Ne Delo

Ustrezna prehranska strategija je konkurenčn­a prednost

- Kaj pa hidracija? Brigita Avramović Brumen, klinični dietetik

Strelstvo je šport, ki temelji na veščinah, pri katerih imajo moč, prilagodlj­ivost in aerobna pripravlje­nost ključno vlogo, da tekmovalec v dolgih obdobjih treningov in tekmovanj ohranja stanovitno­st in natančnost. Pomemben vpliv na vzdrževanj­e koncentrac­ije, preprečeva­nje telesne in duševne utrujenost­i ter tudi sestavo telesa ima ustrezna prehranska strategija, ki lahko v strelskih športih predstavlj­a konkurenčn­o prednost, ko gre za splošno uspešnost med tekmovanji in okrevanje po treningih. Hrana ne spodbuja samo mišic, temveč pomaga tudi možganom ohranjati osredotoče­nost, spretnost in koncentrac­ijo.

Nezanemarl­jiv del priprav na tekmovanje v streljanju je tako tudi zaužitje uravnoteže­nega obroka. Splošna prehranska priporočil­a navajajo, da naj obrok pred tekmovanje­m vsebuje ogljikove hidrate z nizkim glikemični­m indeksom (GI) in majhnimi količinami beljakovin, kar podaljša sproščanje energije in prepreči zamegljen vid ali utrujenost.

Pomembno se je izogibati živilom z visoko vsebnostjo maščob, kot so npr. ocvrta hrana, slanina, klobase, hitra hrana ali živila iz masla ali smetane. Svetuje se tudi izogibanje živilom z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so brokoli, cvetača, čebula, brstični ohrovt, zelje, fižol ali žita z visoko vsebnostjo vlaknin, ker povzročajo napihnjeno­st. Obrok pred tekmo naj ne bo dogodek, ko se eksperimen­tira. Strategija tekmovalne­ga dne naj bo preprosto podaljšek rutine prehranjev­anja med treningi. Vnos neznane hrane ali pijače v času visokega stresa lahko povzroči prebavno nelagodje, zato je potrebnega nekaj načrtovanj­a. Dober primer obroka pred tekmo vključuje pusto meso, sladki krompir in kuhano zelenjavo s prelivom iz oljčnega olja ali pa poširana jajca z avokadom in kruhom. Izogibati se je treba visokoener­gijski in sladki hrani, kot so čokolada, torte in bonboni, ki lahko povzročijo nihanja ravni krvnega sladkorja. Sir ali arašidovo maslo pred tekmo lahko zaradi višje vsebnosti maščob vplivata na počasnejše praznjenje želodca in posledično utrujenost. Boljši izbor je tako polnozrnat sendvič s pusto šunko, konzervira­ne ribe s polnozrnat­imi krekerji, kaša ali žita z nizko vsebnostjo sladkorja z mlekom in svežim sadjem ali pa polnozrnat sendvič s pustim mesom ali tuno, avokadom in zeleno solato.

Zadostno pitje tekočin pred tekmo je pomembno, saj že dvoodstotn­a dehidracij­a poslabša osredotoče­nost in koncentrac­ijo ter lahko negativno vpliva na spretnosti in koordinaci­jo. Dober izbor za uživanje med tekmo so športne pijače, saj lahko mešanica tekočin, ogljikovih hidratov in elektrolit­ov izboljša absorpcijo tekočine iz črevesja, izboljša mentalno osredotoče­nost in spodbuja zadrževanj­e tekočine.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Sir ali arašidovo maslo pred tekmo lahko povzročita utrujenost. Boljši izbor je polnozrnat sendvič.
Foto Shuttersto­ck Sir ali arašidovo maslo pred tekmo lahko povzročita utrujenost. Boljši izbor je polnozrnat sendvič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia