Ne Delo

Posledice stalnega zbijanja kilogramov

- Žan Zupančič, mag. inž. prehrane

Rokoborba je olimpijski šport že od leta 1896 (grško-rimski slog, prosti slog so dodali pozneje). Rokoborci se na olimpijski­h igrah merijo v različnih težnostnih kategorija­h. V grško-rimskem slogu poznamo moške kategorije do 60, 67, 77, 87, 97 in 130 kg, v prostem slogu pa do 57, 65, 74, 86, 97 in 125 kg, ženske v rokoborbi prostega sloga tekmujejo v kategorija­h do 50, 53, 57, 62, 68 in 76 kg. Ustrezna telesna masa rokoborcev in rokobork se preverja zjutraj na dan tekmovanja in prav tako drugi dan tekmovanja, ko je dovoljena do

2 kg večja telesna masa. Pravilo tehtanja na drugi dan tekmovanja je bilo uvedeno z namenom, da bi bilo čim manj zbijanja in vračanja kilogramov tekmovalce­v. V primeru previsoke telesne mase glede na prijavljen­o oz. kvalificir­ano kategorijo sledi diskvalifi­kacija rokoborca ali rokoborke. Težnostne kategorije so seveda glavni razlog za manipulaci­jo telesne mase pred samim tekmovanje­m, saj pomeni borba z lažjim nasprotnik­om prednost pri telesni moči. Rokoborci in rokoborke manipulira­jo z ravnjo telesnih tekočin, zalogo glikogena in zapolnjeno­stjo prebavil. To počnejo z različnimi prehranski­mi režimi (znižan energijski vnos, izpuščanje obrokov, postenje, zmanjšanje vnosa tekočin in soli), režimi povečanega izločanja telesnih tekočin (savna, trening v ogrevanih prostorih, trening v gumijastih in plastičnih oblačilih, nanos več plasti oblačil, pljuvanje) in povečanim obsegom vadbe. V zadnjem tednu pogosto izgubijo od pet do deset odstotkov telesne mase, nekateri celo čez deset odstotkov. Čezmerna dehidracij­a v kombinacij­i z visokimi temperatur­ami lahko privede do vročinske izčrpanost­i in celo smrti, kar se je že dogajalo v različnih borilnih športih. Izjemno restriktiv­ni pristopi prav tako povzročijo hitro izgube puste telesne mase, kar lahko privede do zmanjšane zmogljivos­ti glede na znano povezavo med količino puste telesne mase in zmogljivos­tjo. Pri nizki energijski razpoložlj­ivosti se predvsem pri nežnejšem spolu poveča razgradnja kostne mase, kar lahko privede do osteopenij­e ali osteoporoz­e. Rigorozna izguba telesne mase vpliva na kognitivne funkcije, kot so kratkoročn­i spomin, jeza, depresija in napetost. V raziskavah so dokazali tudi upad zmogljivos­ti v moči, hitrosti, agilnosti in stopnji koncentrac­ije.

Za rokoborce in rokoborke je zagotovo najbolj primerno, da izberejo primerno težnostno kategorijo in da se izgube telesne mase lotijo pravočasno in se izogibajo pogostim rigoroznim pristopom. Odsvetujej­o se predvsem priljublje­ne diete, ki izključuje­jo določena živila ali celo skupino živil. Svetuje pa se, da dva do tri dni pred nastopom vzpostavij­o nizek vnos prehranske vlaknine, s čimer zmanjšajo vsebino v črevesju in s tem telesno maso.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Rokoborba je eden najstarejš­ih olimpijski­h športov, poznali so jo že stari Grki.
Foto Shuttersto­ck Rokoborba je eden najstarejš­ih olimpijski­h športov, poznali so jo že stari Grki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia