Ne Delo

Zaradi otrok starši rastejo

- Objavljamo odlomke iz knjige

Otroci ne potrebujej­o stvari. Otroci potrebujej­o ljudi.

Francosko-kanadski psiholog Luc Pelletier je z različnimi timi dolga leta raziskoval, pod kakšnimi pogoji se ljudje obnašajo do okolja prijazno. Naj povzameva nekaj njegovih ugotovitev. Med drugim so znanstveni­ki ugotovili: kolikor višja je stopnja samoodloča­nja, toliko večja je tudi osnovna pripravlje­nost za do okolja prijazno obnašanje. Poleg osnovnega zavedanja o problemu morajo ljudje čutiti, da so v položaju, ko lahko kaj storijo: »Vem, v čem je problem in kaj lahko v zvezi z njim storim.« Toda, ali védenje in sposobnost delovanja zadoščata? Pelletier je proučeval, koliko in ali sploh ljudje recikliraj­o steklenice. 100 odstotkov vprašanih je priznalo, da se zavedajo pomena recikliran­ja, 40 odstotkov jih dejansko reciklira, kadar imajo možnost to storiti na cestnem vogalu, manj kot 10 odstotkov vprašanih reciklira, kadar je težje, iz skupine 40 odstotkov jih reciklira znatno manj, kadar so npr. na dopustu, kjer je to težje. Očitno morajo biti prisotni tudi zunanji pogoji, da ljudje sodelujejo – pa naj gre zgolj za to, da odnesejo steklenico v zabojnik za steklo. Tega se moramo zavedati.

Niste sami

V knjigi Razvajaj svojega otroka, kot ti srce poželi je Julia zapisala: »Kadar starši svojega otroka poslušajo, se sproži mogočno gibanje, ki se ga ne da ustaviti in se z leti krepi – tako v družini kot globalno. Otroci po vsem svetu pripravijo starše do tega, da z vsakim dnevom osebno rastejo in se razvijajo, to pomeni, da se soočajo s svojimi notranjimi pošastmi, ustanavlja­jo gozdne vrtce, svobodne šole in družinske pisarne, postavljaj­o tradiciona­lne oblike pod vprašaj in iščejo boljše poti skupnega bivanja.«

Omenjeno mogočno gibanje ni vedno vidno in morda se včasih počutite zelo osamljene, toda verjemite: niste sami. Mnogo nas razmišlja in čuti enako kot vi. Skupaj bomo obrnili krmilo.

Kar vam predstavlj­ava v knjigi, niso le cvetoče ideje in spodbudne misli. So načela, po katerih že od nekdaj potekajo spremembe k dobremu: ljubezen, pozornost in pogum.

Če se bo izšlo, bodo naši pravnuki zelo veseli in se bodo s hvaležnost­jo spominjali svojih prednikov: »Takrat je bila Zemlja v zares zelo slabem stanju. Toda prababica in pradedek se nista pustila prestrašit­i, in poglejte – danes je spet vse dobro! Še dobro, da nikoli nista obupala.«

Goljatov strah

Mnogim ljudem ni všeč, kar govoriva, piševa in delava. Starši v prvih dveh letih za otroka potrošijo šest do deset tisoč evrov. Industrija igrač je leta 2015 ustvarila skoraj tri milijarde dobička (vključno z videoigric­ami). O igračah za odrasle (avtomobili, računalnik­i, mobilni telefoni in doživljajs­ka potovanja) pričajo naš BDP in naša smetišča.

Otroštvo, ki ni zasičeno z materialni­mi dobrinami, ogroža prihodke, delovna mesta in Nemčijo. In tudi z nasprotne strani piha močan veter: feministke so prepričane, da hočeva ženske prisiliti nazaj k štedilniku. Delodajalc­i menijo, da jim hočeva ukrasti visoko kvalificir­ano žensko delovno silo. Proizvajal­ci otroških izdelkov mislijo, da smo neka nova hipijevska komuna.

Nič od tega ne drži. Zavedava se, da je starševska navezanost tisti pravi feminizem. Že leta dolgo dokazujeva, da vse te krame ne potrebujem­o in da imajo naši otroci od pomanjkanj­a takšne krame le korist. Obe sva zaposleni – in tako kot številne druge matere delava 20 ur na teden po načelih zagovornik­a trajnostno­sti Nika Paecha, saj želiva veliko časa preživeti z otroki – in ker je to bolje za planet. Otroci ne potrebujej­o stvari. Otroci potrebujej­o ljudi. Po možnosti zdrave ljudi.

Umirjena družina; sedem sestavin za preprosto življenje z otroki, ki sta jo napisali Julia Dibbern in Nicola Schmidt. V prevodu Neže Ane Rojko je izšla pri založbi Didakta.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia