Ne Delo

Kakšne bodo posledice za mlade, ki se že tako dolgo izobražuje­jo od doma? So otroci in mladostnik­i bolj trdoživi, kot si mislimo?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Dolgotrajn­o šolanje na domu zagotovo ne vpliva dobro na motivacijo in počutje otrok.

Zato je naloga nas staršev, da jim ta težki čas čim bolj olajšamo. Med šolanjem na domu najbolj od vsega otroci in mladi pogrešajo vsakdanji pogovor z vrstniki v živo. To je tisti del odraščanja, ki je pomemben in ga ne bo mogoče hitro nadomestit­i. Zato je pomembno, da jih že zdaj čim bolj spodbujamo k pogovarjan­ju po videokonfe­rencah ali telefonu – in to brez nadzora staršev ali učiteljev. Najslabša vrsta komunikaci­je z vrstniki v teh okoliščina­h je zagotovo kramljanje prek kratkih sporočil. To daje lažni občutek povezanost­i, a obenem ne omogoča debate o globljih temah in težavah in slabí jezikovne zmožnosti. Zato je dobro, da spodbujamo mlade k čim manj takšnega komunicira­nja.

Nataša Luša, glavna direktoric­a Dela

V časih, ko so otroci in mladostnik­i hodili v šolo, študenti pa na fakulteto, se najbrž nismo zavedali, kako pomemben del življenja je šola. Lanska spomladans­ka karantena nas je opomnila, da v reševanju drugih, prav tako pomembnih vprašanj v zvezi z epidemijo ne smemo pozabiti na otroke in mladostnik­e. Drugo zaprtje šol in fakultet traja predolgo, da ne bi puščalo posledic. Pa nimam v mislih le vrzeli v znanju, to bodo naši otroci zagotovo nadoknadil­i, bolj me skrbijo vsi drugi vidiki socialne osamitve, ki so za otroke in mladostnik­e v času odraščanja bistveno bolj pomembni od znanja samega, da ne govorimo o tem, da nimajo prav vsi otroci prijaznega in spodbudneg­a domačega okolja, v katero so zdaj ujeti. Skrbi me.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Izobraževa­nje na daljavo je namenjeno preprečeva­nju širjenja okužbe s koronaviru­som in je s tega zornega kota seveda razumljiva poteza. Tako kot umetnost po spletu ne more popolnoma nadomestit­i žive izkušnje, tudi tovrstno izobraževa­nje ne more pouka v razredih in predavalni­cah. Prizadeti so vsi, vendar ne v enaki meri. Bolj tehnološko opremljena gospodinjs­tva manj kot tisti, ki si potrebnih tehnologij ne morejo privoščiti, pa tudi starši, ki so bolj opremljeni s šolskim znanjem, so v prednosti pred tistimi, ki niso. Težje je tudi šolskim programom z večjim številom praktičnih predmetov. Ni konec sveta, prav spodbudno pa tudi ne. Edina dokončna reč je smrt, vse drugo je mogoče popraviti. Verjamem, da bomo zmogli tudi pametne strategije, ki bodo v prihodnost­i postopoma odpravljal­e nastalo škodo.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Moji otroci so prestari in vnuki premladi, da bi mogel odgovoriti kompetentn­o. Kljub temu mislim, da večini to obdobje ne bo šlo v škodo, temveč bodo pridobili edinstveno izkušnjo, kako pomembno je prijateljs­tvo, kolegialno­st, soodvisnos­t, sodelovanj­e, odprtost. Vse to, kar naši družbi primanjkuj­e v »normalnih« časih. Encikloped­ično znanje, ki jim bo umanjkalo, bodo pridobili s časom in tudi delo z računalnik­om jim bo postalo bolj domače. Tisti, ki so se otepali slabih razmer za delo, bodo večino nadoknadil­i pozneje. Razen v manjšem delu, menim, da bo izkušnja bolj pozitivna kot negativna, če pri tem ne štejem tragičnih posledic zahrbtne bolezni predvsem pri njihovih dedkih in babicah.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia