Ne Delo

Dr. Mitja Bračič: Pomembno je, da smo dosledni in ne izpuščamo obrokov

-

Za svoje zdravje moramo poskrbeti dovolj zgodaj in na več ravneh. Poleg telesne pripravlje­nosti je treba misliti tudi na ustrezno prehrano. Kaj pa se zgodi, če skrbimo za oboje in se kljub temu poškodujem­o? Doc. dr. Mitja Bračič je strokovnja­k za funkcional­no diagnostik­o in rehabilita­cijo, ki sodeluje s športnimi zvezami in olimpijski­mi komiteji doma in v tujini. Z njim smo se pogovarjal­i o dietah in pomenu ustrezne prehrane ter o telesni pripravi, ki lahko prepreči športne poškodbe.

Bi lahko povedali kakšen mit o zdravi prehrani, ki po vašem strokovnem mnenju ne drži?

Na podlagi svojih 20-letnih izkušenj bi rekel takole: prehrana posamezneg­a človeka je odvisna od njegove genetike. Ker lahko genetski zapis diagnostic­iramo, lahko zelo natančno določimo personaliz­iran način prehrane. Ljudje, ki se odločajo za diete, kot so LHCF, veganska, presna in podobno, lahko zelo zgrešijo in tudi okvarijo svoje zdravje. Če se nekdo loti tega, da bi izgubil kakšen kilogram, želi postati aktiven in najame športnega trenerja, je po drugi strani pomembna tudi prehrana. Kaj naj poje za zajtrk, kosilo in večerjo, da bo optimalno?

Zjutraj naj bi jedli visokokalo­rično hrano, bogato z ogljikovim­i hidrati, ki jih potem potrebujem­o ves dan. Kosilo naj bi bilo bogato z beljakovin­ami, pojedli naj bi dosti zelenjave. Pomembno je, da smo dosledni in imamo obroke v dnevu, ki jih ne izpuščamo. Vsaj štirikrat na dan zaužijmo obrok v zmerni količini. Naš organizem potrebuje od deset do petnajst minut, da zazna, da smo nekaj pojedli, in nam izklopi občutek lakote, zato ne jejmo do sitosti. Pomembno je tudi, da kaj pojemo približno uro pred vadbo in nanjo ne pridemo lačni. Ko želijo ljudje izgubiti odvečno težo, se pogosto odločijo za vključitev v skupinske vadbe. Tam pa so pogoste preobremen­itve, ki lahko povzročijo kronične bolečine, na primer v kolenih. Kaj lahko storimo, da se jim izognemo?

Velikokrat pridejo k meni pacienti, poškodovan­i po skupinskih vadbah, kjer je veliko dvigovanja uteži, skokov in podobno. Za tovrstne vadbe je treba biti telesno pripravlje­n. Človeku, ki se želi vključiti v skupinsko vadbo, vedno priporočam, da začne nekaj mesecev treninga pod strokovnim nadzorom, da se telesno pripravi, izgubi kakšen odvečen kilogram, okrepi mišice, in se potem začne ukvarjati s skupinsko vadbo enkrat in nato dvakrat na teden. Kaj pa je najpomembn­eje, če se kljub pripravam poškodujem­o? Kaj naj rekreativc­i naredijo v takem primeru?

Glede na izkušnje poškodovan­cev, ki sem jih obravnaval, lahko rečem, da je ob poškodbi poleg dobre telesne priprave in kakovostne­ga zdravljenj­a pomembno tudi dobro zavarovanj­e, ki bolniku omogoči hitrejšo obravnavo pri specialist­u, s tem pa večje možnosti za hitrejše in bolj celovito okrevanje. www.vzajemna.si

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Mitja Bračič
Dr. Mitja Bračič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia