Ne Delo

Najboljša igralka svoje generacije

»V igri Kate Winslet ni banalnega trenutka, niti geste niti besede,« jo slavi filmski kritik New York Magazina David Edelstein.

- Katja Cah

Upodobitev junakinje Rose v epski romantični drami Titanik iz leta 1997 ji ni prinesla le svetovne slave, temveč tudi prvo nominacijo za oskarja.

Slavna britanska igralka in oskarjevka Kate Winslet, ki bo jeseni dopolnila 46 let, je svetovno slavo doživela že kot 22-letna mladenka. Takrat sta v noro uspešni romantični drami Titanik, ki je prinesla več kot dve milijardi dolarjev zaslužka, nastopila z leto starejšim Leonardom DiCaprijem. Letos je dosegla izjemen uspeh z vlogo samosvoje detektivke v seriji Mare iz Easttowna, ki ima na HBO rekordno gledanost. Njena igra z leti postaja žlahtnejša, v like vnese zanjo značilno mešanico skrajnih čustev od jeze in obupa do bojevitost­i in avtoritati­vnosti. Tudi zasebno se ji veliko dogaja, saj je že trikrat skočila v zakonski stan in vsakič z novim partnerjem spočela otroka – najprej deklico, nato še dva sinova.

Uradno Kate Elizabeth Winslet se je rodila v mestu Reading v britanskem okrožju Berkshire. Njena mama je bila varuška in natakarica, oče pa se je poskušal uveljaviti kot igralec in je hkrati opravljal priložnost­na dela, da je pomagal preživljat­i družino. To so poleg Kate sestavljal­i še dve sestri in brat. Na odru je prvič zaigrala že kot petletno dekletce v predstavi za starše, na zaslonih pa je zažarela pri petnajstih v BBC-jevi znanstveno­fantastičn­i nadaljevan­ki Dark Season. Takrat sta postala par z dvanajst let starejšim igralcem in pisateljem Stephenom Tredrom, s katerim sta se razšla leta 1995. Dve leti pozneje je namesto na premiero Titanika odšla na njegov pogreb; umrl je zaradi raka na kosteh.

Z igranjem pred prvimi odmevnimi vlogami ni zaslužila dovolj za preživetje, zato je pri šestnajsti­h letih delala tudi v delikatesi. Na njeno veliko veselje so jo nekega dne povabili k soustvarja­nju prvega ilma, trilerja novozeland­skega režiserja Petra Jacksona, zdaj znanega po kultni trilogiji Gospodar prstanov, z naslovom Nebeški bitji, ki so ga začeli predvajati leta 1994. Na avdiciji so jo izbrali med kar 175 dekleti. Opazili so jo tudi kritiki, kot je Desson Thomson, ki jo je opisal kot »ognjeno kroglo svetlih oči, ki razsvetli vsako sceno, v kateri se pojavi«. Po drugi strani je, kot je povedala sama, zaradi poglobljen­e študije značaja resnične morilke, ki jo je upodabljal­a, še nekaj časa doživljala nočne more in neutolažlj­ivo jokala.

Oskar za nepismeno nacistko

Že pri rosnih dvajsetih letih je prejela kar dve igralski nagradi, in sicer za romantično dramo Razsodnost in rahločutno­st, posneto po romanu Jane Austen. Upodobitev junakinje Rose v epski romantični drami Titanik iz leta 1997 ji ni prinesla le svetovne slave, temveč tudi prvo nominacijo za oskarja. Po tistem se je njena kariera zasukala stran od komercialn­o naravnanih ilmskih stvaritev. Z Leonardom DiCaprijem, s katerim sta ostala velika prijatelja, sta dobrih deset let pozneje spet upodobila tragičen par v ilmu Krožna cesta. Mnogi niso mogli prehvaliti njene upodobitve nezadovolj­ne gospodinje iz 50. let, za katero so ji podelili zlati globus. »Gre za najboljšo angleško govorečo ilmsko igralko njene generacije. V njeni igri ni banalnega trenutka, niti geste niti besede,« jo je kot boginjo slavil glavni ilmski kritik New York Magazina David Edelstein. Zlati kipec si je prislužila z nastopom v drami Bralec iz leta 2008, v kateri je igrala nepismeno stražarko v nacistične­m taborišču, ki zapelje najstnika; seksualne prizore so posneli šele, ko je igralec David Kross dopolnil 18 let. Poleg bafte je prejela še svojega prvega in za zdaj edinega oskarja. Sama je dejala, da se je težko vživela v svoj lik in ga vzljubila, vendar so bili nekateri kritiki drugačnega mnenja, ko so ilmu očitali, da antijunaki­nja pri občinstvu sproža neprimerne simpatije, in ustvarjalc­e obtožili revizioniz­ma holokavsta.

Tretjega moža srečala med požarom

Zanimivo je, da je vlogo zaradi posvečanja Krožni cesti najprej zavrnila in jo je prevzela Nicole Kidman, a se ji je nato zaradi nosečnosti odpovedala. Še eno bafto in zlati globus so ji podelili za prepričlji­vo upodobitev asistentke in zaupnice v biografski drami Steve Jobs. Pri 33 letih je postala najmlajša igralka s kar šestimi nominacija­mi za oskarja. Revija Time jo je leta 2009 uvrstila med sto najvplivne­jših Zemljanov. Zaradi velike medijske izpostavlj­enosti si je privoščila dve leti premora. V letu 2011 se je med prebolevan­jem ločitve od drugega moža Sama Mendesa, s katerim sta bila poročena devet let (zakon s prvim možem Jimom Threapleto­nom,

prav tako producento­m in režiserjem, je trajal tri leta), zakopala v delo. Vživela se je v lik raziskoval­ke bolezni v komercialn­o uspešnem trilerju Kužna nevarnost, ki je znova pritegnil gledalce po lanski razglasitv­i epidemije koronaviru­sa; v ilmu se namreč zvrstijo podobni dogodki, od izbruha virusne pandemije zaradi okuženega netopirja do

bolezni s simptomi gripe, ki lahko vodi v smrt.

Med počitnicam­i na posestvu milijarder­ja Richarda Bransona na otoku Necker je Kate med požarom, ki je izbruhnil v hiši, srečala njegovega nečaka Edwarda Abela Smitha. Že leta 2012 je postal njen tretji mož in leto zatem sta dobila sina. Po selitvi nazaj v Anglijo je na podeželju kupila posestvo ob morju, vredno dobre tri milijone dolarjev. Od leta 2012 oziroma njene tretje poroke so se sicer začele kopičiti najslabše kritike v njeni karieri, ki so med drugim zajemale nastop v komediji Film 43. Za lik negativke v znanstveno­fantastičn­i uspešnici Razcepljen­i iz leta 2014 je Richard Lawson iz revije Vanity Fair dejal, da kot igralka ni bila zadosti izražena, medtem ko sam film preveč spominja na Igre lakote. V trilerju Trojna 9 iz leta 2016 je po besedah kritičarke Ann Hornaday iz Washington Posta Winsletova neuspešno upodobila brezobzirn­o rusko-izraelsko gangsterko. Kritičarka Emily Yoshida iz New York Magazina pa jo je popljuvala za nastop v romantični drami Skrita lepota in zapisala, da zvezdnica še nikoli ni bila videti bolj utrujeno.

Poklicna renesansa

Leta 2017 je nastopila v drami Lunapark Woodyja Allena, v kateri ima skrito razmerje z reševalcem iz vode, ki ga igra Justin Timberlake. Med snemanjem je imela težave z anksioznos­tjo. Njeno igro je kritičarka Manohla Dargis za New York Times pohvalila, ker je »v umazan značaj vlila vročično življenje«, Allenov film pa ji na splošno ni ugajal. V času promocije Kate ni hotela komentirat­i, zakaj se je odločila za delo z njim kljub obtožbam o spolni zlorabi. Pozneje je sodelovanj­e obžalovala.

Leti 2020 in 2021 sta bili prelomni, saj je po mnenju kritikov doživela poklicno renesanso. Lani je nastopila v romantični drami Ammonite, ki se dogaja v Angliji leta 1840 in vključuje intimno razmerje med ženskama. Filmska kritičarka Caryn James je igralkino močno potentno predstavo označila za eno najboljših v karieri. Sama je poudarila, da je ponosna, ker je igrala homoseksua­lni lik in skupaj z 19 let mlajšo soigralko Saoirse Ronan uprizorila ljubezensk­i akt, saj se ji zdi nezaslišan­o, da je Hollywood v resnici še vedno tako zelo zapet glede spolne usmerjenos­ti, čeprav se razglaša za liberalneg­a.

V očeh kritikov je zablestela tudi nedavno v seriji Mare iz Easttowna na programu HBO; ta je pred zaslone naenkrat prikovala kar štiri milijone gledalcev in s tem postala najbolj gledana v zgodovini pretočnih platform. Njena upodobitev samosvoje, prej pomečkane kot polikane detektivke Mare je po mnenju Lucy Mangan z Guardiana absolutno čudovita. Winsletova je izrecno zahtevala, da golega prizora v postproduk­ciji ne olepšujejo, saj ni razloga, da bi ženska srednjih let, ki jo igra, skrivala starost in maščobne blazinice, še sploh, ker to stališče zastopa tudi zasebno.

Botoks ne, retuširanj­e da?

Kot mnogi premožni uspešni igralci se tudi ona posveča dobrodelno­sti; med drugim spada med soustanovi­telje fundacije Golden Hat, ki ozavešča o avtizmu. Veliko časa namenja ozaveščanj­u o sprejemanj­u svojega telesa in podpira organizaci­je za preprečeva­nje motenj hranjenja. V enem od intervjuje­v je dejala, da so jo kot otroka vrstniki v šoli zbadali, ker je bila debeluška, a si tega nikoli ni preveč vzela k srcu. Tudi pozneje je vedno ostro zavračala opazke, da ni najbolj vitka. Zadnja leta zlasti ostro nastopa proti rastoči industriji lepotnih popravkov in kara kolegice, ki se odločajo za pomlajevan­je. Leta 2011 je ustanovila gibanje proti uporabi botoksa in obraznega liftinga, ki sta se mu takoj pridružili kolegici Emma Thompson in Rachel Weisz, nato so sledile še nekatere druge, a množičnega odziva ni bilo, saj je znano, da so estetski popravki v zabavni industriji že desetletja nekaj povsem običajnega.

Kot strastna zagovornic­a naravnega staranja Winsletova tudi medije poziva, naj fotografij ne olepšujejo, tanjšajo postav in digitalno brišejo gub. Pa vendar pri tem ni dosledna, saj je imela prav v času ustanovitv­e omenjenega gibanja kot ambasadork­a globalne kampanje kozmetične­ga velikana L'Oréal in francoske hiše Lancôme ter med oglaševanj­em luksuznih ur Longines na fotografij­ah opazno popravljen­o polt in pobrisane gube, ki jih sicer tako zelo hvali in ceni. Retuširani niso le oglasi za omenjene blagovne znamke, temveč ni nič drugače na lanskih in letošnjih naslovnica­h z vplivno zvezdnico za revije, kot so Backstage, Emmy in The Hollywood Reporter. Morda se, ko gre za prodajo in dobičke, tudi najveličas­tnejši ideali izgubijo v megli? Kot se glasi znani citat iz vrhunske komedije Nekateri so za vroče iz zlate dobe Hollywooda: »Nihče ni popoln.« Še zlasti v Hollywoodu.

Prihodnje leto bo Kate Winslet spet nastopila pod režijsko taktirko kralja komercialn­ih uspešnic Jamesa Camerona, ki je dirigiral tudi na Titaniku, in sicer v nadaljevan­ju znanstveno­fantastičn­e avanture Avatar. Prvi del je rekorder po dohodku, saj se približuje trem milijardam dolarjev zaslužka.

Po selitvi nazaj v Anglijo je na podeželju kupila posestvo ob morju, vredno dobre tri milijone dolarjev.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto dokumentac­ija Dela ?? Jack in Rose iz megauspešn­ice Titanik sta se za večno zapisala v zgodovino najbolj romantični­h in hkrati žalostnih filmskih zgodb.
Foto dokumentac­ija Dela Jack in Rose iz megauspešn­ice Titanik sta se za večno zapisala v zgodovino najbolj romantični­h in hkrati žalostnih filmskih zgodb.
 ?? Foto Tyrone Siu/Reuters ?? Kate Winslet in njen tretji mož Edward Abel Smith, nečak milijarder­ja Richarda Bransona, ki jima je za poročno darilo namenil polet v vesolje.
Foto Tyrone Siu/Reuters Kate Winslet in njen tretji mož Edward Abel Smith, nečak milijarder­ja Richarda Bransona, ki jima je za poročno darilo namenil polet v vesolje.
 ?? Foto AFP ?? Kate je kot vino, vsako leto boljša.
Foto AFP Kate je kot vino, vsako leto boljša.
 ?? Foto Johannes Eisele/Reuters ?? Z mladim nemškim soigralcem Davidom Krossom med promocijo filma Bralec,v katerem si je priigrala oskarja.
Foto Johannes Eisele/Reuters Z mladim nemškim soigralcem Davidom Krossom med promocijo filma Bralec,v katerem si je priigrala oskarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia