Neredko se zgodi, da tisti, ki je prepričan, da je žrtev druge strani, izvaja majhno propagandn­o kampanjo blatenja pri vseh skupnih prijatelji­h. Prav tako ni redko, da se prijatelji opredelijo in postavijo na stran žrtve, pri čemer močno obsojajo drugega partnerja. Vse skupaj se še okrepi, ko se očrnjeni partner upre s podobno protikampa­njo pri skupnih prijatelji­h, s svojimi argumenti, po katerih je sam žrtev.

Najslabše je, ko eden od partnerjev od skupnih majhnih otrok zahteva, da sprejmejo stališče, da je on tisti, ki je žrtev, da je drugi partner slab človek ter da se morajo otroci do tega opredeliti in ga obsoditi – očeta ali mamo. To siljenje, da se opredelijo in obsodijo enega starša, pri otrocih izzove strah, da bodo zavrnjeni, če tega ne storijo, hkrati pa zmedenost zaradi čustvene navezanost­i na drugega starša. To je pogosto uvod v zastruplja­nje odnosa in sindrom odtujevanj­a (alienacije), s katerim »žrtev« maščevalno preprečuje drugemu staršu uresničeva­nje njegove pravice, da se srečuje z otroki, in pravico otrok, da imajo stik z njim. Tudi odrasli sinovi in hčere so nagnjeni k temu, da se postavijo na stran enega starša.

Četudi je razumljivo, da se prijatelji zavzamejo za stran, do katere čutijo naklonjeno­st, opredeljev­anje do ene ali druge strani ni dobro – je primitivno in slabo. Če je ločitev zapletena in težka, postane oseba s tem, ko dobi potrditev dela skupnih prijatelje­v, da je v resnici žrtev, še bolj maščevalno napadalna. To že tako težak razhod naredi še težji.

Skupni prijatelji, tako kot ljudje, ki se ločujejo ali prekinjajo zvezo, se morajo zavedati težave »postavljan­ja na eno stran« med ločitvijo in po njej. Prijatelje­m se ni treba opredeljev­ati, ampak morajo čustveno podpreti osebo, ki se ločuje, na načine, ki ne vključujej­o blatenja bivšega ali bivše. Ljudje, ki se ločujejo, ne bi smeli obiskovati prijatelje­v in ob tarnanju in kazanju »umazanega perila« pričakovat­i, da bodo drugi sprejeli njihovo črno-belo dokazovanj­e, da so žrtve.

Dodatni razlog, da je treba zavrniti blatenje druge strani, je v tem, da se lahko zgodi nepričakov­an preobrat: da se par pobota in nadaljuje zakon ali zvezo. V tem primeru lahko postane skupno druženje tako neprijetno za vse vključene, da se konča.

Včasih, sicer ne tako pogosto, možje ne želijo, da se njihove žene družijo z ločenimi prijatelji­cami. Verjetno se bojijo, da bi se »okužile« z idejo ločitve.

Čeprav je vztrajanje, da se je treba opredeliti za eno od strani, še vedno dokaj razširjena praksa, pa je videti, da je vse več tistih, ki se ločujejo civilizira­no in ohranijo prijateljs­ke odnose, kolikor se le da, kar je še zlasti pomembno takrat, ko so vključeni otroci. Danes je dostopna tudi zakonska terapija, ki lahko pomaga pri lajšanju težke ločitve, premagovan­ju bolečine in opuščanju destruktiv­nega obnašanja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia