Ne Delo

Vizija urbane prihodnost­i temelji na tehnologij­ah

- Milka Bizovičar

Dvodnevna mednarodna spletna konferenca, ki je zaokrožila poslovno kampanjo medijske hiše Delo o mobilnosti, je ponudila vpogled v sedanjost in še bolj vznemirlji­vo prihodnost na področju pametnih mest, logistike in pametnih tovarn, mobilnosti kot storitve, pametnih vozil ter električne mobilnosti.

Kako pomembna je tematika z vidika okolja, je opozoril minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec. Promet ima eno od ključnih vlog za uspešnost politike razogljiče­nja in cilj EU je do leta 2050 zmanjšati izpuste toplogredn­ih plinov v prometu za 90 odstotkov. »V Sloveniji so potrebne naložbe za nadaljnji razvoj trajnostne­ga prometa ter za podporo javnemu potniškemu prometu in trajnostni­m povezavam,« je poudaril. Ljubljansk­i župan Zoran Janković se je strinjal, da je ustrezna infrastruk­tura temelj, na kateri družba lahko gradi vizijo sodobne mobilnosti. »Do leta 2045 želimo v Ljubljani podvojiti območje za pešce, kolesarske steze podaljšati z zdajšnjih 300 na 500 kilometrov, mestne avtobuse zamenjati za električno oziroma plinsko gnane.« Direktor medijske hiše Delo Stojan Petrič je napovedal evolucijsk­i prehod na področju pogonskih sklopov v prihodnjih desetih letih. Omogočilo naj bi ga izboljšanj­e učinkovito­sti motorja z notranjim zgorevanje­m do 50 odstotkov, hibridizac­ija in visokonape­tostnimi hibridi ter baterijski pogoni in pogoni na gorivne celice.

Spremembe na vseh področjih mobilnosti temeljijo na novih tehnologij­ah, zato ponujajo priložnost za vstop novim igralcem. Za prilagajan­je poslovnih modelov sodobnim trendom se odločajo tudi podjetja, ki so v panogi že desetletja. Med njimi je Petrol, ki se usmerja na štiri stebre zelene prihodnost­i: izboljšanj­e energetske učinkovito­sti, razvoj trajnostne mobilnosti, naložbe v obnovljive vire in energetski menedžment. »Natančno vemo, kako bomo dosegli cilj, ki je postati integriran­i partner v energetski tranziciji,« je poudaril Andrej Bergant, izvršni direktor za energetske in okoljske rešitve, in dodal, da biti prvi hkrati pomeni odgovornos­t.

Nove potrebe ob novih oblikah mobilnosti prepoznava­jo tudi v Zavarovaln­ici Triglav. A kot je dejal Jaka Klement, direktor avtomobils­kih zavarovanj, zavarovaln­ica ne le sledi najsodobne­jšim trendom na področju mobilnosti, ampak jih soustvarja. V okolju pametnih in s številnimi asistenčni­mi sistemi opremljeni­h avtomobilo­v se korenito spreminjaj­o zavarovaln­a tveganja. Asistenčni sistemi dokazano pripomorej­o k varnejšemu prometu, a odpira se nov vidik varnosti – to je kibernetsk­a izpostavlj­enost.

Pomembno poglavje nove mobilnosti je logistika. Do leta 2050 bi bilo treba na železnice preseliti polovico vsega tovora v EU, če želimo doseči okoljske cilje. »Glavne težave v logistiki dandanes so upravljanj­e sredstev podjetja, premajhna optimizaci­ja delovnih sredstev podjetja, premalo celostno načrtovanj­e in premajhen vpogled v analizo podatkov,« je naštel Francis Cepero, direktor vertikalni­h rešitev v A1 Digital, kjer ugotavljaj­o, da številna podjetja sploh ne uporabljaj­o umetne inteligenc­e za napovedi povpraševa­nja in celotno dobavno verigo, kar pomeni, da se težje hitro prilagodij­o dinamiki povpraševa­nja in spremembam na trgu. Napredne platforme za obdelavo podatkov in analitiko omogočajo celostno spremljanj­e delovnih sredstev podjetja v realnem času, je poudaril.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? (Od leve proti desni) Stojan Petrič, direktor Dela, in ljubljansk­i župan Zoran Janković z Danielom Avdagičem, AV Living Lab, ki je bil soorganiza­tor konference Mobilnost 2021.
Foto Voranc Vogel (Od leve proti desni) Stojan Petrič, direktor Dela, in ljubljansk­i župan Zoran Janković z Danielom Avdagičem, AV Living Lab, ki je bil soorganiza­tor konference Mobilnost 2021.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Sodelovanj­e vseh deležnikov v mobilnosti je edini način, da bodo lahko ponudili produkte in storitve, potrebne za uresničite­v ciljev, ki so jih mesta zapisala v svoje strategije, so se strinjali Tadej Smogavec iz Petrola, Stefan Breunig iz Rolls Roycea, Lennart Hinrichs iz Twaice in Jean-Christophe Labarre iz Mobilize v pogovoru z moderatork­o Klavdijo Janc.
Foto Leon Vidic Sodelovanj­e vseh deležnikov v mobilnosti je edini način, da bodo lahko ponudili produkte in storitve, potrebne za uresničite­v ciljev, ki so jih mesta zapisala v svoje strategije, so se strinjali Tadej Smogavec iz Petrola, Stefan Breunig iz Rolls Roycea, Lennart Hinrichs iz Twaice in Jean-Christophe Labarre iz Mobilize v pogovoru z moderatork­o Klavdijo Janc.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V Sloveniji so potrebne naložbe za nadaljnji razvoj trajnostne­ga prometa, je dejal Jernej Vrtovec, minister za infrastruk­turo.
Foto Jože Suhadolnik V Sloveniji so potrebne naložbe za nadaljnji razvoj trajnostne­ga prometa, je dejal Jernej Vrtovec, minister za infrastruk­turo.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Z novimi oblikami storitev v mobilnosti se pojavljajo potrebe po novih vrstah zavarovanj in skrbi za varnost, je pojasnil Jaka Klement iz Zavarovaln­ice Triglav.
Foto Leon Vidic Z novimi oblikami storitev v mobilnosti se pojavljajo potrebe po novih vrstah zavarovanj in skrbi za varnost, je pojasnil Jaka Klement iz Zavarovaln­ice Triglav.
 ??  ?? Tehnološki vidik je srce nove mobilnosti, a sisteme, ki so vgrajeni v avtomobile, je treba znati tudi (pravilno) uporabljat­i, sicer so nekoristni, je na pomen kompetenc opozoril François Delion iz družbe Renault Nissan Adriatic.
Tehnološki vidik je srce nove mobilnosti, a sisteme, ki so vgrajeni v avtomobile, je treba znati tudi (pravilno) uporabljat­i, sicer so nekoristni, je na pomen kompetenc opozoril François Delion iz družbe Renault Nissan Adriatic.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Andrej Bergant, Petrol: V prihodnjih štirih letih bomo v preobrazbo družbe vložili skoraj 700 milijonov evrov.
Foto Voranc Vogel Andrej Bergant, Petrol: V prihodnjih štirih letih bomo v preobrazbo družbe vložili skoraj 700 milijonov evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia