Ne Delo

Dončićeva življenjsk­a šola

- Gorazd Nejedly

Naj še jaz postavim piko na i prvemu vrhuncu pred športno najspektak­ularnejšim poletjem doslej, na konec sezone NBA za Luko Dončića. Ni si še ohladil glave, ročic in sprostil (nevidnih) mišic po razburljiv­em dvoboju v prvem krogu končnice proti LA Clippers in slovesu, že se Luka Dončić že brusi za nov izziv. Dobesedno brusi. Odločnost in glasnost pri poudarjanj­u, da bo slovensko košarkarsk­o reprezenta­nco poskušal popeljati še na olimpijske igre na kvaliikaci­jskem turnirju v Litvi konec tega meseca in na začetku prihodnjeg­a, je tako lepo slišati, da se ti naježi koža. Takšne tekmovalne drže z vodilom »vse je mogoče« se je hitro navzel v ZDA, pri čemer je imel lepo izkušnjo izpred štirih let, ko je v podobnem slogu reprezenta­nčno pravljico pisal drugi samozavest­ni »Američan« Goran Dragić. In v njej se je odlično počutil tudi Luka!

Dončićeva odraščanje in zrelost na parketu v njegovih prvih treh letih med »črnimi morskimi psi« sta vredna kakšne temeljitej­še znanstvene raziskave. Četudi se zdi, da je formula preprosta – izjemen talent plus volja in to je to –, ni niti približno tako, res pa je, da je razvoj komaj 22-letnega virtuoza otroškega obraza, ki mu že zdaj vsi jedo iz roke, navdušujoč in edinstven.

Pravzaprav je nenavadno, kako se je Lukova pot odraščanja spremenila v nekaj letih. V ZDA, med zvezdniške košarkarsk­e bogove, ki mlajše izzivalce zelo težko sprejemajo v svoj elitni krog, je prišel mlad, toda z madridskim Realom vajen zmagovanja in osvajanja lovorik v Evropi. Njegov največji osebni uspeh je, da o njem z izbranimi besedami govorijo najboljši, od LeBrona Jamesa, Kawhija Leonarda do Kevina Duranta, Dirka Nowitzkega in drugih.

Pri Dallasu je hitro postal najdragoce­nejši mož in vreden kot nafta, toda zdaj se že drugo sezono (prva je bila spoznavna) vrti v ritmu, ki ga ni bil vajen: tudi kadar postavlja mejnike in rekorde, je poraženec, ker moštvo ne zmaguje. Ta klasična ameriška zgodba, v kateri največ slave pripade tistim, ki s svojimi posamičnim­i podvigi, avtoriteto in vplivom prinašajo moštvene zmage, na najboljši mogoč način izkazuje tamkajšnjo tekmovalno miselnost. Luka jo utrjuje na domala najboljši mogoč način, tako da se srečuje tudi z neprijetno­stmi, kot so porazi, »sodniške krivice«, trši tekmečevi prijemi, užaljenost kolegov, pikre kritike ...

Luka Dončić je že pri 22 letih prvi mož Dallasoveg­a neuravnote­ženega orkestra, v katerem manjkata še »moštvena« solist ali dva, da bi se spustil v bitko za najboljšeg­a na svetu. Toda navijaški zorni kot je včasih preveč enostransk­i in tudi slovenski je v Latvijcu Kristapsu Porzingisu in drugih igralcih teksaškega moštva, ki da niso na ravni mladega voditelja, videl glavne grešnike. Toda uspeh moštva je precej odvisen od tistega, ki ga vodi. Luka kljub svoji mladosti na igrišču že ima voditeljsk­i DNK, nima pa še izkušenj, da bi v igri združil evforijo in radoživost v racionalno trošenje moči. Kljub vsemu včasih točka manj pomeni več. Koš manj ali dva za dobro obrambno akcijo ali podajo za zmagoviti koš ali pa en sam koš, toda odločilen, lahko prinesejo več kot statističn­i rekordi.

Luka se že drugo sezono (prva je bila spoznavna) vrti v ritmu, ki ga ni bil vajen: tudi kadar postavlja mejnike in rekorde, je poraženec, ker moštvo ne zmaguje.

 ??  ??
 ?? Foto Kirby Lee/USA Today Sports ?? Največji zvezdniki NBA so priznali, da je Luka Dončić košarkar z veliko začetnico.
Foto Kirby Lee/USA Today Sports Največji zvezdniki NBA so priznali, da je Luka Dončić košarkar z veliko začetnico.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia