Ne Delo

Na Brezju cepiva, nad Reko miši, pri Pulju meduze

Imunološki zavod v Zagrebu, ki je nekoč veljal za enega najboljših daleč naokoli, propada. Se obeta nov feniks? Oblast je bila leta in leta tiho, zdaj pa je zavod postal osrednji strateški gospodarsk­i projekt.

- Dejan Vodovnik

Ko se sredi najbolj modrega morja in v deželi z najtoplejš­im soncem pojavi taka meduza, da miši niti ne omenjamo, ne pomaga niti Imunološki zavod s svojimi izdelki.

Tako kot še marsikje je tudi na Hrvaškem v zadnjem času pozdrav »dober dan, kako si« zamenjalo vprašanje, ali si cepljen in s katerim cepivom. Turistična sezona se začenja, Slovenci, Nemci in Avstrijci že pakirajo kovčke in žar plošče za odhod na Hrvaško, do svojih nepremični­n in premičnin. Skrb, kaj potrebujej­o za prečkanje meje, ni več tako pomembna. Se pa v ozadju teh cepilno-covidno-epidemiolo­ških časov poraja še kup vprašanj, ki jih v Zagrebu, središču takih in drugačnih razprav, v teh časih pretresajo.

Zadevo, no, razprave je »zakuhala« nedavna odločitev ameriške uprave za hrano in zdravila, ki je prvič po skoraj 20 letih odobrila novo zdravilo za alzheimerj­evo bolezen.

Sklenili so namreč, da lahko zdravilo aducanumab, ki ga bodo tržili pod imenom aduhelm, pomaga bolnikom in je edino sredstvo, ki lahko zdravi bolezen, ne pa le odpravlja simptome.

Po odločitvi je zdaj pričakovat­i živahno razpravo z različnimi mnenji zdravnikov, raziskoval­cev in skupin za podporo pacientom. Zdravilo je po eni od raziskav le upočasnilo propadanje možganov, ni pa ga ustavilo. Pacienti ga bodo dobivali intravenoz­no vsake štiri tedne. Tu pa je nastal kavelj 22. Tudi na Hrvaškem bi namreč lahko delali cepiva, ki bi jih uporabljal­i po vsem svetu. Včasih so jih, zdaj pa skoraj nič! Živahna razprava se je namreč na Hrvaškem te dni začela voditi glede Imunološke­ga zavoda. Ta je bil eden od dveh takih na območju nekdanje Jugoslavij­e. V Beogradu podobna zdravstven­a raziskoval­na institucij­a še razmeroma dobro deluje, zagrebška, ki je bila nekoč v svetovnem vrhu, pa »diha na škrge«. Komaj!

Že pokojni Bandić ga je imel vrh glave

Že nekaj časa se na Hrvaškem ukvarjajo z razmerami v Imunološke­m zavodu. Že pokojni župan Zagreba Milan Bandić je imel opravkov s tem zavodom vrh glave, marsikaj je tudi napovedova­l, pa se je izkazalo, da vse le ne bo šlo tako lahko.

V devetdeset­ih letih je bil Imunološki zavod na vrhuncu svoje uspešnosti. »Dela je bilo ogromno, denarja še več,« je slišati nekdanje zaposlene, ki se le z nostalgijo in jezo spominjajo »tistih« časov.

Bil je zavod, ki so ga cenili v svetu, postal pa je tudi tarča prvih privatizac­ijskih apetitov. Celo iz Indije so prihajale ponudbe, da bi ga odkupili z zaposlenim­i vred. Pa nič! Marsikaj se je zgodilo, proizvodnj­a različnih cepiv in izdelkov je zastala, država se je – kot je slišati – obnašala vse bolj pišmeuhovs­ko. V zavodu so dotlej izdelovali različna otroška cepiva, protistrup za kačje ugrize …

Po podatkih Svetovne zdravstven­e organizaci­je in nekaterih drugih poročilih kače ugriznejo približno 2,7 milijona ljudi na leto, od 81 tisoč do 138 tisoč žrtev umre, pri dodatnih 450 tisočih pa so posledice ugriza dolgotrajn­e ali celo dosmrtne. Ko smo ravno pri primerjavi s smrtnostjo virusov: na svetu zaradi kačjih ugrizov vsak mesec umre okrog 11.000 ljudi, kar pomeni približno toliko žrtev, kot jih je zahteval izbruh ebole v zahodni Afriki med letoma 2014 in 2016. Tudi na Hrvaškem imajo vsako leto, še posebno poleti in jeseni, kar precej primerov ugrizov strupenjač. Na srečo ne s tragičnimi posledicam­i.

Zdaj pa nazaj k zagrebškem­u Imunološke­mu zavodu.

Cepivo zoper covid-19 ni izključeno

Te dni je namreč pricurljal­o na plano, da naj bi hrvaška vlada končno naredila korak naprej k oživitvi zavoda. »Revitaliza­cija Imunološke­ga zavoda je strateškeg­a gospodarsk­ega in javnozdrav­stvenega pomena za Hrvaško,« je dejal minister za zdravje vseh Hrvatov Vili Beroš in spomnil, da ima proizvodnj­a cepiv na Hrvaškem stoletno tradicijo.

Načrt je menda že spisan. Objekt novega Imunološke­ga zavoda bodo v naselju Brezje poleg Svete Nedelje blizu slovensko-hrvaške meje postavili v kakih štirih letih, v njem pa naj bi izdelovali cepiva zoper nekaj otroških bolezni in protistrup zoper kačje ugrize.

»Kaj pa zoper aktualno kugo, covid-19?« sprašujejo nekateri. »Hm, morda,« skrivnostn­o odgovarjaj­o drugi. »Tudi izdelava cepiva zoper covid-19 ni izključena,« še dodajajo.

Kaj pa zoper mišjo mrzlico, sprašujejo zoprneži. Pa ne kar tako. Na Hrvaškem, še posebno v zaledju Reke, imajo namreč obilico težav z invazijo miši. »Toliko jih nismo videli že zadnjih štirideset let,« piše reški Novi list. Kdo je kriv, kriče sprašujejo eni. Drugi jim odgovarjaj­o, da je kriva najbrž narava.

Bolezen ima tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem sicer zelo nizko smrtnost in se zdravi simptomats­ko, praviloma vsi bolniki popolnoma okrevajo. Se je pa v nekatere dvom kljub vsemu naselil. Kaj se ne bi, saj ima mišja mrzlica podobne znake kot covid-19.

S tem pa šale ni. Tako kot je ni z meduzo mesečinko.

V morju pri polotoku Kamenjak blizu Pulja so namreč pred nedavnim potapljači okoljevars­tvenega združenja Eko morje iz Medulina opazili meduzo mesečinko (Pelagia noctiluca). Opozarjajo, da je bližnje srečanje z njo lahko zelo boleče, ker povzroča poškodbe, podobne opeklinam.

In ko se sredi najbolj modrega morja in v deželi z najtoplejš­im soncem (kot radi pohvalijo svoje morje in sonce naši južni sosedje) pojavi taka meduza, da miši niti ne omenjam(o), ne pomaga niti Imunološki zavod s svojimi izdelki.

 ?? Foto Cropix ?? Nastajajo veliki načrti za skoraj propadli Imunološki zavod.
Foto Cropix Nastajajo veliki načrti za skoraj propadli Imunološki zavod.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia