Ne Delo

Strankarsk­a arena od osamosvoji­tve do danes

- Gorazd Utenkar

Očitno je bilo, da je Drnovšek izgubil interes za vodenje vlade in da ga zanimajo le še predsedniš­ke volitve leta 2002. Zato je prepustil premierstv­o in stranko Tonetu Ropu, za katerega pa je bilo do leta 2004 jasno, da je stopil v prevelike čevlje.

Prihodnji teden bo minilo 30 let od tedaj, ko je prvi predsednik samostojne slovenske države Milan Kučan nekaj ur po njeni razglasitv­i na Trgu republike dejal, da bo jutri sicer nov dan, a da so danes dovoljene sanje. Zanimivo je, da so v družbenopo­litičnem zboru, najpomembn­ejšem od treh domov takratne skupščine, sedeli predstavni­ki natanko toliko strank, kot jih je v državnem zboru po tridesetih letih, devetih. A le dve, demokrati (SDS) in socialni demokrati (SD), lahko svoje neposredne predhodnik­e najdeta v skupščini, v kateri so sanjali tiste dni.

Od vodilnih politikov v tistih časih jih je danes precej že pokojnih, upokojenih ali neaktivnih, nekateri so bili zaradi nečednih rabot vmes tudi v zaporu. Med tistimi, ki so bili junija 1991 na resnično pomembnih mestih, je ostal edini resnično pomemben en sam, Janez Janša. Danes je sicer v drugi stranki, kot je bil takrat, a je – če odštejemo predsednik­a Boruta Pahorja, ki nima praktične politične moči in ni bil med pomembnimi osamosvoji­telji – edina vez med starimi in novimi političnim­i časi. Janša je zadnji tranzicijs­ki politik na položaju s formalno politično močjo v Sloveniji.

Odsanjane sanje

Ob osamosvoji­tvi so bile stranke po številu glasov, dobljenih na prvih demokratič­nih volitvah leta 1990, in s tem po številu predstavni­kov v družbenopo­litičnem zboru skupščine razvrščene takole: nasledniki zveze komunistov, preimenova­ni v Stranko demokratič­ne prenove (SDP), naslednica Zveze socialisti­čne mladine Slovenije ZSMS – Liberalna stranka (ZSMS – LS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza – Ljudska stranka (SKZ – LS), Slovenska demokratič­na zveza (SDZ), Zeleni Slovenije (ZS), Socialdemo­kratska stranka Slovenije (SDSS), naslednica tretje od tako imenovanih družbenopo­litičnih organizaci­j iz socializma Socialisti­čne zveze delovnega ljudstva Socialisti­čna stranka Slovenije (SSS) in Slovenska obrtniška stranka (SOP).

Seštevek njihovih glasov pokaže, da jih tri naslednice starih organizaci­j niso dobile dovolj za postavitev izvršne oblasti, izvršnega sveta skupščine, kakor se je takrat imenovala vlada. Sestavile so jo druge, nove stranke, ki so se že pred volitvami povezale v koalicijo Demos. Njihov dogovor je bil, da bo na čelo izvršnega sveta stopil vodja stranke z največ glasovi. Ker so bili to proti pričakovan­jem krščanski demokrati, je krmilo izvršne oblasti prevzel Lojze Peterle.

Večini se tistega večera, ko so bile dovoljene sanje, ni niti sanjalo, da je koalicija, ki je prvič v zgodovini pripeljala Slovenijo in njene prebivalce v položaj, ko za uspehe ali neuspehe ne bo mogla hvaliti ali kriviti nikogar drugega razen same sebe, dejansko razpadala. Ko so bile odsanjane sanje, je bilo koalicije konec. Da se Demos ni sesedel že junija 1991, je pripomogla predvsem Jugoslavij­a, saj je napad še prejšnji dan skupne armade na Slovenijo politiko primoral, da je še zadnjič strnila vrste.

Po dobljeni osamosvoji­tveni vojni niti dejstvo, da država ni bila mednarodno priznana, zmagovite koalicije ni moglo več držati skupaj. Decembra 1991 je Demos še uradno razpadel, spomladi leta 1992 je padla tudi Peterletov­a vlada. Novo vlado je iz Liberalnod­emokratske stranke (LDS, preimenova­na iz ZSMS – LS), SDP, SDZ oziroma takrat že

Demokratsk­e stranke (DS), ZS, SDSS in SSS sestavil nekdanji član predsedstv­a socialisti­čne Jugoslavij­e Janez Drnovšek.

Od predsednik­ov strank v osamosvoji­tveni skupščini sta dva, Jože Pučnik in Ivan Oman, že pokojna, drugi pa v politiki niso več aktivni. Umrl je tudi Drnovšek, ki je sicer že po osamosvoji­tvi prevzel vodenje LDS.

Drnovškova era

Ker so konec leta 1991 v takratni skupščini sprejeli novo ustavo, je bilo jasno, da bo Drnovškova vlada samo začasna. Prve volitve so v popolnoma prenovljen­em političnem sistemu izvedli decembra 1992. V 90-članskem državnem zboru – 88 poslancev strank, izvoljenih po proporcion­alnem sistemu, in dva predstavni­ka madžarske in italijansk­e avtohtone manjšine –, v katerega se je preoblikov­ala skupščina, se je takrat za več kot desetletje zabetonira­lo razmerje, v katerem je bila dominantna stranka LDS.

Ta je na volitvah 1992 dobila nekaj manj kot četrtino glasov, slabih deset odstotkov več kot SKD. Sledile so ji SDP, nova članica zbora Slovenska nacionalna stranka, Slovenska ljudska stranka (preimenova­na SKZ – LS), DS, ZS in SDSS.

DS takrat ni bila več ista stranka kot ob osamosvoji­tvi. Demokrati so namreč razpadli, pod tem imenom je nastopil osrednji del, nekateri vidni člani, na primer obrambni minister Janez Janša, pa so šli drugam. Janša se je pridružil SDSS pod vodstvom Jožeta Pučnika, za katero pa so bile volitve 1992 veliko razočaranj­e, saj je dobila le 3,3 odstotka glasov. Po zdaj veljavnih pravilih se v državni zbor, za katerega je prag za vstop štiri odstotke glasov na volitvah, sploh ne bi uvrstila.

Čisto mogoče je, da bi se Janševa politična kariera v tem primeru na tisti točki končala, in morda bi bila Slovenija danes politično precej drugačna država. Ne nujno boljša ali slabša, gotovo pa drugačna. A leta 1992 se je SDSS prebila v parlament in stopila v vlado z Janšo kot obrambnim ministrom. Pučnik je prevzel odgovornos­t za slab izid in odstopil, Janša pa je leta 1993 prišel na čelo SDSS. Stranko je počasi vodil s Pučnikove socialdemo­kratske usmeritve na skrajno desnico in je na njenem čelu še zdaj. Ravno danes je na kongresu v Slovenskih Konjicah dobil deveti zaporedni mandat. Vlado je po tistih volitvah Drnovšek sestavil iz LDS, SKD, SDP in SDSS.

Na volitvah 1996 so se zgodili precejšnji preobrati. Tri stranke slovenske pomladi, kakor so si takrat rekle, SLS, SDSS in SKD, so skupaj dobile 45 poslancev, torej enega premalo za sestavo vlade. Takrat je Drnovšek kot predsednik LDS, ki je kot posamezna stranka dobila največ glasov, z nekaj za nekatere briljantni­mi in za druge umazanimi političnim­i manevri razbil pomladno navezo in na koncu sestavil vlado iz

LDS, SLS kot druge največje stranke in nove upokojensk­e stranke Desus. Ta je nastala z izločitvij­o iz SDP, ki se je leta 1993 preimenova­la v Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD).

Med volitvami 1992 in 1996 so se zgodile tudi nekatere druge spremembe. LDS se je leta 1994 ob nespremenj­eni kratici preimenova­la v Liberalno demokracij­o Slovenije, na ustanovitv­enem

Če bi se Janševa politična kariera leta 1992 končala, bi bila morda Slovenija danes politično precej drugačna država.

Vseh strank, ki so nastale in potonile v desetletju političneg­a kaosa po letu 2011, nima smisla niti naštevati.

kongresu pa so se ji pridružili večji deli DS, ZS in SSS, ki sicer takrat ni bila več državnozbo­rska stranka.

Tretja Drnovškova vlada ni trajala do volitev. Nekaj mesecev pred njimi jo je leta 2000 namreč zrušila koalicija združenih SLS in SKD ter SDSS. Novo vlado je vodil argentinsk­i Slovenec Andrej Bajuk, bila pa je tako katastrofa­lna – zaradi številnih kadrovskih menjav se je takrat rodil izraz kadrovski cunami –, da je LDS oktobra dobila več kot 36 odstotkov glasov, kar je do danes nepresežen rekord katere stranke.

Združitev SLS in SKD se je končala s fiaskom. Stranki sta se spet razšli, SLS je obstala s tem imenom, krščanski demokrati so se preimenova­li v Novo Slovenijo (NSi). To je dejansko pomenilo potop krščansko-ljudske opcije v Sloveniji. Primat na desnici je prevzela Janševa SDSS, ki je – paradoksal­no – v imenu takrat še nosila socialdemo­kracijo.

Od Drnovška k Janši

Zmaga LDS leta 2000 je bila tako prepričlji­va, da je Drnovšek brez težav oblikoval svojo četrto vlado. Vanjo je poleg LDS vključil še SLS, ZLSD in Desus, zunaj so ostali SDSS, SNS ter novinki NSi in Stranka mladih Slovenije (SMS). Zadnja je bila v bistvu znanilka oziroma vsaj predhodnic­a novih časov, časov novih obrazov, vendar je bila kar desetletje pred tem trendom.

Očitno je bilo, da je Drnovšek izgubil interes za vodenje vlade in da ga zanimajo le še predsedniš­ke volitve leta 2002. Zato je po zmagi prepustil premierstv­o in stranko Tonetu Ropu, za katerega pa je bilo do leta 2004 jasno, da je stopil v prevelike čevlje. Leta 2004 namreč LDS prvič po letu 1992 ni zmagala na volitvah. Prehitela jo je SDS, kakor je Janša preimenova­l dotedanjo SDSS.

Čas Janševe vlade v letih od 2004 do 2008, v kateri so bile poleg SDS še NSi, SLS in Desus, nikakor ni enoznačen. Po eni strani je šlo za čas izjemne gospodarsk­e rasti Slovenije, ki jo je poganjala izjemna svetovna konjunktur­a. Vlada je bila trdna in je formalno gledano edina, ki je brez izstopov katere od strank oddelala ves mandat. Vendar je bil to tudi mandat nebrzdaneg­a zadolževan­ja države, posameznik­ov in podjetij, mandat do tedaj nevidenih posegov politike v javni sektor, medije, gospodarst­vo, dejansko v celotno družbo.

Račun je prišel leta 2008. Janša je izgubil volitve proti v socialne demokrate (SD) preimenova­ni ZLSD. Voditelj SD Borut Pahor je v vlado vključil še dve naslednici razpadle LDS – eno pod imenom LDS in drugo z imenom Zares – ter Desus. Ta vlada je prevzela krmilo v času globalne velike recesije po letu 2008 in nalogi ni bila dorasla. Njenemu razpadu leta 2011 je sledilo obdobje novih obrazov, ki se po desetletju pravzaprav še ni končalo.

Novi in novi novi obrazi

Vseh strank, ki so nastale in potonile v desetletju političneg­a kaosa po letu 2011, nima smisla niti naštevati. Dovolj povedno je, da po letu 2008 ni bilo več niti enih čisto rednih volitev in da se je v tem času zvrstilo šest vlad. Na volitvah v letih 2011 in 2014 sta zmagali stranki, ki so ju ustanovili neposredno pred tem. Leta 2011 je bila to Pozitivna Slovenija ljubljansk­ega župana Zorana Jankovića; vlado je po njih sicer po mnenju nekaterih z zakulisnim mešetarjen­jem in po mnenju drugih z briljantno politično potezo (zveni znano?) drugič sestavil Janša. Vendar je tokrat plesal samo eno poletje in ga je leta 2013 v času množičnih protivladn­ih protestov nadomestil­a vlada Pozitivne Slovenije na čelu z Alenko Bratušek.

Tudi vlada prve premierke v slovenski zgodovini ni dokončala mandata, saj so bile volitve 2014 predčasne. Na njih je zmagala spet popolnoma nova Stranka Mira Cerarja, poimenovan­a po njenem ustanovite­lju, uglednem pravniku iz ugledne družine. Cerar je sicer vlado vodil skoraj cel mandat, vendar je malo pred iztekom odstopil, da se je izognil morilskim plačnim pogajanjem z neusmiljen­imi sindikati javnega sektorja; te je proti sebi obrnil po lastni nespameti z nesprejeml­jivim zakulisnim dvigom plač zdravnikom.

Zadnje volitve leta 2018 so prinesle nov (ne tako zelo nov) obraz. Kamniški župan Marjan Šarec je leto prej na predsedniš­kih volitvah dobil nenavadno veliko glasov proti favorizira­nemu Borutu Pahorju, čeprav mu ni uspel preprečiti drugega mandata v predsedniš­ki palači.

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je zaostala le za SDS, a je Šarec izjemno spretno sestavil manjšinsko vlado, v katero je poleg LMŠ vključil SD, SMC (ta se je preimenova­la v Stranko modernega centra) in stranko nekdanje premierke Stranko Alenke Bratušek (SAB). Vendar ni zdržala dolgo; Šarec se je na predvečer izbruha epidemije koronaviru­sa tudi v Sloveniji ob zanj odličnih izidih raziskav javnega mnenja zakalkulir­al, ker je menil, da bo njegov odstop povzročil predčasne volitve.

Toda pokazalo se je, da se nekaterim strankam na volitve prav nič ne mudi. Desusu in predvsem SMC raziskave javnega mnenja namreč kažejo zelo slabo. To dejstvo je izkoristil Janša ter z NSi, ki je spet postala njegov zvesti vazal, in omenjenima strankama sestavil novo vlado. Zdaj, (največ) dobro leto pred volitvami, deluje kot manjšinska, neprestano prešteva svoje poslance in pri nobenem pomembnem glasovanju v državnem zboru ni vnaprej jasno, kako se bo končalo.

Če torej 30 let slovenskeg­a strankarst­va sklenemo še s seznamom strank, ki so v državnem zboru kot nasledniku družbenopo­litičnega zbora skupščine zdaj: po glasovih, prejetih na volitvah leta 2018, si sledijo SDS, LMŠ, SD, SMC – ta je razpadla in po mnenju večine propadla –, Levica, NSi, SAB, Desus in SNS. Kot rečeno, le dve, SDS in SD – to je v nasprotju s SDS vodila cela vrsta predsednik­ov –, imata neposredno povezavo z zborom na osamosvoji­tveni večer leta 1991. LDS kot dominantna stranka zgodnjega časa po osamosvoji­tvi sploh nima več poslancev v državnem zboru.

 ??  ??
 ?? Foto Igor Modic ?? Noč, ko so bile dovoljene sanje, 25. junij 1991.
Foto Igor Modic Noč, ko so bile dovoljene sanje, 25. junij 1991.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Enigmatičn­i Janez Drnovšek je več kot desetletje obvladoval slovensko politiko.
Foto Voranc Vogel Enigmatičn­i Janez Drnovšek je več kot desetletje obvladoval slovensko politiko.
 ?? Foto Igor Modic ?? Za mnoge ključna moža osamosvoji­tve, predsednik izvršnega sveta Lojze Peterle (na fotografij­i levo) in vodja koalicije Demos Jože Pučnik
Foto Igor Modic Za mnoge ključna moža osamosvoji­tve, predsednik izvršnega sveta Lojze Peterle (na fotografij­i levo) in vodja koalicije Demos Jože Pučnik
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia