Ne Delo

Mark Jacob Cavazza - Vazz: Vsi potrebujem­o dolge objeme

- Agata Rakovec Kurent

Pri dvaindvajs­etih ima za sabo dva studijska albuma, poznamo ga kot raperja z družbenokr­itičnimi, pa tudi izpovednim­i teksti, zdaj sta nam z Manco Trampuš, prepoznavn­im glasom zasedbe Koala Voice, ponudila še poletno uspešnico z naslovom, ki se zdi po letu in pol pandemije hkrati nostalgiče­n in aktualen. Žanrsko se s skladbo Neskončno dolgi objemi oba podajata v zanju netipične vode, ampak kot pravi Mark ob skodelici kave sredi Trnovega, je (samo)omejevanje nesmiselno: »Umetnost. Ta je vedno prva.«

Kako ste preživeli to nenavadno, skoraj leto in pol trajajoče obdobje?

Veliko sem ustvarjal, veliko sem bral in veliko pisal. Pogrešal sem sproščeno druženje s prijatelji, mislim, da smo ga vsi zelo pogrešali, zato sem se še bolj vrgel v delo.

Velik del prvega letnika fakultete ste opravili na daljavo. Če si to pri kakšni slavistiki ali pravu še nekako predstavlj­am, se zdi pri študiju igre razdalja poseben izziv.

Imeli smo srečo, da so se profesorji odlično pripravili in znašli, saj so imeli že izkušnje iz prejšnjega leta. Kmalu so se lahko začele tudi vaje v živo, tako da smo imeli vsaj nekaj pravih, živih stikov. Ker nas je na študiju igre v prvem letniku le sedem, smo ustrezali epidemiolo­škim zapovedim.

Z Manco Trampuš, ki jo poznamo iz odlične rockerske zasedbe Koala Voice, sta zakuhala pravo poletno uspešnico Neskončno dolgi objemi. Postala je tudi popevka tedna na Valu 202. Kako sta se pravzaprav našla, se že dolgo poznata?

Ne, pred tem sodelovanj­em je nisem dobro poznal. Seznanil naju je skladatelj Laren Polič Zdravič, ki je napisal glasbo in se mu je zdelo, da bi zraven dobro šla najina vokala. Vse je nastalo nekako spontano, naslov pa pripoveduj­e o stvari, ki smo jo v teh časih res vsi najbolj pogrešali in potreboval­i.

Slogovno greste z Neskončno dolgimi objemi v malce drugačne vode, kajne?

Nerad se omejujem s slogom. Tudi poslušam še zdaleč ne samo rapa, všeč mi je marsikaj, od jazza do rocka.

Načrtujete še kakšno podobno sodelovanj­e?

Bolj kot da stvari načrtujem, se prepuščam toku. Rad imam sodelovanj­a, všeč mi je prepletanj­e in izmenjava energij in kreativnos­ti, toda doma nimam ravno listka s seznamom želja potencialn­ih sodelavcev. (nasmešek)

»Več pisat, manj govort,« pravite v komadu. Kako gledate na današnje stanje stvari, ko vsi vedo vse o vsem in to seveda dokazujejo na družbenih omrežjih, poslušati pa se ni pripravlje­n več nihče.

Res je, kar pravite. Človek ima dvoje ušes in ena sama usta in mislim, da bi to moral biti naš smerokaz, da je treba dvakrat več poslušati kot govoriti. Vsaj dvakrat. In treba je več brati, bogat besedni zaklad je izredno koristen.

Stari ste 22 let, izdali ste že dve plošči, Individuum leta 2018 in Jacob leto pozneje. Kaj vas na glasbenem področju pri nas še zanima, vas morda mika tudi tujina? Zanima me predvsem ustvarjati umetnost, to, kje jo ustvarjam, se mi ne zdi bistveno. Rad ustvarjam, odkrivam nove smeri in se razvijam.

V komadu Kaktus pravite: »Edina moja vrednost je vso to moje delo in še to komaj sfuram, da mam za jelo.« Kako se pri nas živi od rapa? Tako, kot sem povedal, komaj imaš za jelo, komaj preživiš. In govorim o časih pred epidemijo, ta pa je marsikoga res pahnila na rob.

Mlade, šolajoče se generacije so bile poleg starejših verjetno največje žrtve tega nesrečnega obdobja. Veliko slišimo, da mladih svet okoli njih ne zanima preveč, da jim je politika španska vas ... Mislite, da so razmere, v katerih živimo, dovolj slabe, da bodo 20-letniki odšli na volišča?

Mislim, da ne drži, da mladih svet ali politika ne zanimata. Ravno mladi so se recimo ob novem predlogu zakona dvignili za vodo ter zahtevali in dosegli referendum. Menim, da se mladi še kako dobro zavedajo, kaj se dogaja, da so razočarani in tudi jezni. In da, mislim, da bodo v velikem številu šli na volišča.

V intervjuji­h delujete precej mirno, celo zadržano, na odru pa se resnično razživite. Stopi tam v ospredje vaš alter ego?

Na odru vlada čisto posebna energija in tam morda res pride do izraza tista moja bolj divja plat, saj želim kar najbolje predstavit­i svojo umetnost, hočem jo dati iz sebe, za publiko. Zasebno sem precej bolj umirjen, čeprav sem v resnici zelo družaben človek.

Pohvaliti moram tudi vaše videospote, ki so vsi po vrsti zelo dodelani in estetski. Posebno všeč mi je bil igralec Primož Pirnat v Pablu. Ste ga sami izbrali za to vlogo? Hvala, rad sodelujem z mladimi kreativci, več glav več ve in potem se izcimi kaj dobrega. Ja, pri Pablu pa sem takoj pomislil na Primoža in res je super odigral.

Še za eno pojasnilo vas bom prosila, na ušesa mi je namreč prišel podatek, da ste bili v finski vojski.

Res je, po mami imam tudi finsko državljans­tvo in Finci imajo obvezno služenje vojaškega roka, pa sem pač šel za eno leto v vojsko.

Se niste mogli temu nekako izogniti?

Lahko bi se, pa sem hotel iti, zdelo se mi je, da bo zanimiva izkušnja, in res je bila.

Se torej strinjate z nekaterimi našimi velmožmi, ki bi radi znova uvedli obvezno služenje vojaškega roka?

Tako daleč ne bi šel, ampak meni je koristilo. Pa ne zato, ker bi se tam naučil skrbeti sam zase, to sem namreč čisto dobro znal že prej.

Menim, da se mladi še kako dobro zavedajo, kaj se dogaja, da so razočarani in tudi jezni. In da, mislim, da bodo v velikem številu šli na volišča.

Lani ste nastopili pred razprodano malo dvorano Kina Šiška, sredi epidemije ste na istem prizorišču priredili tudi spletni koncert. Ste torej pravi naslov, da poveste, kakšne so razlike med živim in spletnim koncertom.

Razlike so seveda ogromne, nekaj drugega je koncert pred publiko, na katerem takoj dobiš njihov odziv, energijo. Sprva smo bili do spletnih koncertov zadržani, rekli smo, da se mi tega ne bomo šli, potem pa je ta mrk res trajal že predolgo in smo se nekako vdali.

Na spletni koncert smo se z ekipo dobro pripravili, da je bilo dogajanje dinamično, seveda pa to vseeno ni enako kot koncert v živo. Ima pa koncert po spletu eno dobro stran: tako so me lahko spremljali tudi prijatelji iz tujine, ki me ne bi mogli videti v živo, in super je bilo po nastopu dobivati odzive z različnih koncev sveta.

Stvari se vendarle premikajo na bolje, koncertna sezona se – sicer s PCT-pogoji – začenja. Že veste, kje vse vas bomo poleti slišali?

Zelo se veselim koncertov, ki prihajajo. Že ta petek, 25. junija, vas vabim na Heksnfest v Cerknico.

 ??  ??
 ?? Foto Jan Vogrič ?? »Nerad se omejujem s slogom. Tudi poslušam še zdaleč ne samo rapa, všeč mi je marsikaj, od jazza do rocka,« pravi Mark.
Foto Jan Vogrič »Nerad se omejujem s slogom. Tudi poslušam še zdaleč ne samo rapa, všeč mi je marsikaj, od jazza do rocka,« pravi Mark.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia