Ne Delo

V tednu, ko podeljujem­o kresnika, vas sprašujemo, kateri je vaš najljubši slovenski roman.

- zgodbe.

Na srečo je to težko vprašanje, saj imamo Slovenci kvalitetno izvirno literaturo. Že med študijem sem občudoval raznovrstn­ost, sporočilno­st in izvrsten jezik mnogih slovenskih romanov, med katerimi je še vedno veliko premalo znanih. Morda bi zaradi vsebine, ki mi je najbližje, izpostavil roman Draga Jančarja Katarina, pav in jezuit. Iz razloga, ki ga ne znam opisati, se vedno znova vračam tudi k Jamnici Prežihoveg­a Voranca. Igranje s pogovornim jezikom ali mešanje slovenščin­e s sosedskimi jeziki, ki je popularno v nekaterih novejših romanih, me zaenkrat še ni prepričalo. Filozofija, ki je skoraj nevidno vtkana v zgodbo, pa me vedno.

Dolgo je bil moj najljubši slovenski avtor Vitomil Zupan, potem pa mi je prišel v roke Flisarjev Čarovnikov vajenec in prevzel prvo mesto, če lahko govorim o lestvici. Čeprav moram priznati, da se tam gnetejo še Jančar s To noč sem jo videl, Simonitije­va z Ivano pred morjem in letošnja kresnikova nominiranc­a Lainšček s Kurjim pastirjem, kjer težko čakam nadaljevan­je, ter Mirana Likar s Pripovedov­alcem. Rada imam

Cankarjev kratki roman Hiša Marije Pomočnice, spisan v duhu najrelevan­tnejših literarnih tokov začetka prejšnjega stoletja, je slovenska in hkrati evropska vrhunska literatura. Navdihnila ga je neozdravlj­ivo bolna hči Cankarjevi­h dunajskih najemodaja­lcev, pri katerih je preživel z nekaj prekinitva­mi skoraj deset let. Nemalo temnega je doživljal tam, svoji začasni družini pa je povzročal tako sladke obete kot grenka spoznanja. Zdaj, ko že dolgo ni nikogar od vpletenih več med živimi, pa njegov bridki roman še vedno sije z neverjetno močjo hladne lune. Vsaka od mladih junakinj romana v hiralnico prinese breme raznorazni­h grozot družinskeg­a življenja, sanje o lepem in boljšem pa bo pri vsaki pokosila smrt. Pri izjemnih romanih se mi zdi, da jih lahko berem večkrat in je vsakič kot prvič.

Preteklo je mnogo let od takrat, ko sem ga bral (in to prav na morju), in še vedno mislim, da je eden najboljših slovenskih romanov Jančarjev Galjot. Spomnim se, da sem se med branjem navduševal nad izjemno dobro in logično razporedit­vijo prostora in časa. V tem meni svojstvene­m matematičn­em pogledu na zgradbo romana, ki mi je delovala kot dobro premišljen­a večrazsežn­a matrika, me je Galjot spominjal na Don Kihota, bolje rečeno Jančar na Cervantesa. Ta občutek je močan še danes, iz česar sklepam, da gre za veličastno delo, ki ga lahko z mirno vestjo uvrščam med vrhunske dosežke slovenske literature.

Morda roman, na katerega sem pomislil takoj, ko sem prebral vprašanje. To je biografski roman Cirila Zlobca Moj brat svetnik. V njem avtor opiše obisk svojega brata Frančiška, ki je kartuzijan v Pleterjah. Po petindvajs­etih letih odsotnosti jih obišče zaradi bolezni, ki mu obeta smrt. V opisu poslovilni­h dni se brata soočita z različnimi pogledi na življenje, v globini pa se vendarle zaznava notranja vez. Posebno pretreslji­v je zaključek romana, ko se ob bratovi smrti razblinijo vsi razumski predsodki pisatelja. Bolj kot ugotovitev, da je njegov brat svetnik, me je prevzelo sporočilo, da je v raznolikos­ti mnenj in prepričanj sveta ljubeča spoštljivo­st.

Prvo mesto si delita Drago Jančar z romaneskno mojstrovin­o To noč sem jo videl in Lojze Kovačič z epskimi Prišleki.

Oba romana sta postavila literarne standarde na najvišjo svetovno raven. Drago Jančar si nedvomno zasluži Nobelovo nagrado za literaturo.

Preostanek prostora izkoriščam za povabilo k branju kratkih zgodb Mojce Kumerdej, zbranih v knjigi Temna snov, in izjemno duhovite zbirke kuharskih receptov Marka Zorka v Knjigi mrtvih.

Aaaa, tole pa tako ne bo šlo, niti le z enim naslovom niti le z eno zvrstjo. Bo pa šlo takole, z vrstnim redom po navdihu. Drago Jančar: To noč sem jo videl; Vitomil Zupan: Menuet za kitaro; Ivan Cankar: Na klancu, Hlapci, V dolini šentflorja­nski;

Dušan Jovanovič: Norci, Ekshibicio­nist; Marcel Štefančič jr.:

Kdor prej umre, bo dlje mrtev; Vesna Milek: Ogledala in (kakopak) Cavazza; Goran Vojnovič: Figa; sosed na moji desni, Zoran Predin: Mongolske pege; pa še dr. Alojz Ihan, Boris Pahor, Tone Partljič, Vinko Möderndorf­er, Jurij Hudolin, Emil Filipčič in poezije Srečka Kosovela, Toneta Pavčka, Tomaža Šalamuna, Anje Zag Golob, Berte Bojetu, Ferija Lainščka, Dušana Jovanoviča, Vazza, Vlada Kreslina in Borisa A. Novaka. Dober tek.

 ?? Uršula Cetinski, ?? generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma
Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma
 ?? Nataša Luša, ?? direktoric­a Dela
Nataša Luša, direktoric­a Dela
 ?? Jadran Lenarčič, ?? znanstveni svetnik Inštituta Jožef Štefan
Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Štefan
 ?? Kozma Ahačič, ?? jezikoslov­ec
Kozma Ahačič, jezikoslov­ec
 ?? Zoran Predin, ?? kantavtor
Zoran Predin, kantavtor
 ?? Ksenija Benedetti, ?? strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol
Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol
 ?? Karel Gržan, ?? duhovnik
Karel Gržan, duhovnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia