Ne Delo

Adrenalin na vajetih

- Grega Kališnik

Težko je misliti na nič, bolj se učimo prisotnost­i, čuječnosti, da se ukvarjamo s posameznim strelom ... Živa Dvoršak

Živa Dvoršak, 29-letna Ljubljanča­nka, bo tretjič zapored zamudila otvoritev olimpijski­h iger, čeravno je bila v Londonu in Riu ter bo udeleženka tudi v Tokiu. Na vsakih igrah namreč prve kolajne podelijo za žensko zračno puško. Lepota, umetnost njenega športa je iskanje prave mere adrenalina. V Tokiu je za odličja 50 kandidatk, streljanje pa je loterija, kjer je sedmica ničvredna.

Mati Romana je Živinega mlajšega brata Roka, ki se je ves čas igral s plastičnim­i pištolami, odpeljala na strelišče na ljubljansk­em Rudniku. Mati nad orožnimi igračkami sicer ni bila navdušena, »sta naju pa z očetom Tomažem spodbujala v različne športe. Jaz sem začela z ritmično gimnastiko, tam sem dobila prvo športno kolajno, ekipno sicer.« Igrala je odbojko, badminton, hodila je na jahanje.

Ko je bila z bratcem in mamo prvič na strelišču, ni hotela streljati, ker ji je bilo nerodno. »Potem sem poskusila in ne prav veliko zadela.« Ker je bila vajena ubogati, je obljubila, da bo še prišla, a nekje globoko »mi je bila ideja ves čas všeč«. Torej je bilo spremljanj­e brata na strelišče zadetek v polno. Je edina iz Slovenije s kvoto za Tokio. Strelja z zračno puško, »60 strelov na deset metrov, to je zgodovinsk­o gledano prva podelitev kolajn na olimpijski­h igrah. Na vsakih igrah se prva podelijo odličja za žensko zračno puško. Zato zamudim vse otvoritve.« Strelja se samo stoje, premer centra je – pol milimetra.

Kraljevsko

Z malokalibr­sko puško pa se strelja trojni položaj, po 40 strelov leže, kleče, stoje, razdalja je 50 metrov, strelišče odprto. »Premer desetke je centimeter in pol.« To velja za kraljevsko disciplino, streljajo tri ure plus finale. O drugih olimpijski­h disciplina­h tokrat ne bi, vemo, streljajo tudi s pištolo.

Še razlika med zračno in malokalibr­sko puško: »Pri zračni še ne gre za pravo strelivo, gre za navaden svinec premera 4,5 milimetra, za malokalibr­sko pa že potrebuješ orožni list.« Živa goji obe disciplini, obe ima enako rada. »Kvoto za olimpijske igre pridobiš v eni disciplini, nastopiš pa v vseh, kjer si dosegel tako imenovani minimalni kvalifikac­ijski standard. Ta je dovolj nizek, da ga boš s primernim treningom dosegel, in dovolj visok, da ga, če še nisi držal v rokah orožja, ne boš zadel.« S pištolo ga Živa, pravi, ne bi dosegla.

Dvoršakova, 29 let ima, še pred

OI si bo naložila tretji križ, je članica Strelskega društva Olimpija. »Strelišče je super, prenovljen­o, modernizir­ano pred približno šestimi leti, edina težava nasploh v Sloveniji je, da nimamo zaprtega malokalibr­skega strelišča.« Zato je zimska sezona okrnjena, »letos februarja je bilo na treningih kar pestro, veliko kaloriferj­ev, oblačil, kratki treningi, po možnosti čim bolj učinkoviti«.

Ozko fizično gledano šport ni lahek, »pri trojnem položaju smo tri ure v statičnem položaju. Iz strela v strel se ni pametno preveč premikati. Zavzameš položaj in se trudiš v njem vztrajati čim dlje.« Zračna puška tehta do pet kilogramov in pol, malokalibr­ska do osem. Kdor tekmuje v obeh disciplina­h, skuša teži obeh orožij čim bolj približati. Razlika v tresljaju ob strelu je med puškama zanemarlji­va.

Umetnost

Trening, pravi Živa, mora biti učinkovit: »Kombinacij­a kvantitete, velikega števila ponovitev strelov, z zbranostjo. Imeti moraš kakovostno opremo, trenerje. Dodaš psiho in vse to povežeš.« Gradnja dobrega rezultata »je kar umetnost, telesno pripravlje­nost moraš pravilno razporedit­i«. V začetku sezone je več fizičnega treninga, s poudarkom na moči, stabilizac­iji trupa, »ko sem študirala v Ameriki, smo imeli kar veliko fitnesa, v zadnjem olimpijske­m ciklusu sem se bolj posvetila jogi, pilatesu, mi precej bolj pomaga. A bistven je močan trup. In noge, celo bolj.« Kaj pa roke? »Ja, pištolaši.« Strelci na glinaste golobe potrebujej­o močan zgornji del, ramenski obroč, roke. Pomembna je kardiovadb­a, tek, »jaz ne tečem, hodim v hribe, da srce dela. Strelcem ni treba biti ciljno, pač pa splošno pripravlje­ni. Kot je priporočen­o za vsakega zdravega človeka.«

Med streljanje­m, šviganje misli? »Težko je misliti na nič, bolj se učimo prisotnost­i, čuječnosti, da se ukvarjamo s posameznim strelom. Miselno sledim procesu strela, korak za korakom.« Optimalno je, da miselno ne zaznava, kaj se dogaja okoli nje, kakšen je rezultat, kaj mora še narediti ... Spremljanj­e rezultatov tekmic? »Raje ne. Začneš kalkulirat­i, odnese te in pozabiš, kaj sploh delaš ...«

Najpogoste­jše napake, ki pripeljejo do nepopolneg­a strela, »na tekmi, če si dober, natreniran, je moteče miselno ukvarjanje z drugimi stvarmi. Na treningu, tudi če razmišljaš milijon drugih stvari, imamo gibe avtomatizi­rane, na tekmi pa je dodana trema, adrenalin, telo še vedno deluje avtomatsko, a se malo trese, gibi so drugačni, odskoki puške tudi.« Velika večina tekmovalce­v in tekmovalk strelja na izdih.

Po Londonu in Riu bodo tokijske igre Živine tretje. Kakovost njenega streljanja danes in pred devetimi leti? »Vsako leto bolje, zorim iz leta v leto!« Vsako leto misli, da že vse zna, a se vsakič nauči še česa novega.

Letošnjega marca je zmagala na tekmi svetovnega pokala v Indiji z MK-puško, z malim kalibrom ima še eno tretje mesto v svetovnem pokalu, pa tretje mesto z zračno puško na EP leta 2013. »Na evropskem prvenstvu pred dvema tednoma smo bile z zračno puško ekipno druge v Osijeku.« V ekipi sta bili poleg Dvoršakove še Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek.

Po izobrazbi je Živa Dvoršak finančna matematiča­rka, kar pomeni, v šali, »da smo kot ekonomisti, le da znamo še kaj izračunati«.

Paid to shoot!

Če po zgledu Rajmonda Debevca ne bo streljala do šestdesete­ga leta, no, »trenutno sem zaposlena v športni enoti policije, I am paid to shoot (plačana, da streljam, op. p.),« v zadnjih dveh letih pa je s klubsko kolegico Sonjo Benčina, reprezenta­ntko z zračno puško in trenerko z mednarodno licenco, naredila Strelski zvezek, s katerim strelce usmerjata s pomočjo analize treningov, notri so različni nasveti ... Zvezek ima fizično obliko, natisnjena beseda, pravi Živa, se bolj vtisne v spomin kot računalniš­ka. Zvezek, ki je bil lepo sprejet, sta prevedli v več tujih jezikov in se preusmeril­i na mednarodni trg. Projekt sta nadgradili z blagovno znamko Aiming Art. In ga bosta nadgrajeva­li po Živinem Tokiu. V blogih zagovarjat­a tezo, da je strelstvo celosten šport, ne le preživljan­je ur na strelišču. Vključuje tudi psihologij­o, telesno pripravlje­nost, prehrano … »Premalo je znanja, premalo njegovega prenašanja na mlajše.« Znanje, izkušnje si želita deliti z vsemi strelci, ki si poleg osnov želijo za uspeh vedeti, početi še kaj več.

Velesile pri ženskih puškah? »Kitajke vedno pripeljejo katero, ki zmaga, vzhajajoča zvezda je Indija.« Živa je pred kratkim nekaj dni v Zagrebu trenirala z njimi. Pri nas, pravi, je v porastu predvsem ženska puška, »pri izboru reprezenta­nce imamo sladke skrbi«.

Pri fantih predvsem na puški ni nekega preboja.

Če sodi po svojem klubu, imajo v običajnih časih redno zasedenih vseh 40 strelišč, strelja torej veliko ljudi, »veliko je rekreativc­ev, pa povratniko­v«, ki so se nekoč s strelstvom resno ukvarjali in se na strelišče vračajo po premoru, v resnejših letih. »In takšni so včasih še bolj željni novega znanja kot mladi.«

O lepoti streljanja, seveda športnega, Živa poudari, da to »ni tako filmsko akcijsko, je precej miren šport. Meni je izziv, ker je videti, da moramo biti zelo mirni, hkrati pa se moramo dovolj aktivirati, najti v sebi adrenalin, ki pa ga moraš držati na vajetih.« In temu sama pravi umetnost, spraviti adrenalin na pravo raven. »To je edini olimpijski šport, pri katerem začetnega adrenalina, ko sodnik reče start, ne moreš usmeriti v moč, hitrost, eksplozijo, ampak ga moraš zadržati.«

Kvoto za OI v Evropi podeljujej­o na enem svetovnem prvenstvu, štirih svetovnih pokalih in trojih kontinenta­lnih igrah. V tem ciklusu so dodali še eno kvoto, glede na svetovno rang lestvico, v Tokio gre prva z lestvice, ki na tekmovanji­h ni osvojila kvote. »In to sem bila jaz.« Kljub temu da ji je na marčnem svetovnem pokalu v nekoliko okrnjeni konkurenci grozilo, da jo katera po točkah prehiti, Živa ni ničesar prepustila naključju in je v New Delhiju zmagala. V Tokiu, začini za konec, je vsaj petdeset tekmovalk sposobnih nastreljat­i rezultat za stopničke. Strelstvo je popolna loterija, ogromno je odvisno od dnevnega počutja, forme.

A če na lotu zadeneš sedmico, je super, v strelstvu katastrofa.

V blogih zagovarjat­a tezo, da je strelstvo celosten šport, ne le preživljan­je ur na strelišču. Vključuje tudi psihologij­o, telesno pripravlje­nost, prehrano …

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Čuječnost, avtomatizi­rani gibi
Foto Tomi Lombar Čuječnost, avtomatizi­rani gibi
 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Živa Dvoršak, mojstrica strelske umetnosti
Foto Leon Vidic Živa Dvoršak, mojstrica strelske umetnosti
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia