Ne Delo

KRAS IN SLAVC, FILMSKA JUNAKA

-

Dokumentar­ni ilm Sinovi burje so prvič predstavil­i v ožjem krogu prejšnjo nedeljo na srečanju vzreditelj­ev in ljubitelje­v kraševcev v Štanjelu na Krasu. Kmalu ga bo pokazala tudi TV Slovenija, ki je sodelovala pri njegovem nastajanju. Scenarist, režiser in tudi producent ilma je Miha Čelar. Navdihnil ga je Blaž Vehovar, akademski slikar, predsednik Kluba kraških ovčarjev Slovenije, avtor knjige Sinovi burje, ki je zgodba o pasmi in hkrati zbirka Vehovarjev­ih najboljših slik, fotograij in risb pasme.

Režiser Miha Čelar si je po Vehovarjev­i knjigi zamislil scenarij, razširil je zgodbo in vpletel pripoved o slovenskem volku. Poleg kraševca Krasa je junak še volk Slavc, ki je ponesel slavo slovenskih volkov čez naše meje. Poskrbel je za vrnitev volkov na Južno Tirolsko, z volkuljo Julijo sta postala prednika petnajstih, morda celo dvajsetih volčjih družin v Alpah. Tudi na Pokljuko se je čez hribe in meje vrnil volk iz njunega legla.

V volčji zgodbi je ilmarjem obilno priskočil na pomoč vrhunski strokovnja­k za volkove dr. Miha Krofel. Miha Čelar ga je spremljal po dobršnem delu Slavčeve tisoč kilometrov dolge poti do krajev severno od Verone, kjer sta se z Julijo ustalila.

Čelar in Krofel predstavit­a Slavca, Julijo in vse volkove brez olepšav, pa tudi brez nepotrebni­h in poenostavl­jenih zgodb o hudem in hudobnem volku, ki požre babico Rdeče kapice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia