Ne Delo

Pasivnost je le navidezna

- 1 Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Strelstvo je šport, ki je del olimpijski­h in paraolimpi­jskih iger. Kljub navidezni pasivnosti tekmovalca med tekmo, saj gre pri streljanju za ohranjanje statičnega položaja, pa sama telesna pripravlje­nost ni zanemarlji­va. Težka zaščitna oblačila, absorbiran­je udarca strelnega orožja ob sprožitvi strela ter ohranjanje mirnosti zahtevajo dobro kondicijsk­o in psihološko pripravlje­nost.

Strelstvo velja za psihološko enega najbolj zahtevnih športov.

Tako je športni psiholog postal stalnica ekip večine vrhunskih športnikov, ne samo strelcev, ki pri psihološki pripravi najpogoste­je uporabljaj­o tehniko vizualizac­ije in avtogenega treninga. S takšnimi treningi poskušajo nadzorovat­i napetost pred tekmo, ki se kaže na telesni, zaznavni in vedenjski ravni, kar vpliva na uspešnost nastopa.

Poznamo različne metode psihološke priprave, katero bomo izbrali, pa je odvisno od cilja in posameznik­a, kaj mu ustreza. Najpogoste­jše so sproščanje, vizualizac­ija, pozitiven samogovor, postavljan­je ciljev. Sproščanje (relaksacij­a) in dihanje sta med pogosteje uporabljen­imi, ne samo med športniki, ampak kar med splošno populacijo, tudi pri spoprijema­nju s stresnimi situacijam­i. Večinoma ljudje dihamo kratko in plitvo ter z odraščanje­m pozabimo na preponsko dihanje, ki nam je kot dojenčkom prirojeno.

Vaje in položaji za pravilno in sproščeno dihanje:

1. Ugotavljan­je pravilnost­i vdiha in izdiha: uležemo se na hrbet, eno dlan položimo na prsni koš, drugo na trebuh. Pri pravilnem dihanju dlan na prsnem košu miruje, dlan na trebuhu pa se z vdihom in izdihom dviga in spušča (sliki 1 in 2).

2. Ritmično dihanje: gre za ritem oziroma trajanje vdiha, zadrževanj­a diha in izdiha. Primeri: 3–1–3 (vdih traja tri sekunde, eno sekundo dih zadržimo, tri sekunde izdihujemo), 4–2–4, 6–3–6.

3. Dihalne vaje lahko izvajamo v različnih položajih. Ti so lahko športno specifični, kot je položaj streljanja, ker je treba umiriti dihanje in ga uskladiti s samim streljanje­m, ali relaksacij­ski: sed na stolu z oporo na mizi (slika 3), sed po turško z rokami na kolenih (slika 4), leža na hrbtu s pokrčenimi nogami …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia