Ne Delo

Pazimo na zapestja in ramenski obroč

- Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Rokoborba je šport, ki je razširjen po vsem svetu. Čeprav sta na programu olimpijski­h iger dve disciplini, rokoborba prostega in grško-rimskega sloga, je v številnih državah mogoče zaslediti njihove lastne različice, recimo rokoborbo z oljem v Turčiji, mongolsko rokoborbo, schwingen v Švici ... Vse pa izvirajo iz tradiciona­lne rokoborbe. Večinoma je to šport profesiona­lcev, saj le redko zasledimo kakšnega rekreativc­a, ki bi rekel, da gre popoldne za sprostitev na rokoborbo.

Rokoborba je kompleksen šport, pri katerem je izražena predvsem moč celotnega telesa v povezavi z drugimi gibalnimi sposobnost­mi. Tehnika in taktika se med borci razlikujet­a, saj vsakemu, glede na njegove morfološke in gibalne sposobnost­i, ustrezna malo drugačen pristop. Med samo borbo nastajajo maksimalne obremenitv­e, predvsem rok in ramenskega obroča, zato so poškodbe precej pogoste. Najbolj so izpostavlj­ena kolena, zapestja in ramenski obroč.

Zaradi kompleksno­sti športa, heterogeno­sti gibalnih vzorcev in maksimalni­h obremenite­v med borbo je ogrevanje na začetku treninga še toliko pomembnejš­e. Iz splošnega ogrevanja, pri katerem je cilj dvig telesne temperatur­e, postopoma prehajamo v speciično. Z njim želimo zlasti dobro ogreti in aktivirati ključne mišične skupine. Prav tako v ogrevanje že vključujem­o nekatere elemente, ki jih pozneje opazimo v sklopu same borbe.

Primeri vaj za ogrevanje pred rokoborbo:

1. Predkloni med stojo na eni nogi. Prosta noga gre v zanoženje in ohranja ravno linijo s trupom, z rokami se dotaknemo tal (slika 1).

2. Gosenica – iz globokega predklona se z rokami sprehodimo naprej (slika 2), dokler ne preidemo v položaj deske. Če zmoremo, gremo z rokami še nekoliko naprej, da so dlani pred rameni (slika 3).

3. Hoja bočno v širokem počepu. Boke spustimo nizko, do linije s koleni (slika 4).

4. Prevali naprej, nazaj, prek ramena.

5. Čim hitrejše gibanje naprej/ nazaj v opori na stopalih in dlaneh ali v opori na vseh štirih (kolena in dlani).

6. Plazenje v smeri naprej s pomočjo rok.

7. Izpadni koraki naprej, vstran, z rotacijo trupa.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia