Ne Delo

Ali imate kakšen učinkovit recept za boj s pasjo vročino?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Zaenkrat se zanašam na senco in morebitne klimatske naprave. Kot z vsako stvarjo, ki se je ne da spremeniti, je tudi z vročino tako, da se je z njo najbolje sprijaznit­i, pri tem pa narediti tisto, kar pač lahko. Ne smemo pozabiti, da nas ravno pretirano topli dnevi vsako leto opomnijo, da moramo odložiti svoje delo, si privoščiti oddih in skušati izkoristit­i vročino kot prijetno spremljeva­lko poletnega dopusta. Letos pa je vročina še zlasti simbolična: morda naznanja lepši čas, ko se bodo težave s kovidom začele končevati.

Nataša Luša, direktoric­a Dela

Ironično je, da je vročino najlaže prenašati v službi. Prostori so klimatizir­ani in niti opaziš ne, da je zunaj vroče, dokler se popoldne ne odpraviš do avta. Če je vse po sreči, ne stoji na najhujšem soncu, sicer doživiš toplotni udar.

Doma ali na dopustu pa je najbolje biti nekje zunaj, v senci kakega velikega drevesa, v bolj mirujočem stanju, pomaga branje knjige in sredstvo proti komarjem, ki so ne glede na uro dneva vedno bolj aktivni. Tudi kakšna osvežilna pijača je dobrodošla. Predvsem pa je treba v tej toploti uživati, ker bo spet kmalu zima.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Kislega vremena, predvsem pa dni, ko je mrakobnost­i več od luči, ne maram. Sonce me spravi v dobro voljo. Tudi visoke temperatur­e, če so kombiniran­e z vetrom, posebno na kakšnem otoku, na katerem morje pomirjujoč­e šušlja med skalami na obali. Potem vročine sploh ne čutiš in si kot vesela pečenka, ki se pripravlja na ravno pravšnji stopnji v pečici. Seveda pasja vročina zahteva več zalivanja lastnega telesa, predvsem z vodo, čim bolj optimistič­en in barvito okrašen slamnik na glavi, da razveseli in zavaruje pamet, zatemnjena očala, zaščitni premaz po telesu tam, kjer je razuzdano razkrito, odpiranje oken v svežini zgodnjega jutra in zastiranje čez dan. Včasih so bile klimatske naprave redke. Ker so do okolja neprijazne, je dobro prej poseči po vsem drugem. Pahljače so lahko precej učinkovite in lepe tudi.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Po tolikem dežju, kot smo ga doživeli zadnji čas, je statističn­o verjetno, da bo poletje še toplejše in bolj sušno kot običajno. Zato bi bilo dobro imeti kak dodaten učinkovit pristop k premagovan­ju vročinskih valov. Jaz ga, žal, nimam, čeprav me težko kaj bolj vznejevolj­i kot poletna sopara, prepotena in lepljiva koža ter komarji. V mojih otroških (koprskih) letih je mama imela navado v kopalnici napolniti kad z vodo, ker je verjela, da se s tem hladi stanovanje. Če se nisem z mulci metal v vodo na kopališču, sem hodil v mamino kad namakat roke do ramen. Zelo pomaga. Zadnja leta pa si mestnega (ljubljansk­ega) življenja ne morem zamisliti brez klime. K sreči lahko dandanes vsak opravek zunaj doma sprogramir­aš v korakih od klime do klime.

Karel Gržan duhovnik

Ob zunanji pregretost­i sem pozoren, da se ne pregrejem v sebi. Kolikor (z)morem, čuvam živčke in srce. Kot telesa ne izpostavlj­am po nepotrebne­m vročini (v teh dneh ga pač moram – spravljamo seno za Kapro in Bogu hvala za sončne dni), prav tako se umikam od vročičnih vsebin – tistih, ki so same sebi namen; obremenijo misel, razvnamejo čutenja, za povrh pa nimajo haska za dobrobit. Ko Sonce vzhaja v ozvezdju Velikega psa in je opoldne čas pasje vročine, se je dobro ozreti po recept, kako jo prenašati, tudi k živalim. Kapra se po jutranji paši osveži z vodo, potem se umakne v senco in otrpne v dremežu; zvečer pa naprej. Vsaj nekoliko bi jo bilo vredno posnemati.

Zoran Predin, kantavtor

Nisem pravi naslov za jamranje o pasji vročini. Vročino namreč obožujem. Vročina ubija viruse. Najlepše je sredi dneva, ko se vsi poskrijete, jaz pa prav čutim, kako mi zlato sonce čisti sinapse vseh spominov na poscane jesenske, zimske in pomladansk­e tedne, na pozebe, ledolome, premočene čevlje, prezeble prste, kihanje, smrkanje in kašljanje. Na žalost nas, častilcev vročine, ni prav veliko, zato zelo redko najdem partnerja za košarko ali tenis med poldnevom in tretjo popoldne.

In da ne pozabim, v času pasje vročine ni komarjev! Kje si imel pamet, Noe?

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Tudi sama jih močno iščem že pri temperatur­ah nad 25 stopinj Celzija. Morda jih zdajle najdem pri tukajšnjih Nedelovih sosedih piscih. (smeh) Za zdaj poznam le sedem vsem dobro znanih orodij:

1. klima

2. morje, jezero, reka

3. tuš

4. senca

5. pahljača

6. veter (barka, kolo, motor)

7. dovolj vode v telesu. Pa preusmerit­ev misli od vročine drugam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia