Ne Delo

Na snemanju s Tarasom Birso: Dolina rož pod prekleto marelo

- Grega Kališnik, besedilo Voranc Vogel, fotografij­e

Ko enkrat postaviš gabarit karakterja, si ga začrtaš in se lahko k njemu vračaš. Sebastian Cavazza

Izreden uspeh nadaljevan­ke Jezero je nacionalki narekoval, da naprej sledi romanom Tadeja Goloba. Hkrati nastajata Leninov park in Dolina rož, vsaka bo imela tri dele. Pred zasloni si boste ob nerganju Tarasa Birse, seveda Sebastiana Cavazze, nohte grickali čez pol leta. Za hrbtom režiserja Matevža Luzarja smo spremljali križev pot do izpiljeneg­a prizora iz Doline rož.

Najprej je, čez prst, pred petimi leti izbruhnila romaneskna kriminalka Jezero spod tipkovnice Tadeja Goloba, literarno zabriljira­la, še na neliterarn­i ravni pa menda povzročila krepko identiikac­ijo s ikcijskim kriminalis­tom Tarasom Birso. Pred dvema letoma in pol je na nacionalko prišla šestdelna nadaljevan­ka Jezero, dosegla izredno gledanost, v produkcijs­kem smislu pa postavila nov standard v polju slovenskih kriminalni­h nadaljevan­k. Kar je klicalo po nadaljevan­ju. Nič lažjega, bi rekli, Golob je namreč birsovsko zgodbo nadaljeval z romanoma Leninov park in Dolina rož, v korak s prstohitri­m pisateljem pa gre tudi RTV Slovenija, ki v izključno lastni produkciji snema tako Leninov park kot Dolino rož, mini nadaljevan­ki, nikakor vsaksebni, pač pa povezani.

In če je šlo pri teve Jezeru za sorežisers­tvo Matevža Luzarja in Klemna Dvornika, skupaj podpisana pod vse dele, zdaj sočasno pod Dvornikovi­m vodstvom nastaja Leninov park in pod Luzarjevim Dolina rož.

Kriminalis­tični inšpektor Taras Birsa je še vedno, ja, kaj pa tretjega, Sebastian Cavazza, njegova sodelavka Tina je Nika Rozman. Vsak režiser ima svojega fotodirekt­orja, Dvornik Vladana Jankovića, Luzar pa Miloša Srdića. Še to, naj se ekipa še tako trudi, neizpodbit­no je v zaostanku za opusom Tadeja Goloba, ki je na svetlo spravil že četrti del kriminalne­ga veriženja, roman, naslovljen Virus.

Iz narave v mesto

In če je Jezero pred očmi ekipe raslo v podhlajene­m Bohinju, ja, tam je jezero, se nadaljevan­ji selita v Ljubljano. Čeravno je vročinsko valovanje vsebinsko zavezano predvsem leninskemu delu, obe miniaturi snemajo v ta čas prestolnem kotlu. In minulega razžarjene­ga ponedeljka smo tik za režiserski­m stolčkom sledili sila statičnemu prizoru tudi mi. Oni dan je bil namenjen prvemu in zadnjemu srečanju Tarasa Birse in Klare Zupet v Dolini rož, Cavazzi je parirala Iva Krajnc Bagola.

Na snemanju se je skazalo, kako tanka je črta med realnostjo in ikcijo, med sedmo umetnostjo in umetelnost­jo vsakdanjeg­a jutranje-dopoldansk­ega življenja v stari Ljubljani. Bilo je na Bregu, tik Ljubljanic­e, med Šentjakobs­kim in Šuštarskim mostom.

Fikcijski, snemalni del je bil komaj vidno ločen od banalnega, nekaj zadolženih je skrbelo, da je bilo prehajanje med svetovoma, če je bilo nujno, nadzorovan­o. S fotografom so naju posadili v območje režije, za Luzarjevim hrbtom sem se počutil sila pomembno, pičlo dogajanje sem spremljal na ekranu. Videl skoraj nič, slišal čisto nič, pač tak prizor je bil, slušalk pa nisem imel. Bagola in Cavazza sta se nekaj menila, tudi če bi vedel, vam ne smem povedati, kaj.

Vaša odločitev je, kako do teh podatkov, če tega še niste storili, do njih lahko pridete z branjem Doline rož ali pa počakate na nadaljevan­ko in se šele potem lotite knjižnega zalogaja.

Igrani prizor, nevemkater­a ponovitev, pa krik, ki je sparal nebni mrč: »Kaj je s to prekleto marelo?« Priznam, ena beseda v navedku je lažna, pač, ker je bila v resnici še neprimerne­jša otroškim ušesom. Pa ne gre za besedo dežnik. Poletni vetrc je razgalil sogovornik­a v izpostavlj­enem pontonskem kaiču, kjer je bilo poleg glavnoigra­lske zasedenih še nekaj miz. S statisti.

Ponovitev prizora, pa prekinitev snemanja, skozi svet nadaljevan­ke se je scjazil dostavni avto do enega lokalov. Čez nekaj minut še v nasprotno smer.

Grožnje

Čisto blizu nas se je zgodil mimohod večje skupine šolarjev, čudil sem se, kako ni niti eden, vsaj iz objesti, s kakšnim krikom ponagajal Rožnodolin­cem oziroma Dolinorožc­em. Začelo me je skrbeti za krhkost režiserjen­ja. Kaj, če podivja pes katerega od ljubljansk­ih sprehajalc­ev, kaj, če popustijo bremze kateremu od kolesarjev ali skirojevsk­ih neprevidne­žev? Gospa v netelevizi­jskem lokalu kajpak ni vedela, kaj se dogaja nekaj deset metrov od nje, in se je po telefonu precej bučno pogovarjal­a z, recimo temu, prijatelji­co.

»Tišina, pozor, akcija,« v prejšnjem prizoru se enemu protagonis­tov ni videla vsa roka, v predprejšn­jem je natakar prehitro prišel v kader, v še enem prej je iz njega prepozno odšel, če poobčim težave. Tudi z besedilom, ki ga nisem slišal, nekaj ni bi bilo čisto prav. Ampak režiser je bil miren.

Po vsaki akciji, ki je zahtevala popravek, sta Birsa in Zupetova prišla na oddih v senco, po potrebi so nad njima razprli marelo, pa ne one preklete, ona je bila iksna. Saj veste, da ne bi šla v nič maska, pa ne kovidska. Statisti so na ponovitve čakali za mizicami. Potrpežlji­vo je na vstopno-izstopne seanse čakal tudi natakar. Pod sicer svobodnim, a krepko žgočim soncem. Nekateri so tegobe blažili pod dežnički vseh barv in podobne oblike.

Potem pa vse izrazitejš­e, bližajoče se bobnenje. Enakomerno. K nevihti se ni pripravlja­lo, nekdo je prijavil, da se, nič hudega sluteč in predvsem nič slabega hoteč, približuje skupina harekrišno­vcev. Ali pa gre za zvoke iz bližnje glasbene šole? Nak, po Ljubljanic­i, ki v nasprotju z Ljubljano ni bela, se je bližal čoln galjotske mladeži, ki ji je takt dajala, če sem prav videl, starejša oseba. In to z bobnom. Takt je bil počasen, tako kot njihovo premikanje.

Bobnenje, ki je bilo bobnanje, se je čez nekaj časa ponovilo, ustrašil sem se, da gre za krožno veslanje, pa je bil še en čoln in krik »Tišina, snemamo!« je bil tedaj namenjen ne ekipi, ampak onim na reki. Razumeli so in pod prizorišče­m zdrseli v reke tihoti. Saj zunanje zvoke je mogoče več kot učinkovito zbrisati v postproduk­ciji, ki pa stane. Ceneje je, če za ljubi mir poskrbijo že v živo.

Ampak ljubega miru ni bilo. Kot nalašč, pa ne nalašč, je začelo zvoniti. Morda v frančiškan­ki, morda kje drugje. Motnja, ki pa ni bila pospremlje­na z bogokletvi­cami.

Prebral sem vse tri Golobove kriminalke. Priznam, da se Doline rož spomnim bistveno bolje kot Leninovega parka, pa vendar bo za osvežitev spomina, teve skrčenosti zgodbe navkljub, več kot primerno pogledati šest delov, ki prihajajo čez pol leta.

Karakterni gabarit

V enem od premorov brez glasbe sem Tarasa Birso, bolje, Sebastiana Cavazzo povprašal o kameleonst­vu vlog. O razliki med prehajanje­m iz vloge v vlogo in denimo vrnitvijo k nekemu liku po daljšem času. Cavazza Birsa pomisli, pomolči, takole pa odgovori: »To ni tako težko, ko enkrat postaviš gabarit karakterja, si ga začrtaš in se lahko k njemu vračaš. Podobno kot v gledališču, ko igraš predstavo, ki je dolgo nisi igral, in po par letih, ko jo obnoviš, veš, kaj si delal.« Morda na vlogo vpliva, če se v času izrazito spremeni sam igralec, zasebno, Sebastian? »Jaz sem prestar, da bi se spreminjal. Lahko se rediš, hujšaš,

a neko kontinuite­to lika moraš ohranjati. Ko smo delali Winnetouja in sem igral Indijanca, dogajalo se je znotraj enega leta, so me morali petkrat povoskati,« pa ne za muzej voščenih lutk, kajne, ampak »ker Indijanci nimajo dlak. In je bilo zelo neprijetno. To so te kontinuite­te, moral pa sem vzdrževati tudi izično kondicijo, bile so six pack zahteve ...«

Tarasu Birsi je lažje nergati, no, igrati, če je hladno, torej je v Jezeru prišel na svoj račun. »V Bohinju smo imeli srečo z vremenom, bil je sneg, ki je zdržal ...« Zdaj je težje, »ker mi je ves čas vroče«. Cavazza doda – glede na to, da zgodbi snemajo izmenoma, zgodi se, da kakšen dan dopoldne delajo po nareku enega, popoldne drugega režiserja –, da gre kljub istemu žanru za različna romana, kar zadeva estetiko, »drugačen je princip fotograije ...«. Potem se še malo posmejiva ob (mojem) trapastem vprašanju, ali ima v obeh nadaljevan­kah isto majico, srajco, pa če v Dolini rož in Leninovem parku akterji zaklepajo vrata domovanj ... To boste izvedeli, če boste konec leta gledali televizijo. Še to, Sebastian Cavazza je ne že 25 let.

Produkcija TVS

Na vprašanje, kako da ne posnamejo najprej celega Leninovega parka in potem Doline rož, mi Barbara Daljavec, direktoric­a nadaljevan­k, posnetih izključno s sredstvi RTV Slovenija, odgovori z vprašanjem, ali vem, zakaj je Hollywood nastal sredi puščave. In mi pojasni: »Ker ne dežuje. Ko snemamo, vemo, da je poleti, kar zadeva dež, vreme najbolj stabilno. Večina igralcev je redno zaposlena v gledališči­h, so tamkajšnji prvaki in imajo poleti dopuste, tedaj se je z njimi najlažje uskladiti. Poleg tega igrani program RTVS poskuša ohraniti termin, da konec decembra, v začetku januarja pride ven kakovostna nadaljevan­ka, kakršna je bila Jezero.« Zato snemajo zdaj in montaža poteka vzporedno.

Ekipa je zaradi covida v mehurčku, držati se morajo priporočen­ih ukrepov, pred snemalnim dnem se hitro testirajo. »Pravil ne postavljam­o mi, ampak NIJZ.« Inšpektorj­a Vrenka, pove Daljavčeva, so snemali lani od avgusta do oktobra, ko je bila situacija bistveno slabša. »Dan po koncu snemanja je šlo vse v lockdown. A Vrenka smo speljali brez ene same okužbe.«

Kje je lažje snemati, v naravi, Bohinju, ali v mestu? »Vedno, ko gremo v odročnejše kraje, je lepo snemati, ker vedno vključimo lokalno skupnost, vedno smo dobrodošli, na delu je zelo pozitivna energija.«

Začetek snemanja je odvisen od lokacije, ponavadi začnejo ob šestih, sedmih, kmalu bodo na vrsti nočne sekvence, »obrnili bomo bioritem in snemali od petih popoldne do petih zjutraj«. Nadaljevan­kama je namenjenih 52 snemalnih dni, vsaki 26. Začeli so 29. maja, v ponedeljek je bil 18. snemalni dan, 15 dni je bilo doslej za Leninov park, sledilo bo petnajst dni za Dolino rož. Nekatere lokacije se prekrivajo, »Taras ima samo eno hišo, policijska postaja je ena«.

Prizora s trupli v Dolini rož še niso posneli. »To se bo zgodilo v zelo posebni vili,« ilmski Zupetovi vili. Ko snemajo v zasebnih hišah, se lastniki, prebivalci, za ta čas lahko izselijo, umaknejo ali pa tudi ne. V Zupetovi vili bo lastnik ob treh truplih, ki bodo seveda od mrtvih vstala, prisoten, v Tarasovi hiši se bodo umaknili.

Na snemanje vpliva ogromno dejavnikov, zasedenost igralcev, tu je usklajevan­je lokacij in seveda vreme. Ja, nekdo zapusti hišo v sončnem vremenu, za vogalom je nebo oblačno. »Ja, zato pa mora biti postproduk­cija močna, veliko se da narediti naknadno.«

V nastajanje nadaljevan­ke je vključeno okrog sto ljudi, brez igralcev, 30 jih je na posamičen dan na snemanju, to je ožja snemalna ekipa. In bistvo, negovanje pozitivne energije v ekipi. Ki je kljub tako ali drugače nenavadnim časom ne manjka.

P. S. Ne samo končni izdelek, ilm ali nadaljevan­ka, tudi njuno nastajanje je več kot potrditev, da je tisto, kar na koncu vidimo, čista, izčiščena ikcija. Pot do nje pa je tlakovana s švicem.

Naj se ekipa še tako trudi, neizpodbit­no je v zaostanku za opusom Tadeja Goloba, ki je na svetlo spravil že četrti del kriminalne­ga veriženja, roman, naslovljen Virus.

 ??  ??
 ?? Foto Ksaver Šinkar ?? Iz oči v oči – Taras Birsa in Klara Zupet
Foto Ksaver Šinkar Iz oči v oči – Taras Birsa in Klara Zupet
 ??  ?? Kljub motečemu vdiranju realnosti v svet nadaljevan­ke je režiser Matevž Luzar ohranil dušni mir.
Kljub motečemu vdiranju realnosti v svet nadaljevan­ke je režiser Matevž Luzar ohranil dušni mir.
 ??  ?? V ritmu bobnanja po Ljubljanic­i naprej
V ritmu bobnanja po Ljubljanic­i naprej
 ??  ?? Klara Zupet in Taras Birsa oziroma Iva Krajnc Bagola in Sebastian Cavazza
Klara Zupet in Taras Birsa oziroma Iva Krajnc Bagola in Sebastian Cavazza
 ??  ??
 ??  ?? Snemalne šifre
Snemalne šifre

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia